Jurečka: Liberty dokáže obstát v tržním prostředí. Lidi v ní podpoříme

494
Liberty
Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky se o Liberty Ostrava vážně zajímají dva investoři. Proto je namístě podniku pomoci udržet stávající zaměstnance. Ti již žádají úřady práce o náhradu nevyplacené mzdy za květen. / Foto: Redakce FinTag

Majitel Liberty Ostrava podal avizovaný insolvenční návrh a úřady práce již zpracovávají žádosti zaměstnanců podniku o vyplacení náhrady mzdy. Převzetí Liberty údajně vážně zvažují dva subjekty. I proto chce stát provozy udržet.

Podání insolvenčního návrhu ze strany Liberty Ostrava potvrdil na tiskové konferenci [18.6.] ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Podle něj tím došlo i ke spuštění mechanismu pomoci zaměstnancům podniku, kterým jejich zaměstnavatel nevyplatil mzdy za květen. Liberty Ostrava zaměstnává více než pět tisíc pracovníků.

„Stát je připraven pomáhat. […] My jsme tady od toho, abychom podpořili provoz i lidi,“ řekl ministr práce a sociálních věcí.

Podle něj nyní došlo ke zlomovému okamžiku v nejistotě kolem znovunastartování provozu Liberty Ostrava. Podnik podal insolvenční návrh a ten již potvrzuje zápis v insolvenčním rejstříku. Je tak zřejmé, že podnik převezme nový investor. Po zapsání insolvence do rejstříku navíc mohou zaměstnanci, kteří nedostali mzdu v termínu, žádat úřady práce o její náhrady. A jak potvrdil generální ředitel Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Daniel Krištof, žádosti o ně pracovníci úřadů již vyřizují a výplaty se rozběhnou příští týden.

„Zaměstnanci Liberty nepřijdou o mzdu, můžou uplatnit mzdový nárok, a to až do výše 65 tisíc korun čisté mzdy,“ potvrdil.

Žádosti o náhrady nabírá úřad práce přímo v Liberty

Do terénu vyslal ÚP ČR podle Krištofa deset mobilních týmů, jejichž pracovníci v prostorách Liberty přijímají žádosti o výplatu náhrady mzdy za květen. Denně se jim daří ve spolupráci s personalisty podniku odbavit žádosti přibližně od čtyř set zaměstnanců podniku.

„Těch žádostí bylo za včerejší den podáno 437, z toho 420 v prostorách Liberty, zhruba 16 na pobočce úřadu práce a jedna přes bankovní identitu,“ přiblížil situaci Krištof.

Ostrava byla pro Mittal jen dojnou krávou, říká odborář Slanina

Přednostně podle něj odbavují žádosti od lidí, jejichž větší část rodiny pracuje pro Liberty a od ekonomicky zranitelnějších osob, jako jsou pečující o dítě či děti.

„A to můžu potrdi, že se nám daří,“ dodal s tím, že žádosti od pracovníků si lidé z mobilních týmů nabírají přímo v terénu a dále je delegují na jednotlivá pracoviště po České republice. To proto, aby je vyřídili v co nejkratším termínu.

První náhrady mzdy vyplatí úřady práce zaměstnancům podniku Liberty v příštím týdnu, uvedl Krištof.

O hutní podnik se vážně zajímají minimálně dva investoři

To, že se o hutní podnik Liberty Ostrava vážně uchází minimálně jeden český subjekt, v minulém týdnu potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Marian Jurečka dnes uvedl, že ví o dvou vážných zájemcích, kteří by podnik převzali. Ti se podle jeho slov pokoušeli vyjednat převzetí podniku s jeho majiteli již v předchozích měsících, ale neúspěšně.

„Ten [vlastník Liberty, pozn. red.] se ale nechtěl dohodnout. Proto čekají na okamžik insolvence,“ vysvětlil Jurečka.

Zároveň uvedl, že v případě potřeby udržení zaměstnanců pro přebíraný podnik seriózním investorem se prodlouží podpory pro zaměstnance o jeden až dva měsíce. Nyní zákon stanoví, že úřady mohou náhrady mzdy vyplácet nanejvýš po dobu tří měsíců.

„Na tom bychom se byli schopni domluvit i s opozicí,“ dodal.

Podnik je podle něj schopen obstát v tržním prostředí. A je schopen udržet výrobu, a tak i zaměstnanost do budoucích let.

„Nyní je klíčové, jak rychlý může být postup insolvenčního správce a potenciálních uchazečů, kteří chtějí do podniku vstoupit,“ řekl s tím, že pokud se má Liberty znovu rozjet, pak se pro podnik musí stávající zaměstnanci udržet.

Česko loni vyrobilo nejméně oceli v historii. Klesl vývoz i spotřeba

K tomu, aby zaměstnanci Liberty nepodávali hromadné výpovědi, je vyzval i předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Rovněž potvrdil, že o Liberty se uchází vážní a seriózní investoři, kteří zřejmě brzy vstoupí do podniku.

„Chci zaměstnance vyzvat, aby byli v klidu a nedávali hromadné výpovědi, budou potřební pro znovuobnovení provozů,“ uvedl Ďurčo.

Pokud by se vstup nového vlastníka do podniku nerealizoval do třech měsíců, budou podle něj odbory se zástupci státu vyjednávat výplatu náhrady mzdy i v dalších měsících.

„Pevně ale věříme, že se podaří v tom krátkém čase nového vlastníka najít,“ povzbudil pracovníky hutního podniku Liberty Ostrava odborový předák.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Za co jim chce ta odporná vláda vyplácet mzdy? Když skončí firmy jinde, nedostanou zaměstnanci nic. Váleli se doma půl roku za 80%. To si nemohli nic hledat? Každý normální jedinec by to udělal. Je mi na zvracení z této odporné populistické vlády, příště jim to rozhodně u voleb do schránky nedám.

    • Proč jste to lživým populistům kdysi vůbec do schránky vhodil ? Bylo jasné hned při jejich předvolebním farizejském vytí co to bude za smečku nenažr.. hyen. Jen aby vyhráli rozjeli špinavou kampaň, pomluvy s milionem chlípníků, štvavou ČT24, Primanews. Sebestředný farář si založil náboženství antibabiš a jeho ovečky mu vše …. Sliby chyby, stejně jako se stalo při puči89 se všeho schopnými opilci po balkonech.

      • Protože jejich pravicový program se mi líbil. Samozřejmě jsem netušil, že po volbách otočí o 180 stupňů a stanou se z nich populističtí levicoví agitátoři, kteří přidávají státním zaměstnancům dvakrát do roka, vytváří reklamy, aby si lidé chodili pro dávky a dávají jednorázové příspěvky 5000 Kč pro rodiny, které pobírají pouze do 1000000 Kč za rok. Navíc navyšují daně a říkají tomu ozdravování veřejných financí (přestože vytváří téměř 500 000 000 000 schodky každý rok). Takže neschopného Andreje vystřídal neschopný Péťa.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here