Letošní zákonné úpravy v penzijku donutily mnohé ke změnám  

2839
penzijku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Spoření na penzi se státním příspěvkem a daňovými úlevami slaví letos 30 let své existence. Za tu dobu prošlo několika obměnami. A významné změny se v penzijku odehrály i v letošním roce. Reagovaly na ně tisíce lidí. 

Základem investic na stáří v takzvaném třetím pilíři důchodového systému jsou dva typy penzijních fondů. Jedná se o transformované fondy penzijního připojištění [PP], do kterého se už několik let nevstupuje, a účastnické fondy doplňkového penzijního spoření [DPS]. K letošnímu 30. 9. měli lidé v obou typech spoření podle dat Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] zainvestováno celkem 604 miliard korun.

  • Transformované fondy PP: 390 mld. Kč
  • Účastnické fondy DPS: 214 mld. Kč

V čase se pomalu navyšují prostředky v DPS a ubývají prostředky v kdysi jediném penzijním připojištění. Za posledních pět let se poměr prostředků v nových fondech DPS ku všem prostředkům v systému zvedl z 11,5 procenta na 35,5 procenta.

„Počty investorů rozšiřují nejen nově vstupující, ale také ti přestupující. Od začátku letošního roku do konce srpna přešlo do účastnických fondů téměř 130 tisíc lidí. To je o 38 procent víc než za celý loňský rok a je to suverénně nejvíc od roku 2013, kdy migrace začala existovat,“ říká prezident APS ČR Aleš Poklop.

Přechody ze starých fondů PP do nových penzijních fondů DPS

[Zdroj: APS ČR]

Šéf Asociace penzijních společností doplňuje, že tomu velmi pomohla letošní úprava, která umožnila přestup z transformovaných fondů jedné penzijní společnosti přímo do účastnických fondů jiné penzijní společnosti.

Vláda Petra Fialy osekala podporu

Zákonodárci letos na návrh vlády Petra Fialy [ODS] stanovili, že účastníci dostanou měsíčně až 340 korun za předpokladu vlastní úložky ve výši alespoň 1 700 korun. Čímž zvýšili maximální státní příspěvek. Na druhé straně u většiny dalších nižších měsíčních úložek státní příspěvek snížili, nebo dokonce docela zrušili. Lidé na to podle Poklopa reagovali.

„Vidíme, že od začátku roku do konce třetího kvartálu navýšilo úložku už přes 600 000 lidí. Zároveň víme, že z těch, kteří mají nejvyšší motivaci úložku navýšit – to jsou ti, co do července ukládali jen 300 korun a méně, a ti, kteří čerpali maximálně a maximální příspěvek –  si ji chtějí udržet i do budoucna a už tak udělala čtvrtina,“ vysvětluje Poklop.

Od 1.7. se mění příspěvky na penzijko. Kdo a kolik dostane a za kolik

Doplňuje, že ze zkušeností z minulého navyšování APS ČR ví, že do tří let od změny hranic zareaguje zhruba 80 procent účastníků. Rovněž se podle něj aktuální navyšování úložek lidí propisuje do průměrné výše úložky účastníka. Zatímco v minulých letech stagnovala úložka okolo 850 korun, letos se rychle přehoupla přes 900 Kč a aktuálně je na částce 950 korun.

Z pohledu zhodnocení pak penzijko zažívá dobrý druhý rok po sobě. Dynamické fondy DPS [nejagresivnější investiční strategie, pozn. red.] k 30. 9. zhodnotily vklady téměř o 12 procent. Vyvážené fondy o 7,4 procenta a povinně konzervativní fondy o 3,8 procenta.

Zhodnocení prostředků v účastnických fondech DPS

[Zdroj: APS ČR]

„A to zásadní pro dlouhodobé investice: Za posledních deset a tři čtvrtě roku vynesly účastníkům v čistém každý rok 6,3 procenta. Za pět a tři čtvrtě roku je to dokonce vynikajících deset procent každý rok,“ vyzdvihuje Poklop.

Dynamické časy nejen se letos staly i penzijku

Podle zástupců APS ČR se „penzijko“ nyní nachází v jednom z nejvíce dynamických období své historie. Kombinace letošních legislativních úprav, nedávné inflační krize a výborných výsledků především akciových a vyvážených fondů DPS vede k tomu, že počet lidí v účastnických fondech atakuje dva miliony. Zároveň starobní důchodci penzijko postupně opouštějí a systém tím mládne.

Stát obere o státní příspěvek minimálně čtvrt milionu penzistů

K poslednímu září bylo v penzijku 4 006 000 účastníků, kdy se počty lidí ve starých [2 066 758] a nových [1 939 679] fondech téměř vyrovnaly. Letošní legislativní změny nejenže zájem o produkt neochladily, ale naopak posílily. K 31. srpnu evidovaly penzijní společnosti 265 tisíc nových smluv, tedy zhruba 33 tisíc měsíčně. Což je o tři tisíce měsíčně víc než v dosud nejlepším loňském roce.

Část svých pravidelných investic určitě převedu do DIPu

Novinkou také je, že v lednu startují alternativní penzijní fondy, které ještě rozšíří investiční možnosti spoření na penzi se státním příspěvkem. Ty rozšiřuje i zavedení nového dlouhodobého investičního produktu [DIP], který lidem nabízí daňové zvýhodnění, a dá se sjednat paralelně k penzijnímu spoření v DPS.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here