Komentář: Fiala, Vlček, ale celá vláda už mlátí jen prázdnou slámu

5997
vlcek
Premiér Petr Fiala 10. října 2024 vítá na jednání vlády nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka. Přihlíží ministr dopravy Martin Kupka. / Foto: Úřad vlády ČR

První místopředseda STAN Lukáš Vlček se v úterý stal řízením osudu ministrem průmyslu a obchodu, když jeho předchůdce na ministerstvu Jozef Síkela [STAN] rovněž řízením osudu postoupil v kariéře a brzy se asi stane eurokomisařem.

Povýšil Síkela, který ještě donedávna dělal kšefty v rámci spletitých svazků firem často i s lidmi navázanými na politiky ve Středočeském kraji. Povýšil i zasloužilý Starosta Lukáš Vlček, dlouholetý starosta a dnes místostarosta města Pacov na Vysočině.

Což znamená, že komunální politik – Vlček je poslancem od roku 2021, předtím působil ještě jako krajský zastupitel a náměstek hejtmana kraje Vysočina pro životní prostředí a zemědělství – z města na okraji Českomoravské vrchoviny o počtu necelých pět tisíc obyvatel jde „zachraňovat“ český průmysl.

A proč by nešel? Přece může jenom pozitivně překvapit. Problém ale je, že Vlček už překvapil. Už pár dní před svým nástupem do funkce ministra se se zaštiťoval novou hospodářskou strategií, která přivede Česko mezi deset nejvyspělejších evropských zemí. A tuto strategii dokonce už včera schválila vláda Petra Fialy [ODS]. Strategii přitom připravil ještě někdejší ministr Síkela a jeho tým a podílel se na ní prý i Lukáš Vlček.

Ta strategie je zoufalá. Vlček neví, že to strategie není?

I když vláda i Vlček velkohubě hovoří o 150 opatřeních, která pomohou českému průmyslu, známo není ani jedno. Text hospodářské strategie je velice slušně řečeno – slohovým cvičením pro blbé. Obsahuje obecné fráze, které jsou nejspíš převzaté z volebních programů politických stran. Nic nového, nic objevného, ale ani prakticky užitečného strategie nenabízí. Tím, že konstatuje, že potřebujeme vzdělanou společnost a vyšší přidanou hodnotu nikoho nepřekvapí a už vůbec ničemu nepomůže. Takovou strategii vám dá dohromady umělá inteligence za několik hodin. Za pozornost i tak ale stojí. Byť z docela jiných důvodů, než nám vláda, Síkela a Vlček prezentují.

Tím prvním je, že úpadek české politiky našel své nové dno, když v ryze odborném rezortu, jakým je MPO, se najdou exoti, jako je exministr Síkela, ministr Vlček a premiér Fiala, kteří jsou s to hýkat nadšením nad prázdnými frázemi. Další s tím související problém je, že to nedělají kvůli tomu, že by byli až takoví prosťáčci, ale proto, že mají za to, že prosťáčci jsme my, veřejnost. Oblbují nás světlými zítřky, i když každý soudný člověk vidí, jak je na tom česká, ale i evropská ekonomika.

Prostě každého slušného člověka by hanba fackovala, kdyby se zaštiťoval ubohoučkým kusem papíru v momentě, kdy veřejnosti na kameru vysvětluje, že právě díky té snůšce politických frází, které obsahuje strategie, se Česko dostane mezi top deset nejvyspělejších zemí Evropy.

Strategie ale je důležitá, protože je za ní i byznys

Je tu ale i jiný problém. Síkela, Vlček, Fiala a jejich strategie, jak se říká, smrdí. Páchne důrazem na polovodičový průmysl, jímž se má Česká republika v budoucnosti vyznamenat. Z pohledu vlády a MPO nejde z praktického hlediska o nic jiného než investiční pobídky pro vybrané firmy. Přičemž prim hraje americká firma onsemi, výrobce čipů pro automobilový průmysl. Ta vládě slibuje, že u nás rozšíří výrobu, když ji vláda pořádně podpoří.

