Průmysl překvapil růstem, stavební produkce propadla

40
prumysl
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Stavební produkce letos v srpnu podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Meziměsíčně ale propadla o 1,6 procenta. Průmysl naopak překvapil pozitivními výsledky. 

Orientační hodnota letos v srpnu vydaných stavebních povolení klesla podle dat ČSÚ o 1,2 procenta. Meziročně se zahájil výstavba o 11,3 procenta bytů méně. A dokončilo se o 19,9 procenta bytů méně.

„V srpnu stavební produkce meziročně stagnovala. Lépe se dařilo inženýrskému stavitelství, jehož produkce se zvýšila o 5,3 procenta. Pozemní stavitelství meziročně kleslo o 2,3 procenta,” uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma Komerční banky [KB] Jana Vejmělka srpen ve stavebnictví korigoval silný červenec. I když reálná stavební produkce v srpnu oproti červenci klesla o 1,6 procenta, šlo podle něj primárně o kompenzaci silného červencového meziměsíčního nárůstu o 6,9 procenta.

„I pro stavebnictví platí, že je nutné se na prázdninové měsíce červenec a srpen dívat jako na celek, to kvůli dovoleným, které bývají každý rok jinak načasované,“ vysvětluje souvislosti.

Také ale dodává, že za prvních osm měsíců letošního roku se produkce stavebníků propadla o 3,6 procenta. Neradostná situace ve stavebnictví se promítá i do zaměstnanosti. Během roku se počet zaměstnanců v odvětví snížil o 1,1 procenta. Hlavním důvodem je propad segmentu pozemního stavitelství o 5,7 procenta.

„Za slabou poptávkou stojí obecně zvýšená ekonomická nejistota, svou roli pak sehrávají i stále relativně vysoké úrokové sazby. […] U inženýrského stavitelství je situace výrazně lepší, od počátku letošního roku je produkce v průměru meziročně o 1,3 procenta výše,“ říká s tím, že zejména nepovzbudivý je pohled na rezidenční segment.

Průmysl hlásí za srpen dobrá čísla

ČSÚ spolu se statistikou ze stavebnictví dnes [7.10.] zveřejnil vývoj srpnové produkce v tuzemském průmyslu. A u něj data ČSÚ ukazují o něco pozitivnější srpnový výsledek. Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně vzrostla o 1,5 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. Dokonce rostla i hodnota nových zakázek, která meziročně přidala 10,6 procenta.

„Vývoj průmyslové produkce v srpnu podobně jako v červenci nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel a posun celozávodních dovolených v největších podnicích tohoto odvětví. V kumulaci za červenec a srpen průmyslová produkce meziročně stagnovala,” říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Jeho slova potvrzuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. I podle něj srpnové výsledky v průmyslu opět silně a velmi pozitivně ovlivnil vývoj v automobilovém průmyslu. A je třeba říct, že tentokrát velmi pozitivně.

„Jak už napověděly počty vyrobených aut, tentokrát léto dopadlo pro tuzemské automobilky velmi dobře. Dokážou se totiž díky flexibilitě nabídky prosadit i na utlumeném evropském trhu a získávat i vyšší tržní podíly,“ vysvětluje.

Bez započtení automobilek by ovšem celkové výsledky průmyslu dopadly podle něj o poznání hůře. Výroba v tomto měsíci klesla meziměsíčně ve většině oborů zpracovatelského průmyslu, meziročně pak v polovině z nich. Nejvíce ve výrobě kovů – skoro o třetinu – což není s ohledem na dění až takové překvapení.

Obchodní bilance: Automobilový průmysl opět jako hlavní

Poslední z dnešních makroekonomických statistik ČSÚ ukazuje srpnový vývoj obchodní bilance. Podle předběžných údajů skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 14,3 miliardy korun. To značí meziročně o 20,8 miliardy korun lepší výsledek.

„Kladný výsledek srpnové obchodní bilance byl způsoben vyšším meziročním růstem hodnoty vývozu než dovozu. V absolutních číslech vzrostl nejvíce vývoz u motorových vozidel a jejich dílů. To odpovídalo meziročnímu nárůstu 25,9 procenta, dále pak u počítačů, elektrických a optických přístrojů, u kterých tvořil nárůst vývozu 41,9 procenta,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziměsíčně po sezónním očištění se zvýšil vývoz o 9,2 procenta a dovoz o 4,8 procenta.

„Automobilový průmysl stále těží z dokončování a následného vývozu rozpracované výroby. Tento efekt se ale bude podle našeho názoru v nadcházejících měsících vyčerpávat. Navíc data od hlavního obchodního partnera, Německa, zklamávají. Tovární objednávky tam v srpnu meziměsíčně poklesly o silných 5,8 procenta,“ podotýká analytička KB Jana Steckerová.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl podle ní hlavně obchod s elektrickými zařízeními, který se meziročně zhoršil o 3,7 miliardy korun. Upozornila i na to, že v červenci se ocitla obchodní bilance v deficitu -5,6 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here