Nizozemská ASML hlásí obtíže. Už není evropská jednička

1583
ASML
Foto: ASML

Nejhodnotnější technologickou společností v Evropě se stal německý softwarový podnik SAP. Z první příčky sesadil nizozemského výrobce zařízení pro výrobu čipů ASML Holding. Zprávu přinesla agentura Bloomberg.

Společnost Advanced Semiconductor Materials Lithography [ASML] zkraje týdne [15.10.] zaskočila investory sdělením, že kvůli zpoždění při výstavbě nových provozů čeká horší výsledky, než s jakými původně počítala.

Čína hrozí EU zastavením dodávek kovů na výrobu čipů

Zaúčtovala také asi jen polovinu objednávek proti tomu, co analytici v letošním čtvrtém čtvrtletí očekávali. Slabé výsledky ASML umocnilo to, že firma omylem zveřejnila své finanční výstupy o den dříve, než se plánovalo. Jejich předčasné vydání zdůvodnila technickou chybou.

Akcie firmy tak odepsaly více než 15 procent a dál pokračovaly v poklesu. Tržní hodnota podniku se snížila o více než 60 miliard eur [cca 1,5 bil. Kč]. Podle dat burzy v Amsterodamu klesla těsně pod 260 miliard eur [cca 6,6 bil. Kč].

Vývoj ceny akcií společnosti ASML v posledních dnech

[Zdroj: xStation]

Úterní propad kurzu byl v případě ASML největší za 26 let. Patřil zároveň k největším jednodenním propadům tržní hodnoty podniku v Evropě, to spolu se společnostmi Nokia a Vodafone Group. Srovnatelné propady jsou z přelomu tisíciletí, kdy na akciovém trhu splaskla bublina kolem internetových firem.

Co dělá ASML

ASML se zaměřuje na produkci nejpokročilejších litografických systémů. Ty dodává hlavním světovým výrobcům čipů. Mezi ně patří například TSMC, Intel, Samsung Electronics a mnoho výrobců paměťových čipů.

„Zřejmě i tento text čtete pravděpodobně na zařízení, ve kterém je čip vyroben pomocí stroje od ASML. Na ASML je doslova odkázán celý svět, obzvlášť v oblasti produkce nejsofistikovanějších čipů,” uvedl již dříve na stránkách FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Tomáš Vranka nakupuje: Tentokrát nizozemskou ASML

Společnost vyrábí stroje EUV, s jejichž pomocí se čipy produkují. Jeden takový stroj vychází na zhruba 150 milionů eur [cca 3,8 mld. Kč]. Žádná jiná firma na světě není schopna tuto technologii replikovat. Jinak řečeno, pokud by firma přestala fungovat, největší světoví výrobci čipů by neměli stroje na jejich výrobu. A to z ASML dělá hráče s obrovskou konkurenční výhodou a velkou mírou takzvané pricing power.

Německý SAP vytrvale posiluje

Naproti tomu akcie společnosti SAP od začátku letošního roku zpevnily zhruba o 52 procent. Firma, která sídlí ve Walldorfu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, těží z prudkého růstu tržeb z cloudu. Ten podporuje rostoucí poptávku po zajišťování dat v souvislosti s aplikacemi umělé inteligence [AI]. Společnost ASML měla naposledy nižší tržní hodnotu než SAP v roce 2020.

Vývoj ceny akcií společnosti SAP v posledních měsících

[Zdroj: xStation]

SAP letos oznámil plán restrukturalizace jako součást snahy o integraci AI do svého softwaru, aby klientům z řad firem pomohl zvýšit efektivitu. Na burze ve Frankfurtu nad Mohanem se akcie firmy včera po poledni prodávaly těsně pod 212 eury [cca 5 400 Kč]. Přidávaly více než jedno procento. Tržní kapitalizace, která je výsledkem počtu vydaných akcií vynásobeným aktuálním kurzem na burze, mírně přesahovala 260 miliard eur.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here