Když nastupoval ministr Vlček do funkce a Síkela z funkce ministra průmyslu odstupoval, název firmy onsemi jako spasitele našeho průmyslu padal z jejich úst nepřetržitě. Síkela dokonce řekl, že investice onsemi bude s dostavbou Dukovan patřit k druhé “naší” vůbec největší investici. Což je minimálně odvážné tvrzení, protože rozdíl v objemu plánovaných investic je větší než 150 miliard korun.

Do vlády Petra Fialy přichází Kulhánek a Vlček

Jsou tu ale i další háčky. Předně ten, že investice onsemi u nás není vůbec jistá. Americká společnost ji podmiňuje dalšími pobídkami od státu. To přesto, že jí už pěkných pár stovek milionů korun Síkela poslal ze státního rozpočtu.

Vláda schválila investiční pobídky pro Foxconn i další firmy

A je tu ještě jiný problém. Firma, která působí v Rožnově pod Radhoštěm, kde údajně vyrábí 10 milionů čipů denně, chce investici v někdejší Tesle opět zaměřit na rozšíření výroby čipů do aut. Právě do těch aut, která se v poslední době tak zoufale neprodávají, protože ne každý je z nich nadšený nebo má peníze na to, aby si koupil elektroauto.

Automobilový průmysl je v Česku už teď klíčový

Je další posilování českého “autolandu” právě tou nejlepší hospodářskou strategií? Neměla by vláda investovat naše peníze jinde? Než je dávat do úlev pro firmu, která sice vyrábí čipy, ale čipy, jak víme, dnes vyrábí a ještě bude vyrábět kdekdo. To proto, že jde o perspektivní a dynamicky se rozvíjející sektor.

Zisk výrobce čipů pro AI Nvidia stoupl o 629 %. A to při 57% marži

Navíc je tu i určitá pikantnost. Zkraje tohoto roku FinTag přinesl zprávu, že novým členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace [RVVI] se stal jednatel ON Semiconductor CR [onsemi] Josef Švejda. A onsemi je česká pobočka americké firmy, jíž loni vláda schválila investiční pobídku za více než půl miliardy korun.

Nikdo se nad tím tehdy nepozastavil, přitom v minulosti, kdy platila ještě nějaká pravidla, by toto nebylo vůbec možné. A to proto, že se jedná o jasný střet zájmů. Dnes je ale všechno jinak. Peníze nás daňových poplatníků tečou všemi směry, deficity státního rozpočtu vláda zvyšuje, jak se jí to zrovna hodí, a veřejnost oblbují autoři k ničemu dobrými strategiemi. Co se týče dění v resortu průmyslu a obchodu, vláda Petra Fialy prorazila další hranici dříve nemožného. Pokud máte za to, že se jedná o přehnané tvrzení, sami zhodnoťte praktický přínos strategie, o které je tu řeč: “Hospodářská strategie ČR: Česko do top 10“.

Zároveň, aby nedošlo k omylu, výše uvedená kritika nesměřuje na adresu společnosti našich amerických přátel. Naopak podnik, který drží někdejší Teslu v chodu, a zaměstnává v Česku nemalé množství lidí, zasluhuje jenom respekt a úctu. A to dvakrát, když v Česku i platí daně, pokud je platí, a investuje. Ale i onsemi navzdory slibované investici ve výši cca 40 miliard korun je stále jen jedním podnikem, jednou firmou.

Skutečná hospodářská strategie by představila konkrétní kroky, jak takových skvělých firem dostat do země více. A také třeba, když už jsme zmínili ty daně, by okamžitě směřovala k tomu cíli, aby všechny výsadní firmy v Česku platily daně v Česku a ne jinde, kde je to pro ně výhodnější. Což opět není nic proti firmám, ale proti tomu českému bordelu a blábolům z úst ministrů a vedení vlády. Hrozné je, že ty stejné poměry, které nám vyjevila nová vládní hospodářská strategie, panují v mnoha ostatních rezortech.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here