Čínská ekonomika přidala ve druhém čtvrtletí 4,7 procenta

136
cinska_ekonomika
Čínská ekonomika po raketovém růstu nyní narazila do zdi, tvrdí někteří z ekonomů. / Foto: Pixabay.com

Čínská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,7 procenta. V prvním čtvrtletí rostla ve srovnání s předchozím rokem o 5,3 procenta. Ukazují to údaje čínského statistického úřadu, které citují světové agentury.

Meziroční vývoj čínského hrubého domácího produktu [HDP] zaostal za odhadem analytiků, kteří očekávali růst o 5,1 procenta, uvedla agentura Reuters. Příčiny zpomalování čínské ekonomiky vidí analytici ve slabé domácí poptávce, v problémech v realitním sektoru a nižších státních výdajích.

Ve srovnání s předchozím kvartálem HDP Číny vzrostl o 0,7 procenta. Analytici ale očekávali růst o 1,1 procenta. V prvním čtvrtletí čínská ekonomika vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 1,5 procenta.

Čínská vláda počítá s tím, že letos ekonomika vzroste o pět procent. Tento cíl považují mnozí analytici za ambiciózní, a možná si vyžádá dodatečné růstové stimuly. V prvním pololetí se čínský HDP zvýšil právě o pět procent, uvedl tamní statistický úřad.

Dochází snad Číně dech?

Podle dat Světové banky jen v letech 1978 až 2022 Čína zvýšila HPD na hlavu z pouhých 1,2 procenta na zhruba 18,4 procenta úrovně Spojených států. To při konstantním kurzu amerického dolaru.

„Nyní se však množí známky toho, že Číně při dohánění rozvinutých ekonomik dochází dech. Kromě úbytku obyvatel v produktivním věku v posledních letech výrazně zpomalil i růst čínské produktivity,“ uvedl nedávno na FinTag analytik Saxo Markets v Hongkongu Redmond Wong.

Analýza: Zopakuje se historie? Následuje Čína příběh Japonska?

Argumentoval tím, že příspěvek růstu celkové produktivity výrobních faktorů k růstu reálného čínského HDP klesl v poslední době z více než čtyř procent, kterých dosahoval v půli prvního desetiletí 21. století, na zhruba 2,5 procenta. Někteří ekonomové předpovídají, že v nadcházejících 10 až 15 letech může dál spadnout v průměru na 1,3 procenta. Což se odrazí na rychlosti hospodářského růstu Číny.

„Čína je ve fázi strukturálního přechodu na nižší tempo růstu, které se ustálí někde kolem tří nebo 3,5 procenta. To je významný pokles oproti současné situaci,“ doplnil v podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

Čínská ekonomika je jasně růstová, ale zakládá se na příkazech, doplnil. Podle něj jde o čínský ekonomický nacionalismus, což není nic jiného než státem řízený kapitalismus.

„Na čínském trhu se ale objevil zásadní problém. A to je trh s nemovitostmi, jenž je tak rozsáhlý, že významně ovlivňuje osobní spotřebu, úroveň zadlužení. To je skutečný problém. A povede ke strukturálnímu zpomalení čínské ekonomiky. Svět navíc prochází obdobím deglobalizace. Čína tím relativně trpí. Jiná věc je, že čínská populace se zmenšila již druhý rok po sobě,“ vysvětlil O’Toole.

Čínská ekonomika na začátku letošního roku

Čínský HDP v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtým čtvrtletím čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta. Agentura Reuters napsala, že tempo růstu čínského HDP překvapilo, protože očekávání bylo na úrovni 4,6 procenta. Avšak podle čínského Národního statistického úřadu HDP vzrostl v lednu až březnu oproti předchozímu roku o 5,3 procenta.

„Vláda učinila opatření v oblasti fiskální a měnové politiky, aby dosáhla cíle, které si v národní ekonomice stanovila ve výši pěti procent,“ uvádí dále agentura s důrazem na to, že již na konci loňského roku Čína rostla o 5,2 procenta.

Čínský HDP v letošním prvním kvartále přidal 5,3 procenta

Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě. Vláda v Pekingu si přitom pro loňský a letošní rok stanovila „růstový cíl“ na úrovni pět procent. A daří se jí ho naplňovat, jak dokládají statistiky. Analytici ale varují.

„Čína prochází ekonomickým přerodem a nyní je důležité si uvědomit, že výzvy, jimž čelí, nejsou záležitostí nedostatečné poptávky, ale odrazem hlubších mikroekonomických faktorů. Pouhá aplikace stimulačních opatření může přinést krátkodobou úlevu, ale hlavní příčiny zpomalení s nejvyšší pravděpodobností nevyřeší,“ uvedl na FinTag Redmond Wong.

Na druhé straně díky příznivému prostředí pro inovace, soukromému podnikání a efektivní alokaci prostředků má podle něj Čína stále šanci plně využít svůj ekonomický potenciál a zlepšit dlouhodobý růst.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here