Česko propadlo v Indexu ekonomické svobody

95
svobody
Ilustrační foto: Pixabay.com

Česko je 24. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 176 sledovaných států světa. Proti loňskému Indexu ekonomické svobody si ale pohoršilo hned o několik příček. Z hlediska ekonomické svobody propadlo i v absolutním hodnocení.

Vyplývá to ze zveřejněného Indexu ekonomické svobody amerického konzervativního think tanku se sídlem ve Washingtonu, D.C. Heritage Foundation. Ekonomicky nejsvobodnějšími zeměmi světa jsou Singapur, Švýcarsko, Irsko a Tchaj-wan.

Ve středoevropském regionu patří Česko stále mezi ekonomicky svobodnější země. Nejlépe index hodnotí Německo, které je na 18. místě. Za Českem skončilo Rakousko [33], Slovensko [35], Polsko [42] a Maďarsko [72].

Index ekonomické svobody 2024

[Zdroj: Heritage Foundation]

Za Českem v celkovém hodnocení skončily Spojené státy. Mezi deset nejhůře hodnocených zemí patří Jemen, Libye, Írán, Argentina, Myanmar, Alžírsko, Sýrie, Súdán, Zimbabwe a Venezuela a také Severní Korea.

Česko srazila vysoká inflace v minulých letech

Obdobný index ekonomické svobody “Economic Freedom of the World Index” zveřejňuje i kanadský institut Fraser. Upozornil na to Institut liberálních studií [ILS].

„Ekonomická svoboda v České republice setrvale klesá od roku 2016, jedinou výjimkou byl druhý pandemický rok 2021, který byl o kousek svobodnější než první rok pandemie. Jde o velmi znepokojivý trend,” řekl k aktuálním výsledkům indexu ředitel ILS Martin Pánek.

Index se zveřejňuje od roku 1996. Skládá se z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové a inflační prostředí sledované země. Na prvních čtyřech příčkách se z dlouhodobého hlediska nic moc neděje. Mění se pouze pořadí zemí.

NKÚ: Zaostáváme ve všech klíčových ekonomických parametrech

Česko si podle indexu mírně polepšilo ve čtyřech z pěti hodnocených kategorií, výrazně ale ztratilo v oblasti inflačního prostředí. Ve středoevropském regionu patří Česko stále mezi ekonomicky svobodnější země.

„Kde mohou lidé sledovat vlastní štěstí a činit svoje vlastní rozhodnutí, vedou šťastnější a zdravější životy a ve větší prosperitě,” říká Pánek.

Podle indexu je v zemích s vyšší mírou ekonomické svobody větší prosperita, lidé se dožívají vyššího věku a mají také více občanských svobod. Rozdíl ve střední délce života mezi ekonomicky nejsvobodnějšími a nejméně svobodnými státy je patnáct let.

V zemích v první čtvrtině žebříčku žije v extrémní chudobě s příjmem méně než 1,90 dolaru [cca 44 Kč] na den jedno procento obyvatel. V zemích v poslední čtvrtině žebříčku je to 30 procent.

Jaké jsou globální trendy

Na datech se začíná projevovat i ruská válka na Ukrajině. V Rusku a na Ukrajině mezi lety 2021 a 2022 ekonomická svoboda klesla. Rusko spadlo o několik desítek příček a stejně tak Ukrajina. Jsou v druhé stovce svobodných zemí.

Demokracie není všelék, říká nositel Nobelovy ceny za ekonomii

Z globálního hlediska nepříjemný vývoj komentoval Matthew Mitchell z Fraser Institutu, vedoucí think-tanku tohoto žebříčku.

Po desetiletích pomalého, ale stálého růstu dosáhla globální ekonomická svoboda vrcholu v roce 2019, ale od té doby v každém ze tří let klesala. A to se nestalo od doby, kdy jsme začali měřit ekonomickou svobodu před více než 25 lety,“ uvedl.

Například země v první čtvrtině žebříčku ekonomické svobody mají průměrný hrubý domácí produkt na hlavu 52 877 amerických dolarů ročně, zatímco země ve spodní čtvrtině pouze 6 968 dolarů.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here