Důvěra v ekonomiku: Třetina lidí v ČR sotva vyjde se svými penězi

256
duvera
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v říjnu podruhé za sebou zlepšila a vůbec poprvé od letošního června mírně stoupla nad svůj dlouhodobý průměr. Přesto stále necelá třetina z nich uvádí, že sotva vyjde se svými finančními prostředky.

Vyplývá to z aktuálního souhrnného indikátoru důvěry v ekonomiku Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Oproti minulým měsícům se snížil počet spotřebitelů, kteří se obávají zhoršení celkové ekonomické situace. I mírně stoupl počet respondentů očekávajících zlepšení jejich vlastní finanční situace.

„Přesto stále necelá třetina z nich uvádí, že sotva vyjde se svými finančními prostředky, necelá desetina si musí půjčovat nebo sahat do vlastních úspor,“ říká Anastasija Neradová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podle dat ČSÚ stagnuje i počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících. Ten se nemění po dobu čtyř měsíců. V říjnu ale stoupl podíl těch, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů.

Bližší statistika ČSÚ indikátoru důvěry v ekonomiku letos v říjnu:
  • Spotřebitelé, kteří obtížně vystačí se svými finančními prostředky: 28 %.
  • Počet spotřebitelů, kteří si musí vypomáhat úsporami: 6 %.
  • Spotřebitelé, kteří si musí půjčovat: 2 %.
  • Spotřebitelé, kteří uspoří nějaké finanční prostředky: 50 %.

Počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že spoří hodně, se zvýšil [13 %]. Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících a z dalšího růstu cen se meziměsíčně snížily. Zatímco indikátor důvěry u spotřebitelů stoupl o 2,8 bodu na hodnotu 100,7, u podnikatelů naopak propadl 0,8 bodu na hodnotu 96,0.

Důvěra v ekonomiku u podnikatelů

V odvětví průmyslu se důvěra podnikatelů v říjnu meziměsíčně mírně zvýšila, ale podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku se podobně jako v září téměř nezměnil. Stav zásob hotových výrobků se meziměsíčně také téměř nezměnil. Mírně se ale zvýšil podíl firem, které očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu výroby.

„Stejně jako v minulém čtvrtletní považují respondenti v průmyslu za svou hlavní bariéru produkce nedostatečnou poptávku [42 %]. Přibližně 20 procent, tzn. přibližně o devět procent podnikatelů více než ve druhém čtvrtletí, uvedlo, že je omezuje nedostatek materiálu a zařízení,“ uvádí zpráva ČSÚ.

Důvěra v ekonomiku letos v září stoupla jak u spotřebitelů, tak firem

Ve srovnání s říjnem loňského roku je důvěra v průmyslu vyšší. Využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu se zvyšuje. Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se ve srovnání se zářím rovněž zvýšila. Podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích se mírně snížil.

Mezi podnikateli v odvětví obchodu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 4,2 bodu. A výrazně se meziměsíčně snížil podíl respondentů čekajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců. Stejně tak meziměsíčně poklesl stav zásob zboží na skladech.

Co na náladu ve společnosti říkají analytici

„Říjnová data o ekonomické náladě vyznívají smíšeně. Potěšující je třetí zlepšení nálady v průmyslu v řadě. I nadále zde sice zůstává situace spíše napjatá, ale na rozdíl od Německa se alespoň nezhoršuje a lze ji označit za stabilizovanou. Což v současné době není samozřejmé,“ komentuje data hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Dobrá zpráva je podle něj i zlepšení nálady spotřebitelů, to hlavně s ohledem na očekávání do budoucnosti. Doplňuje, že od většího optimismu domácností by pak vedla přímá cesta i k výraznějšímu oživení jejich spotřeby.

„To by bylo momentálně skutečně záhodno, jelikož obchodníci i poskytovatelé služeb naopak optimismus ztrácejí a uvítali by silnější zájem zákazníků,“ vysvětluje s tím, že „oživení české ekonomické nálady zatím působí jako jen velmi pozvolné a křehké“.

Ceny výrobců: Analytici upozorňují na další zdražování potravin

„Pokles nálady podnikatelů však není nijak dramatický, spíš jde o korekci předchozího optimistického září,“ vyjadřuje se k výsledkům důvěry v ekonomiku u podnikatelů hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Podle něj by to nebylo poprvé, kdy se firmy dívaly optimisticky do budoucnosti bez toho, že by ji měly dostatečně zajištěnou zakázkami, aby pak znovu propadaly skepsi. Celkové vyznění říjnového průzkumu nálad hodnotí jako v podstatě neutrální.

„Do posledního čtvrtletí vstupují tuzemští podnikatelé s mírným optimismem, který ovšem musí mít časem podložený i novými objednávkami. V průmyslu totiž nadále zůstává hlavní brzdou růstu pro více než 40 procent firem poptávka. A ve stavebnictví jsou to chybějící zaměstnanci,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here