Schvalování rozpočtu pokračuje, omezení náročných profesí ne

78
omezeni
Foto: Redakce FinTag

Rozpočtový výbor dnes [9.10.] doporučil Sněmovně, aby v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Sociální výbor naopak přerušil na neurčito jednání o důchodové reformě. Důvod byl omezení náročných profesí.

Schválený schodek státního rozpočtu se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Rozpočtové příjmy by měly vzrůst o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun. Výdaje o 4,7 procenta na 2,327 bilionu korun.

Výbor podpořil schválení rozpočtu 11 hlasy koaličních poslanců. Proti bylo devět zástupců opozičních hnutí ANO a SPD. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová kritizovala zejména vypočítání příjmů z prodeje emisních povolenek na 30 miliard korun. To i Národní rozpočtová rada považuje za nadhodnocený výnos o deset miliard korun. Vládě vytýkala i nejistoty spojené s výší státní podpory obnovitelných zdrojů energie nebo s výpočtem objemu peněz na důchody.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] po hlasování novinářům řekl, že dnešní jednání výboru i výsledek hlasování považuje za standardní. Kritiku odmítl. Podle něj se příjmy z povolenek pohybují v rámci odhadu ministerstva životního prostředí. Ohledně podpory obnovitelných zdrojů energie vláda podle Stanjury připravuje řešení, které by dlouhodobě snížilo objem vyplácených kompenzací vlastníkům solárních elektráren.

Firmy důrazně varují vládu před dalším zdražením energií

Kabinet podle jeho slov chce v nejbližších týdnech vypracovat pozměňovací návrh, který připojí ve druhém čtení k některému ze zákonů projednávaných ve Sněmovně, aby nová pravidla podpory začala platit od ledna 2025.

První čtení rozpočtu na plénu Sněmovny se má uskutečnit ve středu 23. října. Poslanci v něm schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už tyto parametry měnit nemohou, ale smějí navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Omezení náročných profesí jako problém

Sněmovní sociální výbor dnes na neurčito přerušil projednávání chystané důchodové reformy. V jaké podobě ji pošle dolní komoře k závěrečnému hlasování, bude rozhodovat nejspíš na konci října.

„Není jednoznačná shoda, kdy se výbor sejde. Dohodli jsme se na přerušení. S vysokou pravděpodobností svolám jednání na 30. října na ráno na 7:15,” řekl předseda Výboru Vít Kaňkovský [KDU-ČSL].

O přerušení jednání výbor rozhodl po stížnostech a kritice opozičních poslankyň a poslanců z ANO a SPD. Ti chtěli prodebatovat hlavně páteční návrh koaličních zákonodárců z ODS a TOP 09 na omezení možnosti dřívějších penzí pro náročné profese.

TOP 09 a ODS nečekaně navrhly omezit náročné profese

Členky a členové výboru z opozice si stěžovali na nemožnost projednání této úpravy. Místopředsedkyně výboru Lucie Šafránková [SPD] navrhla přerušení do 6. listopadu, ale neuspěla.

„Všichni si uvědomujeme, že je důchodová reforma potřeba. Nevím, jestli si ale koalice uvědomuje, že když si něco na sílu protlačí, bude to příští rok zrušeno. Jestli má cenu takovou důchodovou reformu dělat, která nemá podporu napříč spektrem,” řekla na jednání Šafránková.

ANO zruší současné změny v penzích

Podle místopředsedkyně výboru Jany Pastuchové [ANO] je návrh na omezení dřívější penze náročných profesí “šitý na koleně” a shodu na něm nemá ani čtyřkoalice.

„Kdyby se to vrátilo nám a projednávání se o měsíc či dva prodloužilo, tak se vůbec nic nestane,” uvedla Pastuchová.

Od 1. října platí podmínka 40leté doby pojištění pro předčasný důchod

Připomněla, že nejprve ministerstvo práce původní návrh dlouhé měsíce připravovalo a o nastavení vyjednávalo, aby ho koaliční zákonodárci na poslední chvíli změnili.

„Pokud vyhrajeme volby, tak to prostě změníme,” řekla místopředsedkyně Výboru z ANO.

Podle vládní reformy by nárok na dřívější penze mohli mít pracovníci nejrizikovější čtvrté kategorie i části třetí kategorie, kteří mají v práci fyzickou zátěž, vibrace, chlad a teplo. Zaměstnavatel by za ně ale platil o pět procentních bodů vyšší odvody. Dodatečný návrh třetí kategorii ale vypouští. Počet lidí, kteří by mohli jít bez krácení částky do penze dříve, by se tím snížil ze 120 000 na 12 000.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here