Čínský HDP ve 3. kvartále přidal 4,6 %. A dál poroste, slibují úřady

28
cinsky_HDP
Foto: Pixabay.com

O 4,6 procenta meziročně vzrostl čínský hrubý domácí produkt [HDP] v letošním třetím čtvrtletí. Výsledek je mírně nad očekáváním ekonomů. Uvedla to agentura Reuters. Čínský HDP vláda ještě podpoří finančními stimuly.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika Číny vzrostla o 0,9 procenta, zatímco analytici její růst odhadovali na jedno procento. Ve druhém čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům po zpřesnění dat činil 0,5 procenta, předběžná zpráva ukazovala růst o 0,7 procenta.

„Aktuální čínská data za 3. čtvrtletí 2024 se do historie země zlatým písmem nezapíší,” říká hlavní ekonom společnosti JLL Bruce Pang s tím, že výkonnost Číny neodpovídá optimistickým očekáváním.

Podle agentury Reuters výsledky čínské ekonomiky jsou na úrovni začátku roku 2003. Problémem v zemi zůstává kondice realitního trhu, nízká spotřeba domácností, stagnující průmyslová produkce a zaostávající export.

Čínský HDP v procentech meziročně [červeně] a mezičtvrtletně [modře]

[Zdroj: Reuters]

Oficiální čínské úřady ale zůstávají optimistické. Podle nich Čína stejně jako loni i letos dosáhne čínskou vládou stanovený minimální 5% růst ekonomiky.

„Na základě našeho komplexního hodnocení očekáváme, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí bude pokračovat v trendu stabilizace a oživení, k němuž už došlo v září. Jsme si jistí, nemáme pochyby, že dosáhneme našeho celoročního ekonomické cíle,” řekl novinářům Sheng Laiyun, zástupce vedoucího čínského statistického úřadu.

Čína v následujících měsících podpoří ekonomiku

Čínská vláda aktuálně potvrdila, že podpoří lidi s nízkými příjmy, realitní trh a doplní kapitál státních bank. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy za zhruba 2,3 bilionu jüanů [cca 7,5 bil. Kč].

Čína podpoří ekonomiku v přepočtu za biliony korun. A to hned

Oznámená opatření se u investorů setkala jen s vlažným přijetím, uvedla agentura Reuters. Na druhé straně čínské finanční trhy, zejména akciový trh, vládní stimul zohlednily v silném růstu v minulých týdnech. Čínskému akciovému trhu navíc pomáhá politika amerického FEDu, který snižuje úrokové sazby.

„Čína má stále poměrně velký prostor pro emisi dluhu a zvyšování fiskálního deficitu,” řekl ministr financí Lan Fo-an.

Země podle něj provede ještě letos a dále i v příštím roce nutné reformy. Peking rovněž plánuje “vydat zvláštní státní dluhopisy na podporu velkých státních komerčních bank”. Celkový objem ani částku ale neupřesnil. Vláda zvýší dluhový strop pro místní samosprávy, aby jim umožnila vynakládat více peněz na infrastrukturu a podporu zaměstnanosti.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Nedostatek financí pro místní samosprávy bylo v minulosti to, co se čínské vládě vytýkalo. Oznámila sice podpůrná opatření, ale nedala na ně peníze. Analytici upozorňují, že kroky oznámené čínským ministrem financí nejsou nijak nové a že Peking nepředstavil žádná nová stimulační opatření fiskálního rázu.

„Klíčovým sdělením je, že vláda má schopnost vydat více dluhopisů a zvýšit rozpočtový deficit,“ reagoval analytik Č’-wej Čang ze společnosti Pinpoint Asset Management.

Čínské akcie: Přichází obrat po letech strádání?

Konsolidační balíček vítá i Bruce Pang. Upozorňuje, že jeho zavedení do praxe si ale vyžádá určitý čas a tak trpělivost. Nicméně v budoucích čtvrtletích pomůže ekonomice a podpoří její růst.

Politika vlády se podle něj ubírá správným směrem. Ačkoli to ministr financí výslovně nezmínil, jeho komentáře podle analytika naznačují, že je možné, že vláda v příštím roce zvýší rozpočtový deficit nad tři procenta.

Čínský HDP a odhady ostatních institucí

Čína coby druhá největší ekonomika světa dlouhodobě čelí silným deflačním tlakům kvůli prudkému poklesu trhu s nemovitostmi a slabé spotřebitelské důvěře. A ty odhalily její přílišnou závislost na vývozu v časech, kdy je prostředí globálního obchodu stále napjatější.

Čínská centrální banka snížila sazby. Reaguje na zpomalující ekonomiku

Americká investiční banka Goldman Sachs přesto zlepšila odhad hospodářského růstu v Číně na letošní i příští rok. Zdůvodnila to nejnovějšími opatřeními čínské vlády na podporu domácí ekonomiky. Banka nyní předpokládá, že HDP Číny se v letošním roce zvýší o 4,9 procenta, zatímco v předchozí prognóze letošní růst odhadovala na 4,7 procenta.

Čína splnila domácí úkol. Loni rostl její HDP o více než pět procent

Čína je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy. Peking si na letošní rok stanovil cíl dosáhnout zhruba pětiprocentního růstu HDP. Ve druhém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o 4,7 procenta, růst tak zpomalil z 5,3 procenta v prvním čtvrtletí. A nyní přidala 4,6 procenta meziročně a mezikvartálně 0,9 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here