Ceny výrobců: Analytici upozorňují na další zdražování potravin

53
ceny
Ilustrační foto: Redakce FinTag

V září meziměsíčně stouply ceny zemědělských výrobců o 2,1 procenta. Uvádí to aktuální data Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Koresponduje to s aktuálním vývojem inflace, kdy v září poprvé od loňského listopadu opět zdražily potraviny. 

V září v primárním okruhu výrobců stouply ceny čerstvé zeleniny [+12,0 %], vajec [+3,3 %] a obilovin o 2,3 procenta. Olejniny zdražily o 2,0 procenta, mléko o 1,1 procenta a skot o 0,6 procenta.

„V zemědělství už v podstatě skončilo zlevňování v důsledku zrychlení růstu cen části živočišné produkce, konkrétně mléka a masa. To se už následně propisuje i ve zvyšování cen v části potravinářského průmyslu, a dochází proto ke zdražování mléčných výrobků,“ okomentoval aktuální data hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Za příklad dal máslo, které je nejdražší od konce roku 2022. To znamená, že v obchodech je jeho cena nejvyšší za poslední dva roky.

Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české krávy

V potravinářském průmyslu se podle něj pohyby cen zatím kompenzují. Zdražení tuků vyvažuje levnější produkce pekárenských výrobků. Z posledních čísel ale usuzuje, že skončila doba zlevňování potravin. Tomu ostatně odpovídají čísla ČSÚ o 2,6% inflaci za letošní září. Statistici upozornili, že v září meziročně stouply ceny potravin vůbec poprvé od loňského listopadu.

„Při úvahách o dalším vývoji spotřebitelské inflace začnou potraviny sehrávat mnohem podstatnější roli než doposud,“ doplnil Dufek.

Co se týče cen zemědělských výrobců, ty v září meziměsíčně stouply:

  • Čerstvá zelenina: +12,0 %.
  • Vejce: +3,3 %.
  • Obiloviny: +2,3 %.
  • Olejniny: +2,0 %.
  • Mléko: +1,1 %.
  • Skot: +0,6 %.

Naopak zlevnilo ovoce [-7,2 %], drůbež [-3,3 %] a prasata [-1,7 %]. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 0,2 procenta. Což platí hlavně pro rostlinnou výrobu [-2,9 %], ale už ne v živočišné produkci, kde ceny stouply o 4,1 procenta.

Výrobní ceny v průmyslu

ČSÚ dnes zveřejnil také vývoj inflace v primárním okruhu v průmyslu. Tam ceny meziměsíčně klesly o 0,2 procenta a meziročně vzrostly o 0,6 procenta.

Meziměsíčně vzrostly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 0,9 procenta. Zdražilo dřevo a dřevěné a korkové výrobky rovněž o 0,9 procenta. Ceny potravinářských výrobků stouply o 0,1 procenta. Z toho ceny mléčných výrobků o 2,0 procenta.

Průmysl překvapil růstem, stavební produkce propadla

Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly letos v září meziročně vyšší o 5,0 procenta. U motorových vozidel, přívěsů a návěsů to bylo o 2,9 procenta výše. Opravy, údržba, instalace strojů a zařízení zdražily o 4,7 procenta. Podle analytiků nejde o velké překvapení, průmyslová inflace totiž zůstává utlumená. Výrobní ceny od začátku roku poklesly o 0,8 procenta.

„Do značné míry za to vděčíme zlevňujícímu zemnímu plynu a elektřině. Sestupují z předchozích astronomických výšin. Za uplynulé čtyři roky ovšem výrobní inflace v souhrnu dosáhla dramatických 40 procent. Cenová hladina v průmyslu se evidentně na těchto zvýšených hodnotách ustálila a návrat k předkrizovému normálu očekávat nelze,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něj dalším vývojem bude zřejmě střednědobá cenová stagnace, kdy se výrobní inflace bude pohybovat kolem jednoho procenta.

Stavebnictví a služby pro podniky

Součástí aktuální statistiky ČSÚ jsou i ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky. I v tomto případě statistici evidují zdražování.

Stavební práce podle odhadu statistiků meziměsíčně zdražily o 0,4 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Materiál a výrobky spotřebovávané v oboru meziročně nezlevnily, ale ani nezdražily. Zůstaly na úrovni srpna.

Odhad ztrát kvůli potížím stavebního řízení je 100 miliard korun

Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,3 procenta. Služby v oblasti tvorby programů a vysílání zdražily o 17,5 procenta. Reklamní služby a průzkum trhu zdražil o 16,7 procenta a služby v oblasti zaměstnání stouply o 2,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby rostly o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 3,4 procenta, to je stejně jako v srpnu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here