Sociální správa lidi neodbývá, ohrazuje se proti nařčení online poradců

146
online
Ilustrační foto: ČSSZ

Na online poradce, kteří na sociálních sítích nabízejí za úplatu pomoc s doložením chybějících dob důchodového pojištění, již reaguje Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Ohrazuje se proti nařčení, že její pracovníci klienty odbývají.

Na sociálních sítích se už delší dobu objevují nabídky údajných finančních poradců na výpomoc s vyhledáním chybějících dob účasti na důchodovém pojištění. A s dalšími službami, které se týkají této oblasti. Jde například o následovné inzeráty.

„Pokud chcete mít jistotu, že máte všechny doby pojištění správně evidovány, zašlete mi svůj výpis na WhatsApp a já provedu kontrolu. A řeknu vám, co je třeba opravit. A na co máte nárok!,“ zní jedna z takových nabídek uveřejněná na profesní síti LinkedIn.

Zmiňuje dále, že pracuje s informativním osobním listem důchodového pojištění [IOLDP], který si mohou lidé u sociální správy vyžádat. A na němž jsou uvedené veškeré informace o účasti na důchodovém pojištění. Další z inzerátů, tentokrát z Facebooku, zní o něco ostřeji a kriticky směrem k pracovníkům sociální správy.

„Rozhodně se nenechávat odbýt pracovnicemi České správy sociálního zabezpečení, pakliže chcete doplnit péči o děti, rodičovskou a všechno, co vám chybí ve vašem evidenčním listu důchodového pojištění, kterým se to tam nechce prostě jenom doplňovat. A tak vás odbydou tím, že to stačí, až jednou budete žádat o starobní důchod!“

Online nabídky jsou zbytečné, ČSSZ vše zajistí sama

Proti nařčení z odbývání svých klientů, ale i poskytování placených služeb za zpracování údajů a doporučení k důchodovému pojištění ze strany online poradců se ohradilo vedení sociální správy. Ta u nás spravuje veškerou agendu kolem sociálního zabezpečení.

„Česká správa sociálního zabezpečení však důrazně upozorňuje, že všechny tyto služby jsou u nás dostupné zcela zdarma. A bez nutnosti platit externím zprostředkovatelům,“ reaguje na internetové nabídky podezřelých poradců.

Od 1. října platí podmínka 40leté doby pojištění pro předčasný důchod

Nejčastěji podle sociální správy nabízejí pomoc s informativním osobním listem důchodového pojištění [IOLDP]. Tvrdí, že zájemcům za úplatu zkontrolují započtené doby důchodové pojištění, zjistí a napraví chyby. Podle ČSSZ jsou ale takové snahy o pomoc naprosto zbytečné. Veškeré tyto kroky zajišťují pobočky sociální správy a bezplatně.

„Každý občan má možnost si jednou ročně bezplatně vyžádat IOLDP,“ upozorňuje.

Takovou žádost může kdokoli podat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Anebo vyplněnou žádost odeslat poštou na adresu: ČSSZ, odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Případně e-mailem na posta@cssz.cz. Ovšem to už jen s elektronickým uznávaným podpisem. Další možností je žádost odeslat datovou schránkou [49kaiq3].

„IOLDP posíláme nejpozději do 90 dnů od doručení žádosti, zpravidla jej však obdržíte dříve,“ ujišťuje veřejnost sociální správa.

Když doby pojištění chybí, stačí je sociální správě doložit

Nicméně lidé získají přehled o svých dobách pojištění i kdykoli a zdarma díky Informativní důchodové aplikaci [IDA]. Do ní se přihlásí třeba pomocí bankovní identity a mimo doby pojištění v ní uvidí i zevrubnou výši budoucí penze a datum dosažení důchodového věku.

„Služba umožňuje i vložení vybraných náhradních dob pojištění či dob zaměstnání nebo výkonu samostatné výdělečné činnosti, které ČSSZ dosud nemá ve své evidenci,“ říkají zástupci sociální správy s tím, že tyto doby po vložení ale nezůstávají v evidenci ČSSZ natrvalo pro budoucí důchodové řízení.

Důchody od příštího roku vzrostou o 360 korun. A půjde se do deficitu

Případné chybějící doby pojištění se dají sociální správě i kdykoliv doložit. A to opět buď poštou, osobní návštěvou pobočky, nebo autorizovanou konverzí převedením listinné podoby dokumentů do podoby elektronické a zasláním ověřeného dokladu elektronicky na ČSSZ. V této souvislosti je třeba uvést, že náhradní doby pojištění, jako jsou doba studia, vojenská služba nebo doba péče o dítě, sociální správa obvykle automaticky neeviduje.

„Doklady o těchto dobách se předkládají až s podáním žádosti o dávku důchodového pojištění,“ vysvětluje.

Lidé je přesto mohou úřadu doložit kdykoliv. Tedy nejen k žádosti o důchodovou dávku. Do aplikace se pak propíšou zhruba do tří měsíců od jejich doložení úřadu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here