Ceny bytů v Ostravě a okolí začaly znovu stoupat

181
ceny_bytu
Foto: Pixabay.com

„Není vyloučeno, že příští rok prolomí ceny bytů v Moravskoslezském kraji magickou psychologickou hranici 50 000 Kč za metr,” myslí si Jakub Vysocký z ostravské společnosti Správa investic a nemovitostí [SIAN].

Metr čtvereční se nyní v kraji podle něj prodává za 47 700 korun. Což je jen 900 korun pod rekordní hranicí ze třetího čtvrtletí 2022. A ceny dál stoupají. Podle statistik jsou druhé nejvyšší v historii. Meziročně vzrostly o necelých 15 procent.

Transakce se realizují již v těch, řekněme, nových cenách. Trh už nehledá žádné výrazné slevy a kupovat s nějakým diskontem se teď moc nedaří,“ popisuje současný stav Vysocký, podle kterého se realitní trh v kraji rozběhne opět v únoru příštího roku.

Upozorňuje i na současné zvyšování nájmů. Odkazuje na index společnosti Deloitte Rent, podle kterého mezi druhým čtvrtletím 2023 a druhým čtvrtletím 2024 vzrostly nájmy v Moravskoslezském kraji o sedm procent.

Čím dál více mladých lidí rezignuje na sen o vlastním bydlení

„Vzhledem k obecnému nedostatku bytů nelze předpokládat, že by se trajektorie vývoje cen nájmů nějak zásadně změnila. I nadále budou nájmy růst, byť ne samozřejmě takovým tempem jako ceny bytů,” doplňuje Vysocký.

Proč v Česku opět rostou ceny nemovitostí

Důvodů, proč znovu začínají zdražovat nemovitosti, je více. Jedním z nich je to, že úroky u hypoték klesají pomaleji, než se čekalo, ale klesají. V očekávání dalšího zdražování nemovitostí lidé již nyní hledají vhodnou nemovitost.

Hypoteční a realitní trh jsou spojené nádoby,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag hlavní ekonom České bankovní asociace [ČBA] Jakub Seidler.

A nabízí další souvislosti: Jestliže v posledních letech zamrzl hypoteční trh kvůli vysoké inflaci, negativně se to promítlo i do výstavby nových bytů. A zatímco zájem o hypotéky spolu s ustupující inflací z dvojciferných hodnot postupně ožívá, tak stavebnictví a spolu s ním realitní trh žádným oživením neprochází. Naopak české stavebnictví letos vykazuje často i nejhorší výsledky ze všech zemí Evropské unie.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

„No a nyní, pokud nám začne hypoteční sazba dále klesat, poptávka domácností začne zase růst, tak se opět dostaneme do té dlouhodobé situace na tuzemském trhu, kterou je omezená nabídka nemovitostí, která je problematická více než dekádu. To z titulu dlouhých stavebních řízení a toho, že nabídka nepostačuje poptávce. To přináší tu tendenci zvyšování cen nemovitostí,“ přibližuje, co se zřejmě stane v budoucích měsících, Jakub Seidler.  

Změna na tuzemském realitním trhu je podle něj běh na dlouhou trať. Jakkoli vítá aktuální plán vlády na zlepšení dostupnosti bydlení v Česku, bez zásadnější transformace nemovitostního trhu se Česko podle něj z místa nepohne.

„Nerovnováha na nemovitostním trhu u nás je tak velká, že nepůjde změnit několika málo kroky. […] Je zde potřeba nejspíš větší transformace. To i co se týče těch administrativních brzd ve stavebních řízeních. To je asi to jediné, co nám dokáže dlouhodoběji nemovitostní trh dostat do lepší situace,“ vysvětlil dále v podcastu FinTag.

Situace v Ostravě a okolí na přelomu roku

„Na realitním trhu bude silný provoz někdy do poloviny prosince. Pak přijde krátké ochlazení. Lidé na přelomu roku většinou nechtějí řešit obchodní záležitosti,“ říká Vysocký s tím, že nastartování trhu poté přijde v únoru.

„Ale to čekám, že bude s velmi silnou dynamikou. […] Ceny proto velmi pravděpodobně půjdou nahoru a nebojím se říci, že poměrně agresivně. Není vyloučeno, že příští rok prolomí ceny bytů v Moravskoslezském kraji magickou psychologickou hranici 50 000 korun za metr,“ dodává.  

Závody 14 a 15 Liberty Ostrava ožily. Podnik zachová 1 350 míst

Nyní podle něj nejrychleji rostou ceny bytů v Ostravě. Jejich ceny rostou nejrychleji, ale nominálně jsou přitom byty v kraji stále znatelně levnější než v jiných krajských městech. Moravskoslezský kraj je z hlediska cen bytů třetí nejlevnější v zemi.

Vysocký se vyjadřuje i k situaci na nájemním trhu v regionu: „Vzhledem k obecnému nedostatku bytů nelze předpokládat, že by se trajektorie vývoje cen nájmů nějak zásadně změnila. I nadále budou nájmy růst, byť ne samozřejmě takovým tempem jako ceny bytů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here