V Británii brání rozvoji zbrojního průmyslu ESG principy

1097
ESG
Ilustrační foto: British Army

Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině požadují britské zbrojní firmy, ale i finanční sektor, aby britská vláda odstranila překážky v podobě lpění na principech ESG. To proto, aby nebránily financování zbrojních zakázek.

Uvádí to článek bruselského serveru Politico „Woke guns? Banks want weapons badget as a social good„. Podle něj špičky finančního centra v City of London poukazují na zásadní problém. A jím jsou ohledy na principy ESG. Ty brání bankám, investičním fondům i pojišťovnám financovat zbrojní zakázky. Politika ESG sleduje a měří, jak zodpovědně se firmy chovají ke svému okolí. A právě to je v rozporu s účastí na zbrojním průmyslu.

„Válka na Ukrajině prokázala, že zbraně mohou být v tomto případě považovány za zboží, které chrání demokracii. A tak by měly být považovány za investici užitečnou pro životní prostředí i pro společnost. To znamená i principy ESG,“ argumentuje ve prospěch lepšího financování zbrojního průmyslu výkonný ředitel společnosti TheCityUK Miles Celic.

Obranný průmysl je třeba podle něj podporovat, protože je důležitý pro přežití společnosti. Problém je však v ESG, a tak za britskou City požaduje, aby labouristická vláda změnila přístup k obrannému průmyslu. A odstranila zábrany při financování zbrojních zakázek.

Pro změnu je i britské ministerstvo obrany. Jeho mluvčí uvedl, že by změny v hodnocení zbrojních společností v rámci ESG „prospěly transparentnější ekonomice“. I zajistily, aby společnosti z obrany nepoškozovalo nejasné hodnocení. Změny jsou podle něj součástí politiky Strategic Defence Review. A tu úřad vyvíjí s průmyslovými partnery.

ESG principy jsou trendem, ale i politikou

Tématu se věnuje i britské ministerstvo financí. To společně s Investment Association, která reprezentuje britské investiční fondy, prohlásilo, že investice do obranného průmyslu jsou v dlouhodobém výhledu kompatibilní s principy ESG.

Praxe ale nabízí docela jiný obrázek. Za uplynulých pět let, od roku 2018, podíl udržitelných fondů na evropských trzích vzrostl z pěti procent na 20 procent koncem roku 2023. A koncem letošního června dosáhla jejich částka více než 2,4 bilionu eur [cca 60,6 bil. Kč]. 70 procent z celkového počtu fondů do tohoto sektoru ze zásady vůbec neinvestuje.

České zbrojní firmy jedou, ale brzdí je tuzemské banky

A i ty, které investují, jsou spíše vlažné. I když evropské ESG fondy, včetně britských, u akcií obranného průmyslu zvýšily aktivitu od počátku války na Ukrajině, je to stále ještě velmi málo. Průměrný roční růst těchto investic ve výši 0,37 procenta v roce 2022 se letos v červnu dostal na 0,5 procenta. Je tu ale i jiný problém. Jen velmi málo investičních fondů drží více než 10% podíl ve zbrojovkách a oblasti aerospace.

Ekonomové ze City, kterým leží na srdci stav životního prostředí, tvrdí, že zapojení odráží poptávku spotřebitelů. I to ale má své důvody. Například fond Baillie Gifford letos v létě kritizovali aktivisté za investice do izraelských zbrojních společností. Rovněž ho kritizovali za investice do fosilních paliv. Pod tlak se dostala i Barclays bank. To za své kontakty s izraelskou vládou.

Hlasy proti i pro

James Alexander je výkonný šéf UK Sustainable Investment and Finance Association [UKSIF], která reprezentuje „zelené investory“. A tvrdí, že by vláda a průmysl neměly tlačit na rušení výjimek z ESG.

„Není pochybností o tom, že globální geopolitické napětí vyžaduje posílení národní obrany. My ale věříme, že svoboda volby investorů musí být středobodem ochrany udržitelných investorů,“ vysvětluje postoje asociace.

A i další „aktivisté“ se staví rozhodně proti tomu chápat obranný průmysl jako etický.

„Označení investic do zbrojního průmyslu v rámci ESG je výsměchem tomuto celému konceptu,“ uvedla Emily Appleová, mediální koordinátorka Kampaně proti obchodu se zbraněmi [CAAT].

„Není nic udržitelného nebo etického v obchodu se zbraněmi. A my bychom ho neměli podporovat, místo toho, abychom hledali skuliny, které by akcionářům umožnily vydělávat na ničení lidských životů,“ řekla.

Vývoz zbraní dosahuje rekordních hodnot jak v USA, tak v Česku

Jsou tu ale i odlišné názory. Bývalý poslanec za konzervativní stranu a bývalý ministr obrany Grant Shapps loni v listopadu obvinil pojišťovnu Aviva kvůli tomu, že odmítla pojistit zbrojní zakázku. V parlamentu řekl, že „neexistuje žádný rozpor mezi principy ESG a obranným průmyslem.“

„Jako ministr City [jde o funkci v britské vládě na střední úrovni, zaměstnanec ministerstva financí, který je zodpovědný za činnost City, pozn. red.] jsem v první řadě viděl škodu, kterou nadělala politika ESG, když britský obranný průmysl odřízla od financování. Eko-bojovníci pak zjistili, že by se mohla obrátit i proti nim,“ uvedl pro změnu Andrew Griffith, poslanec konzervativní strany a ministr City v letech 2022 až 2023.

2,5 procenta HDP na obranu

Upozornil rovněž na to, že „vlastenečtí britští důchodci a investoři, kteří vložili své peníze do fondů, s hrůzou zjistili, že zatímco jejich svoboda byla hájena proti ruské invazi, někdo v City sabotoval úsilí obranného průmyslu“.

Ať tak, či tak, labouristická vláda peníze od soukromníků potřebuje. Už v červenci zveřejnila zprávu o stavu obranného průmyslu. Ministerský předseda Keir Starmer následně potvrdil „závazek“ vydávat na obranu 2,5 procenta hrubého domácího produktu. Výdaje na obranu schvalují i konzervativci.

„Za této situace je nutné se ujistit, že podnikáme něco, co posílí finanční a profesionální služby britskému průmyslu,“ uvedl Celic k odstranění bariér vyplývajících z ESG.

Británie do celní války s Čínou u elektroaut nejspíš nepůjde

Vláda by měla „jednat, aby nebyly problémy s financováním zbrojních firem,“ řekl listu Politico nejmenovaný zdroj. Upozornil, že tradiční výdaje na obranu, na letadla a tanky, pocházejí z rozpočtu vlády. Avšak příspěvek soukromého sektoru by měl hrát při financování zbrojních firem větší úlohu. ESG podle odborníků brání i v rozvoji vojenských a policejních systémů zaměřených na kyberbezpečnost.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Kdy už konečně investoři a fondy pochopí, že ESG vůbec nepomůže životnímu prostředí stejně jako produkce dalších reportů.
    Bylo by dobré, kdyby autoři článků uvedli, které firmy/instituce se chovají rigidně ať víme komu se vyhnout.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here