Dělají jen škodu, řekl ve Sněmovně o vládě šéf SPD Okamura

463
vlady
Ministr financí Stanjura obhajuje ve Sněmovně návrh státního rozpočtu na příští rok. / Foto: Redakce FinTag

Výsledkem hospodaření vlády Petra Fialy [ODS] jsou podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury „dluhy a zase jen dluhy“. Kriticky se vyjadřovali k návrhu státního rozpočtu, který Sněmovna projednává v prvním čtení, i Piráti a zástupci ANO.

Naopak ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] hájil návrh rozpočtu s deficitem ve výši 241 miliard korun. Ve Sněmovně upozornil, že návrh rozpočtu již projednal rozpočtový výbor. A debata o přesunech peněz v rámci kapitol bude možná až ve druhém čtení. Odvolal se na to, že návrh státního rozpočtu vychází ze srpnové Makroekonomické predikce Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Ta počítá s růstem hrubého domácího produktu v roce 2025 o 1,3 procenta. Podle ministra Stanjury jde o reálné číslo, které je průměrem odhadů dalších institucí. Rozpočet podle něj vychází i z předpokladu MF ČR, že inflace v příštím roce dosáhne 2,3 procenta. O průměrných 6,4 procenta se pak podle něj zvýší mzdy a platy.

„To jsou klíčové a základní informace, na kterých byl postaven návrh státního rozpočtu na příští rok,“ uvedl před poslanci ministr Stanjura.

Návrh rozpočtu podle něj odpovídá prioritám vlády. Jako první jmenoval konsolidaci veřejných financí.

„Česká republika má pod kontrolou jak dluh, tak celkové zadlužení,“ řekl s odkazem na vývoj v jiných zemích EU, jakkoli připustil, že „je to věc, která ale ještě není hotová“.

Vláda prohloubila deficity. Přidala sobě, Sněmovně, prezidentovi i Senátu

Zdůraznil podle něj rekordní investice. Z národních zdrojů půjde příští rok na rozvoj podle návrhu rozpočtu 154 miliard korun. Za příklad uvedl podle něj vyšší investice do vědy a výzkumu a vysokých škol. Zmínil dále výdaje na obranu, které tvoří podstatnou část investic, a také sociální oblast.

„Návrh přispívá k udržení sociálního smíru v ČR,“ dodal Stanjura, který navrhl debatu i na téma, zda by nebylo lepší sociální pojištění přejmenovat na sociální daň.

Stanjura vysvětluje sporné body rozpočtu

Ministr se vyjádřil ke kritice Národní rozpočtové rady [NRR], politiků i dalších institucí, že návrh rozpočtu nepracuje v některých kapitolách s reálnými příjmy a výdaji. Týká se to hlavně odhadu příjmů z prodeje emisních povolenek. NRR tvrdí, že je nadhodnocený o deset miliard korun.

„Vycházíme z odhadu ministerstva životního prostředí. Nikdo to nedokáže odhadnout. Jedná se ale o deset miliard, u kterých nepanuje jistota. […] V rámci celkového rozpočtu je to ale nízké riziko,“ vysvětlil Stanjura.

Jako problém zmínil i výše objemu dotací na podporu obnovitelných zdrojů energií. Rozpočet totiž zahrnuje 8,5 miliardy korun na podporu takzvaného PoZE. Což ale nepokrývá ani zákonné minimum. To na stránkách FinTag už zkraje tohoto měsíce kritizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

„Obáváme se, že tak, jak je státní rozpočet navržen, může vést k dalšímu navýšení poplatků souvisejících s cenami energií, a tím opět zhoršovat konkurenceschopnost českých firem,“ uvedl prezident SP ČR Jan Rafaj.

Firmy důrazně varují vládu před dalším zdražením energií

Ministr Stanjura to dnes vysvětlil následovně: „Musíme si říci, kdo to platí? Ano, platí to daňoví poplatníci, anebo prostřednictvím státního rozpočtu ten zbytek. Ale i to jsou peníze daňových poplatníků. […] Myslím, že je legitimní úsilí, abychom se pokusili tento objem peněz snížit. Dnes to projednáme na vládě a pak to představíme s ministrem průmyslu a obchodu. A myslím, že se nám podaří snížit celkový objem těchto plateb.“

Což značí, že vláda Petra Fialy s dorovnáním chybějících peněz na PoZE nepočítá. Ušetřit tak chce až 17 miliard korun, jak odhadla NRR. Ministr Stanjura odpoledne potvrdil, že vláda připravila několik opatření, díky kterým v příštích šesti letech na PoZE „stát ušetří nemalé peníze“. A doplnil, že tato opatření nejsou v rozporu s českým i evropským právem.

