Do vlády Petra Fialy přichází Kulhánek a Vlček

222
fialy
Prezident republiky jmenuje Lukáše Vlčka novým ministrem průmyslu a obchodu. / Foto: Kancelář prezidenta republiky

Kabinet Petra Fialy [ODS] má dva nové členy. Prezident Petr Pavel ráno [8.10.] na Pražském hradě jmenoval ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka [za STAN] a prvního místopředsedu hnutí STAN a ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka.

Ten dnes uvedl, že se chce dívat dopředu, a naváže na práci svého předchůdce Jozefa Síkely [STAN]. Několikrát zmínil projekty, v nichž stát podporuje soukromé firmy. Vícekrát pak ve své řeči zmínil americkou společnost onsemi.

Americká onsemi rozšíří výrobu v Česku. Chce ale další pobídky

Vlček tak ve vládě nahradí Jozefa Síkelu, který by se měl stát českým eurokomisařem pro následující pětileté období.

„Já dneska nechci hodnotit svoji práci. Nechám to na druhých a nechám to i na čase. Ale myslím si, že zpětně to naše tříleté období bude hodnoceno jako jedno z nejúspěšnějších v historii MPO,“ uvedl Síkela a zopakoval, jaké problémy přinesla Česku, a zejména energetice, válka na Ukrajině.

Vláda schválila investiční pobídky pro Foxconn i další firmy

Rovněž si rýpl do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který se podle něj prohlašuje za úspěšného krizového manažera. Podle Síkely jím ale není. Naopak jako úspěšný krizový manažer podle něj reagovala a reaguje vláda Petra Fialy a jím řízené ministerstvo. A i on zmínil plánovanou investici americké společnosti onsemi v Česku. Řekl, že spolu s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany se jedná o druhou nejdůležitější investici u nás.

„A já jsem rád, že jsem mohl být u toho,“ dodal končící ministr.

Změny na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR

Foto: Zuzana Bönisch

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek dosud působil jako hejtman Karlovarského kraje. Je člen Karlovarské občanské alternativy [KOA]. V minulosti spolupracoval s TOP 09, v posledních volbách už ale kandidoval za STAN, případně za koalici SPOLU. KOA založil v roce 2006 v reakci, jak uvedl, na neutěšenou správu města.

Kulhánek je absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze. Rok strávil na studijní stáží v USA, rok v Austrálii. Po absolutoriu pracoval v Praze ve společnosti HOPI jako ředitel divize logistiky pro Makro Cash and Carry. V období 2006 až 2010 působil jako zastupitel města Karlovy Vary a člen finančního výboru.

V roce 2010 se stal primátorem Karlových Varů. Od roku 2014 je také předsedou Sdružení lázeňských míst ČR. Jako primátor skončil v roce 2018. Následující dva roky pracoval jako personalista ve společnosti Hofírek Consulting. Na konci roku 2020 byl za STAN zvolen hejtmanem Karlovarského kraje.

Komentář: Fiala nevykopl z vlády Piráty, ale vykopl z ní Ivana Bartoše

Kulhánek nastoupí na ministerstvo pro místní rozvoj po končícím předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi. Toho premiér Petr Fiala odvolal kvůli potížím v digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Lukáš Vlček a hospodářská strategie vlády Petra Fialy

Nový ministr průmyslu a obchodu, první místopředseda STAN a poslanec Lukáš Vlček od roku 2012 působil jako zastupitel kraje Vysočina. Rok byl náměstkem hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství. Hlavně však jako starosta vedl v letech 2006 až 2021 město Pacov na Pelhřimovsku. Nyní tam drží funkci místostarosty.

Vlček při zaměstnání vystudoval bakalářský obor politologie a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Na téže univerzitě vystudoval magisterský obor regionální rozvoj a správa na Ekonomicko-správní fakultě. Poslancem je od roku 2021.

Co se týče například energetiky, vyjádřil se nedávno takto: „Obávám se, že dostat se na americké ceny bude velmi komplikované,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, v němž pak hlavně zmiňuje úspory: „Například našemu městu Pacov se podařilo mezi lety 2010 a 2020 snížit spotřebu plynu o 60 procent jen díky investicím do modernizace kotelen a dalších zařízení“.

Zasloužilý starosta míří do pozice ministra průmyslu a obchodu

Vlček aktuálně míří na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Tam představí „svou“ novou Hospodářskou strategii, kterou bude tento týden ve čtvrtek schvalovat vláda.

„Nová Hospodářská strategie přináší návod, jak posunout Česko do první desítky nejúspěšnějších států v Evropě,” charakterizoval dokument ministr Vlček.

K pátku 11. října ve vládě skončí také ministr pro legislativu Michal Šalomoun [za Piráty]. Jeho pozici se premiér Fiala rozhodl dále neobsazovat. Agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek [ODS].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here