Minimální mzda příští rok nejspíš vzroste o 1 700 Kč na 20 600 Kč

481
minimalni_mzda
Foto: Pixabay.com

Minimální mzda pro rok 2025 by mohla podle dubnové makroekonomické predikce Ministerstva financí ČR [MF ČR] a nového valorizačního mechanismu vzrůst o 1 700 korun na 20 600 korun. Letos je minimální mzda 18 900 korun.

O aktuálním odhadu růstu minimální mzdy pro příští rok informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Pro příští a další roky se prvně uplatňuje při růstu minimální mzdy automatický mechanismus vycházející z hospodářského vývoje v zemi, který upravuje novela zákoníku práce.

„Vláda tímto krokem pokračuje v naplňování své politiky postupného a rovnoměrného zvyšování minimální mzdy s cílem dosáhnout v roce 2029 poměru minimální a průměrné mzdy na úrovni 47 procent,“ uvedl k růstu minimální mzdy od ledna 2025 ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Nařízení vlády o koeficientu pro výpočet minimální mzdy v roce 2025 a 2026 stanovuje jeden z klíčových parametrů valorizačního mechanismu minimální mzdy. Příští rok se tak bude její výše pohybovat přibližně na úrovni 42,2 procenta průměrné mzdy [20 600 Kč] a 43,4 procenta průměrné mzdy v roce 2026 [22 100 Kč].

Průměrná hrubá mzda stoupla. Ale hlavně lidem s vyššími příjmy

Vládní nařízení tak nově nestanovuje samotnou výši minimální mzdy, ale určuje koeficienty pro její následující výpočet. Návrh MPSV předložilo do meziresortního připomínkového řízení.

Minimální mzda už se nedohaduje, ale určuje ji zákon

Podle valorizačního mechanismu se minimální mzda vypočítává jako násobek odhadu průměrné hrubé měsíční mzdy v hospodářství a koeficientu pro výpočet minimální mzdy.

Danou predikci na následující kalendářní rok vydá Ministerstvo financí ČR [MF ČR] vždy do konce srpna. Takto vypočtená výše minimální mzdy se pak zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru.

„Relace minimální a průměrné mzdy bude na základě tohoto nařízení v následujících dvou letech automaticky zvyšována. To povede k tomu, že vývoj minimální mzdy bude pro zaměstnavatele i zaměstnance předvídatelný,“ dodal ministr Jurečka.

Minimální mzda se podle zákona prvně valorizuje od ledna 2025

Dosud byla minimální mzda, respektive její růst výsledkem jednání a dohody i nedohody mezi sociálními partnery. Tedy zaměstnavateli, zaměstnanci a vládou. Často vleklá jednání zapříčinila i to, že konkrétní výše minimální mzdy pro následující rok se dohodla na konci kalendářního roku. Minimální mzda je důležitá i pro státní rozpočet, protože ovlivňuje výší odvodů do něj ze strany zaměstnanců.

Růst zaručených platů pro veřejný sektor

Konečnou výši minimální mzdy pro příští rok vyhlásí MPSV ve Sbírce zákonů nejpozději do 30. září 2024, pro rok 2026 pak do 30. září 2025. Zavedením valorizačního mechanismu chce resort dosáhnout poměru minimální mzdy k průměrné mzdě ve výši 47 procent ideálně do roku 2029. Což unijním státům doporučuje i evropská směrnice.

Zrušení zaručených mezd podpoří kolektivní vyjednávání, míní Jurečka

Stejně tak ministerstvo do 30. září 2024 vyhlásí nejnižší úrovně zaručeného platu pro veřejný sektor. Pro soukromou oblast systém zaručených mezd od příštího roku končí, jak letos schválila vláda Petra Fialy [ODS].

Pro veřejný sektor platí čtyři skupiny prací. Jejich výše vychází z minimální mzdy a zákonem stanovených koeficientů. Nejnižší úroveň zaručeného platu se stanoví: v 1. skupině prací na úrovní 1násobku minimální mzdy; ve 2. skupině prací na úrovni 1,2násobku minimální mzdy; ve 3. skupině prací na úrovni 1,4násobku minimální mzdy a ve 4. skupině prací na úrovni 1,6násobku minimální mzdy.

 –RED

1 komentář

  1. Čím vyšší minimální mzda tak tím vyšší odvody zdravotního a sociálního pojištění.Vláda si slibuje,že tak zachrání tyto vyčerpané fondy,které nám zdecimovalo půl milionu Ukrajinců co žije na náš účet.Hrdý Fiala ani nepožádal o unijní peníze na zaopatření těchto uprchlíků.Raději vláda nemoudře změní status uprchlíka na dlouhodobý pobyt a příští rok sem začně EU cpát muslimy nebo budem platit výpalné 40 miliard kč/ročně.Nevím,zda to vláda dělá z neznalosti nebo leze do (_!_) Bruselu……..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here