Rozpočet vlády kritizuje SPD

Ministr Stanjura rovněž řekl, že bere výhrady NRR vážně. Ale i dodal, že podle zákona o rozpočtové odpovědnosti „tu nemáme jen NRR, ale i Výbor pro rozpočtové prognózy“. A ten posoudil Makroekonomickou predikci MF ČR, z níž vychází návrh státního rozpočtu, jako realistickou. To několikrát zdůraznil.

A to přesto, že predikce MF ČR je pouze výchozí dokument pro přípravu konečného návrhu státního rozpočtu. Navíc Výbor pro rozpočtové prognózy popsal prognózu z dílny MF ČR v mnoha ohledech jako optimistickou.

Komentář: To nejsou vaše peníze, milá vládo, ale naše peníze!

Velice kriticky se k návrhu rozpočtu staví šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Ten uvedl, že vláda Petra Fialy je spolek ekonomicky nevzdělaných diletantů bez reálných životních zkušeností. A podle toho také vypadá jejich [ne]hospodaření.

„A co dělají? Dělají jen škodu,“ uvedl.

Ze svého programového prohlášení podle jeho slov vláda neudělala vůbec nic. Příkladem jmenoval reformu sociálních dávek. To v tom smyslu, aby je někteří lidé nezneužívali.

„Náš návrh hotového zákona jste zamítli, že přijdete s lepším. Ale kde je ten váš návrh? Nikde není. Nepředložili jste nic,“ řekl šéf opozičního hnutí SPD.

Kritičtí byli i Piráti a Schillerová

Kriticky se ve Sněmovně k rozpočtu a bývalým kolegům z vládní koalice, s nimiž ještě před pár týdny v jejím rámci spolupracovali, vyjadřovali i Piráti. Poslanec strany Jakub Michálek uvedl, že vláda neudělala nic v oblasti pročištění dotační politiky pro podnikatele.

„Úspěšnost a návratnost těchto dotací je podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu 7%,“ argumentoval Michalek.

Peníze se podle něj v mnoha případech zbytečně dávají těm, kteří je nepotřebují, zatímco jinde chybějí. Za příklad dal dotační vouchery pro firmy. Obecně kritizoval „dotační ekonomiku“ v Česku.

Dotace v praxi. Stát rozdává stovky milionů firmám na kreativce

„Kde máme vládu,“ ptala se ve svém vystoupení někdejší ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

A doplnila, že když vláda Andreje Babiše [ANO] obhajovala ve Sněmovně návrh státního rozpočtu, seděli v ní její ministři „jako vlaštovky na bidýlku“. To proto, že se projednával „zákon roku“. Podle ní je zákon o státním rozpočtu na příští rok vůbec nejdůležitější zákon vlády Petra Fialy. A to i proto, že je „poslední“.

„Má však jednu vadu. A to zásadní, aby návrh státního rozpočtu nebyl nevěrohodný a neúplný cár papíru, protože takový návrh státního rozpočtu je,“ řekla.

Za nepovedenou digitalizaci stavebního řízení hrozí Česku sankce EU

Podle Schillerové návrh státního rozpočtu pracuje se skrytým deficitem 50 miliard korun. To navíc k již kalkulovanému schodku v objemu 241 miliard korun. Ministra Stanjuru pak obvinila z toho, že nadhodnotil příjmy a ponížil výdaje.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Švindle hrůzovlády s dluhy ČR v čele s opavským mafiánem Stanjurou prokoukla i fin. komise z EU-EK, to už je co říct, že si posvítili na vlezdoprde.. EU. Takže Okamura má pravdu. Nutelovi voliči vlastizrádné hrůzovlády jděte Spolu skočit do Macochy. Touto svou dobrovolnou volbou naděláte méně škody, hlavně pro své vnuky

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here