Analýza sentimentu nabízí obchodníkům lepší pochopení trhů

20
Analyza
Ilustrační foto: XTB

Obchodování na finančních trzích není jen o číslech a datech, ale také o pochopení nálady trhu. Analýza sentimentu nahlíží do psychologie investorů a identifikuje skryté příležitosti a rizika. A existují i nástroje, jak se jí dobrat. 

Tématu se na FinTag věnuje analytik XTB Stanislav Viktorín. Podle něj by měl být odhad sentimentu nedílnou součástí všech obchodních strategií. Více v jeho textu níže.

Co je sentiment? Sentiment na finančních trzích odráží psychologii a emoce investorů, které mají zásadní vliv na jejich rozhodování. Tato kolektivní nálada, ovlivněná ekonomickými ukazateli, zprávami a významnými událostmi, často určuje směr trhů. Optimistický sentiment obvykle vede k růstu cen akcií, zatímco pesimistický sentiment způsobí jejich pokles. Psychologie investorů je klíčová, emoce často vedou k iracionálním rozhodnutím.

V době optimismu investoři přeceňují možné zisky a ignorují základní ekonomické ukazatele. Blbá nálada a obavy naopak způsobují prodeje aktiv bez ohledu na jejich skutečnou hodnotu.

Význam analýzy sentimentu pro obchodníky

Pro obchodníky je sentimentální analýza neocenitelným nástrojem. Pomáhá jim lépe pochopit dynamiku trhu a přesněji předpovědět jeho pohyby. Odhaluje faktory, které by při čistě technické nebo fundamentální analýze zůstaly často i skryté.

Analýza sentimentu umožňuje:
  • Předvídání pohybů trhu: Aktuální sentiment ukáže, zda jsou akcie nadhodnocené, překoupené nebo podhodnocené. Lépe se vstupuje do obchodních pozic.
  • Snížení rizika: Identifikace období extrémního optimismu, nebo pesimismu varuje před možnými korekcemi na trhu. Což umožňuje efektivní řízení rizika.
  • Vytváření obchodních strategií: Kombinace sentimentálních indikátorů s technickou nebo fundamentální analýzou formuluje aktuální obchodní strategie.

Celkově vzato, sentimentální analýza není jen o sledování nálad trhu, ale o poskytování nástrojů, které pomáhají obchodníkům činit informovanější a racionálnější rozhodnutí.

Klíčové indikátory sentimentu

A: Index strachu a chamtivosti [Fear and Greed Index]

Tento index měří emoce investorů na základě několika faktorů. Patří sem volatilita trhu, objem obchodování a cenové změny akcií. Jeho aktuální hodnoty lze nalézt online.

[Zdroj: Fear and Greed Index]

  • Jak funguje: Index se pohybuje na škále od 0 [extrémní obavy] po 100 [extrémní “chamtivost”]. Vysoké hodnoty mohou signalizovat, že trh je překoupený, zatímco nízké hodnoty naznačují, že trh je podhodnocený.
  • Praktické využití: Obchodníci často využívají extrémních hodnot k identifikaci možných tržních zvratů.

B: Commitments of Traders [COT] reporty

COT reporty sledují pozice různých kategorií obchodníků, včetně retailových a institucionálních investorů. Tyto reporty poskytují detailní přehled o tom, jak se jednotlivé skupiny na trhu angažují.

Klíčové indikátory jsou:

  •  Rozložení pozic: Srovnání long [nákupních] a short [prodejních] pozic retailových obchodníků vůči institucionálním investorům.
  • Změny v pozicích: Sleduje změny v objemech obchodů za určité období.
  • Celková expozice na trhu: Srovnává nárůst nebo pokles obchodů retailových investorů s obchodními aktivitami institucionálních investorů.

Praktické využití: Pokud reporty ukazují výrazný nárůst long pozic u retailových investorů, může to naznačovat optimismus na trhu. Takový sentiment ale může vést k výkyvům, pokud se trh obrátí proti těmto investorům.

Měnový pár EUR/USD

[Zdroj: xStation 5]

C: Indikátor volatility [VIX]

VIX, známý jako „index strachu“, měří očekávanou volatilitu na základě opcí na index S&P 500. Vysoké hodnoty VIXu indikují zvýšenou volatilitu a obavy na trhu.

Index “strachu” VIX

[Zdroj: xStation 5]

Nízké hodnoty naznačují stabilitu a důvěru investorů. Co se týče praktického využití, při vysokých hodnotách VIXu obchodníci zvažují snížení expozice vůči rizikovějším aktivům.

Průzkumy sentimentu a online svět

Průzkumy, jako je například AAII Investor Sentiment Survey, poskytují přehled o aktuálních náladách a očekáváních investorů.

  • Typy údajů: Průzkumy obvykle zahrnují procenta investorů s optimistickými, pesimistickými a neutrálními očekáváními.
  • Praktické využití: Prudký nárůst optimismu může signalizovat, že trh je přehřátý a může brzy dojít k tržní korekci.

Důležitá jsou někdy ale i sociální média a online platformy. Analýza sentimentu na sociálních sítích sleduje diskuze a trendy na platformách jako Twitter, Reddit či Facebook.

  • Metody analýzy: Pomocí nástrojů pro zpracování přirozeného jazyka [NLP] lze vyhodnocovat sentiment příspěvků a komentářů.
  • Praktické využití: Značný nárůst pozitivních zmínek o konkrétních akciích na sociálních médiích může signalizovat rostoucí zájem a potenciální růst cen.

Co říci závěrem? Jednoznačně to, že sledování klíčových sentimentálních indikátorů obchodníkům poskytuje cenné informace o aktuálních tržních podmínkách a psychologii investorů. Když tyto informace zkombinují s jinými analytickými metodami, činí přesnější a informovanější rozhodnutí a lépe se orientují v turbulentních finančních trzích.

Stanislav Viktorín, analytik XTB a spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here