Platy příslušníků bezpečnostních sborů vzrostou minimálně o 1 500 Kč

62
bezpecnostnich_sboru
Foto: Redakce FinTag

Příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou policisté nebo hasiči, by se měl v příštím roce zvednout plat minimálně o 1 500 korun ve všech tarifních třídách. Objem platových prostředků stoupne oproti letošku o pět procent.

Po včerejším [21.10.] jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Zvýšení platů o pět procent se mělo původně týkat pouze nejnižších čtyř platových tříd. V páté až osmé třídě měly platy vzrůst o tři procenta. V deváté a desáté třídě pak o dvě procenta a v nejvyšší platové třídě neměly růst vůbec. Ministr včera doplnil, že objem platových prostředků poroste o dalších pět procent i v letech 2026 a 2027.

„Příští rok, až budeme vyjednávat o rozpočtu, tak automaticky vycházíme už z té základny, která je navýšena o pět procent do objemů. Můžeme se bavit, zda to bude pět procent nebo více, ale rozhodně to v tom roce 2026 nemůže být méně,“ ujistil všechny Rakušan.

Rakušan policistům raději přidá, než by jim platil výsluhy

Zvýšení předběžně konzultoval také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem [ODS], pod kterého spadá vězeňská služba. Další termín jednání předpokládá v listopadu.

Odbory bezpečnostních sborů ale chtějí vyšší růst

Předseda Unie bezpečnostních složek [UBS] Aleš Lehký řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2 200 korun pro každého příslušníka. Přesto i ocenil navýšení ve všech platových třídách.

„Po jednání s panem ministrem jsme dospěli ke shodě, že správnější bude rozdělit stejnou částku všem příslušníkům bezpečnostních sborů,“ řekl.

Při současném rozdělení rozpočtu, kdy jde pět procent do objemu platů, by to znamenalo pro každého policistu nebo hasiče 1 500 korun navíc.

Vojáky, celníky a policisty obchází strach, že přijdou o výsluhy

„S touto částkou my nesouhlasíme, žádáme o to, aby byl rozpočet navýšen na částku 6,9 procenta, aby jednotná částka byla minimálně 2 200 korun,“ uvedl Lehký.

Odbory podle něj ohledně případných protestů zůstávají v pohotovosti. Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič řekl, že svaz je spokojený jen částečně. Souhlasí se zrušením zvýšení podle platových tříd.

„Samozřejmě nejsme spokojeni s těmi pěti procenty do objemů,“ řekl předseda.

Připomněl, že Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS] vyjednává o platech státních zaměstnanců s vládou.

„V rámci kolektivního vyjednávání je tady ještě otevřená možnost dostat se do 6,9 procenta v rámci objemů a tam už by ta částka byla zajímavá,“ dodal.

Lidé ve veřejném sektoru dostanou 1 400 Kč

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1 400 korun. Vláda se na tom 3.10. dohodla s odbory. Růst potvrdili i premiér Petr Fiala [ODS] a předseda ČMKOS Josef Středula.

Odbory vládě poděkovaly. Platy ve veřejném sféře stoupnou o 1 400 Kč

V takové navýšení podle Středuly odbory ani nedoufaly. A veřejně za to premiérovi poděkoval. Dohodu společně s premiérem označil za dobrý kompromis. Odbory následně zrušily stávkovou pohotovost.

„Ani jedna ze stran neodchází s absolutním vítězstvím, ale odcházíme s férovou dohodou, která může obě strany těšit,“ řekl k výsledkům jednání odborový předák Středula.

Uvítal, že pro nejhůře placené státní zaměstnance znamená dohoda růst platů od příštího roku o 11,5 procenta.

„Věřím, že kolegové ve vyšších platových kategoriích přijmou i to, že je částka pro všechny stejná. To znamená, že nikdo nebude z těch, že by nedostali nic,“ dodal.

Tušili jsme, že to vláda hodí na nás, říká odborový předák Pavel Bednář

Spokojenost s dohodou vyjádřil i premiér Fiala. Podle něj dohoda značí 11% nárůst platů v příštím roce pro zaměstnance státu s nejnižšími platy.

„Od ledna příštího roku vláda zvedne platy ve veřejném sektoru o 1 400 korun. Na tomto jsme se dohodli s odbory. To znamená více než 11% nárůst pro zaměstnance státu s nejnižšími platy, kterým v uplynulých letech reálné příjmy klesly nejvíce. Platy ve veřejném sektoru delší dobu nerostly, dnešní dohoda tento stav napravuje,“ řekl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here