Komentář: Kouzlo nových strategií u hospodářské strategie nefunguje

232
hospodarske
Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček představuje na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] svoji novou strategii. V pozadí sedí premiér Petr Fiala. Ten na Sněmu vtipkoval, že je rád, že není na sněmu SP[D]. / Foto: SP ČR

Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček [STAN] oprášil staré hospodářské heslo premiéra Petra Fialy [ODS]. Jím je návrat do top 10 zemí EU s nejvyšším hrubým domácím produktem [HDP] na obyvatele.

A právě tomu má napomoci nová “Hospodářská strategie ČR: Česko do top 10. Tu včera [8.10.] představil první místopředseda STAN Lukáš Vlček, když se už jako ministr ujal řízení resortu průmyslu a obchodu. Strategii má nyní schválit vláda. Ministr Vlček je jedním z jejích spoluautorů, dalšími spoluautory jsou bývalý ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela [STAN] a jeho tým na MPO.

„Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe,“ říká ministr Vlček.

Samotná strategie pak končí konstatováním: „Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na cestě mezi top deset nejrozvinutějších zemí. Naše nová Hospodářská strategie nás po ní úspěšně provede.“

Podobný cíl ale vyhlásil už v roce 2018 premiér Petr Fiala v komunálních a senátních volbách. Tehdy při své návštěvě v severních Čechách řekl svým spolustraníkům: „První republika patřila do skupiny desíti nejrozvinutějších zemí světa. Pojďme vrátit ČR do top 10, mezi deset nejlepších zemí.“

Nyní s tím samým prohlášením přichází ministr Vlček, který tvrdí, že jeho strategie cílí na to, aby se Česká republika do roku 2040 posunula mezi desítku zemí s nejvyšším HDP na obyvatele v celé EU. A to ze současné 14. pozice.

Co je v nové Hospodářské strategii vlády Petra Fialy

Je jasné, že takové ambice vzbuzují zájem o strategii, s níž navíc přichází čerstvý ministr průmyslu a obchodu. Avšak samotná strategie nabízí jen hluboké zklamání. Zůstala totiž v rovině více než obecných frází. Jako příklad uveďme kapitolu, která se týká nutnosti zvýšit přidanou hodnotu české ekonomiky.

„Vysoká přidaná hodnota je základní princip prosperující ekonomiky, ve které vznikají produkty a služby s výjimečnými vlastnostmi, které přinášejí zákazníkům vyšší užitek a jsou konkurenčně atraktivní. Firmám vysoká přidaná hodnota umožňuje lépe odměňovat zaměstnance, zvyšovat ziskovost a zlepšovat celkovou ekonomickou stabilitu,“ stojí v dokumentu.

Následuje rozdělení důležitosti vyšší přidané hodnoty pro tři oblasti:
  • Pro HDP: Ekonomika zaměřená na vysokou přidanou hodnotu vytváří sofistikované produkty a služby, které přispívají k rychlejšímu růstu HDP. Tím roste ekonomická stabilita a konkurenceschopnost země.
  • Pro firmy: Firmy, které tvoří produkty s vysokou přidanou hodnotou, mají obvykle vyšší marže a tím lepší konkurenční pozici. Tyto firmy mohou prodávat prémiové produkty a služby za vyšší cenu, což vede k jejich finanční stabilitě a možnosti rozvoje.
  • Pro jednotlivce: Zaměstnanci pracující ve firmách s vysokou přidanou hodnotou mají obvykle vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky.

Tím končí kapitola o tom, jak zvýšit přidanou hodnotu nejen třeba tuzemského průmyslu. V podobném duchu se nesou všechny kapitoly strategie. Ani jedna z nich neobsahuje konkrétní návrh na změnu, která by “ihned” prospěla ekonomice.

EY: Nastartovat český průmysl i ekonomiku není raketová věda

A ani v obecné rovině strategie nepřináší nic, co by se už dávno nevědělo. O tom, že je třeba modernizovat školský systém v Česku se hovoří roky. Rovněž o duálním vzdělávání, když už jsme tedy u průmyslových firem.

Co je obsahem nové hospodářské strategie

Základní kapitoly strategie, které připomínají text volebního programu, obsahují klíčové oblasti, které čekají na reformy a změny. Jde například o:

  • Česká republika musí investovat do vzdělávání, a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.
  • Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.
  • Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.
  • Strategie využívá evropské fondy a národní zdroje k podpoře udržitelného rozvoje a financování projektů v oblastech, jako je dekarbonizace, digitální transformace a výzkum, vývoj a inovace.
  • Cílem je také rozvoj kapitálového trhu v České republice, což zlepší přístup firem k financování a sníží jejich závislost na bankovních úvěrech. Strategie zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní startupy.

A co říci závěrem? Česko v posledních letech zaostává ve všech klíčových oblastech. Má slabý progres, čemuž odpovídá chabý výkon ekonomiky. Pokud chce vláda Petra Fialy podporovat rozvoj například kapitálového trhu, neměla by v reálu postupovat tak, jak postupuje například v případě společnosti ČEZ. To znamená, že ze společnosti kvůli svému deficitnímu hospodaření vyvádí jako hlavní akcionář nebývale vysoké finanční prostředky, čímž poškozuje akcionáře i celý tuzemský kapitálový trh.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here