Boj s inflací nekončí, aktuálně řekli v České národní bance

804
Ceske_narodni
Foto: Redakce FinTag

Viceguvernérka České národní banky [ČNB] Eva Zamrazilová a členka bankovní rady Karina Kubelková hlasovaly na posledním měnovém zasedání pro snížení úrokových sazeb o 0,25 p. b. Zbylých pět členů rady hlasovalo pro 0,50 p. b. 

To znamená, že pro razantnější snížení sazeb hlasovali muži. A sice Aleš Michl, Jan Frait, Tomáš Holub, Jan Kubíček a Jan Procházka. Uvádí to Záznam z jednání bankovní rady České národní banky ze dne 27. června 2024. Základní úrokovou sazbu na svém posledním jednání bankovní rada snížila na 4,75 procenta.

Karina Kubelková na jednání vyjádřila obavy, zda pokles domácích úrokových sazeb pod úroveň základních sazeb amerického FEDu nepovede k výraznějšímu a delšímu oslabení kurzu koruny. Viceguvernérka Eva Zamrazilová zmínila význam kurzu koruny již při aktuálním rozhodnutí o snížení úroků.

„Při uvolnění měnové politiky v rozsahu výraznějším oproti výhledu trhu hrozí riziko dalšího oslabování kurzu koruny, případně i jeho vyšší volatilita,“ vysvětlila Zamrazilová.

Česká národní banka trhla rekord: Koruna se dostala nad 25 za euro

Jan Frait připustil, že koruna může být aktuálně podhodnocena. Což podle něj naznačuje příznivý vývoj běžného účtu platební balance nebo napjatá situace na trhu práce. I podle Fraita tak působení kurzové složky měnových podmínek může být uvolněnější, než by bylo žádoucí. Přesto hlasoval pro pokles o půl procentního bodu. Eva Zamrazilová stejně jako Jan Procházka vyjádřili znepokojení nad razantním růstem nových úvěrů na spotřebu.

Blíží se volby, i to řešila bankovní rada

Část jednání věnovala rada mzdovému vývoji. Podle Tomáše Holuba je významnou informací proti prognóze rychlejší růst mezd v tržních odvětvích pozorovaný v prvním čtvrtletí tohoto roku. To proto, že by mohl přispívat k setrvačnosti cen služeb.

„Do budoucna je rizikem i vývoj platů ve veřejném sektoru,“ vyjasnil.

Možný vyšší růst platů zaměstnanců státu má podle Kubelkové potenciál prosáknout do vývoje mezd v soukromém sektoru. Zamrazilová uvedla, že s růstem platů ve veřejném sektoru souvisí obavy z celkového rozvolnění konsolidačního úsilí vlády, a to zejména v příštím roce. To samé řekl Jan Kubíček a Jan Procházka.

Jurečka chce zvýšit platy státním úředníkům a dalším až o 10 %

Guvernér Aleš Michl uvedl, že „boj s inflací nekončí“. Upozornil, že úrokové sazby zůstávají v reálném vyjádření zřetelně kladné. Zároveň ale dodal, že by bankovní rada měla na příštích jednáních diskutovat o možnostech zpomalit snižování sazeb nebo sazby na nějaký čas stabilizovat.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

I ostatní členové rady se shodovali v hodnocení, že po aktuálním snížení úrokových sazeb zůstane působení měnové politiky ČNB výrazně restriktivní. Anebo, že situace na trhu nemovitostí je proinflačním rizikem.

To přesto, že podle některých členů bankovní rady [K. Kubelková a J. Kubíček] se politicky neutrální sazba může nacházet nad předpoklady prognózy. O přísném působení úrokových sazeb svědčí podle členů rady mimo jiné pokles soukromých investic.

Inflace a její další vývoj podle České národní banky

V diskusi bankovní rady zazněla několikrát skutečnost, že k poklesu inflace přispěly její kolísavé složky. Především vývoj cen potravin. Perzistentní složky inflace – jádrová inflace a v jejím rámci pak zejména růst cen služeb – ale zůstávají zvýšené.

„To považuji za hlavní proinflační riziko, a to přesto, že již dochází ke zpomalování meziročního růstu cen služeb pro podniky,“ uvedla Eva Zamrazilová.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

Podle Jana Fraita neodráží aktuálně vysoká dynamika cen služeb pro domácnosti vysokou poptávku a jde nejspíš o dočasný jev. Jeho kolega Procházka konstatoval, že dochází k postupnému poklesu inflačních očekávání domácností s tím, jak se inflace navrátila do blízkosti 2% cíle. Dále uvedl, že koncem roku sice nelze vyloučit nárůst inflace ke třem procentům vlivem loňské nízké srovnávací základny. Což podle něj ale není překážka pro další snižování úrokových sazeb.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here