Disrupce je tu od nepaměti, říká portfolio manažer Wesley Lebeau

197
Wesley Lebeau, manažer fondu CPR Disruptive Amundi / Foto: Redakce FinTag

Portfolio manažer Amundi Wesley Lebeau je manažer fondu Amundi CPR Disruptive a povede i nový tematický fond zaměřený na umělou inteligenci [AI]. Co si myslí o disrupci jako takové a aktuálním vývoji na finančních trzích?

Na to se ho FinTag zeptal zkraje října, kdy Wesley Lebeau dorazil z Francie na skok do Česka. Podle něj aktuálně dominuje dění na finančních trzích politika americké centrální banky [FED]. Říká, že snižování sazeb FEDu, ale i ostatních centrálních bank se již brzy promítne do reálné ekonomiky.

„FED bude ve snižování sazeb pokračovat. To znamená stabilizaci ekonomiky. Co se týče trhů, je to pozitivní scénář, protože ustoupí inflace a snad dojde i na oživení spotřeby,“ říká Wesley Lebeau v podcastu FinTag.

Mimo záznam se vyjádřil i k současnému dění ve Francii, kde se aktuálně odehrává bitva o podobu státního rozpočtu na příští rok. Tamější vláda přitom navrhuje vyšší daně pro vybrané firmy a vysokopříjmové domácnosti. Současně hovoří o propouštění jednotek tisíců zaměstnanců samosprávy.

„Je to dost neřešitelný problém, protože vláda potřebuje šetřit, ale za situace, kdy peníze jenom vydává. Nacházet volné peníze v rozpočtu, jenž trpí strukturálními problémy, je velice obtížné,“ komentuje aktuální jednání o fiskální politice ve Francii Lebeau.

Francie řeší dluh. Vláda víc zdaní firmy a uvalí poplatek na bohaté

Dodává, že je to dvojnásob obtížné, pokud si nová francouzská středopravicová vláda dala za cíl snížit schodek státního rozpočtu o 60 miliard eur [cca 1,5 bil Kč]. To proto, aby nepřekročil šest procent hrubého domácího produktu [HDP]. Státní dluh Francie, v přepočtu necelých sto bilionů korun, činí cca 110 procent HDP.

Umělá inteligence a finanční trhy

Podle francouzského portfolio manažera jsou technologie a umělá inteligence fenomén, který dominuje nejen finančním trhům. Aniž bychom si toho museli vždy jasně a zřetelně všimnout. V podcastu FinTag Lebeau hovoří o nástupu počítačů, mobilních telefonů, chytrých telefonů a říká, že nyní je to AI, která určí naši blízkou budoucnost.

Na otázku, jak si v ohledu rozvoje AI stojí země Evropské unie oproti USA, říká: „USA jsou oproti Evropě dost napřed. Mají software, to znamená architekturu a mají i design. Mají výzkum a vývoj a připravený trh. Evropa nabízí docela jiný příběh, protože ta nemá architekturu a ani design.”

Co se týče akcií, zajímavá je pasáž, kdy se Wesley Lebeau vyjadřuje přímo k vývoji cen akcií amerického výrobce čipů Intel.

„To je příklad několika klíčových špatných rozhodnutí, která vedla ke ztrátě vedoucí pozice na trhu. Jedním z nich je zanedbání vývoje a výzkumu nových produktů,“ říká.

Vývoj ceny akcií společnosti Intel od roku 2019

[Zdroj. xStation]

Podle něj se Intel příliš soustředil na produkci pro datová centra a PC, kde si chtěl udržet hlavní pozici na trhu. Přitom ale podcenil sílu konkurence, která přišla s modernějšími čipy.

„Zároveň Intel prošvihl příležitosti, které nabízel trh s telefony. A to samé se mu teď děje s nástupem umělé inteligence,“ dodává.

Inovace jsou podle něj v dnešním technologickém světě „základem přežití“. Zdůrazňuje i význam datových center, která jako sektor nabízejí mnoho dobrých příležitostí k investicím.

Disrupce je součástí našich životů od nepaměti

„Disrupce tu s námi je od nepaměti. Pokud bychom to otočili, mohli bychom o ní mluvit jako o inovaci. Nebo alespoň procesu, který inovace urychluje,“ popisuje svůj náhled na disrupci Wesley Lebeau, který vede jako portfolio manažer stejnojmenný podílový fond.

„Podoba disrupce se v čase proměňuje, ale vždy vede ke změnám a inovacím,“ tvrdí.

Následuje Intel osud zkrachovalé Nokie či Kodaku? Bojuje o přežití  

V případě AI k hlavním trendům, jež se projeví disruptivně v mnoha oblastech, řadí rozvoj umělé inteligence a její včlenění do praxe. Dále jsou to změny, které přinese vyšší produktivita práce díky AI. Důležité jsou i změny v hardwarové, softwarové a energetické podpoře novým technologiím. A řešit se bude také bezpečnost „nového digitálního světa“. Přitom nejde o nikterak vzdálenou budoucnost, dodává portfolio manažer Wesley Lebeau

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here