Lidé mají v penzijních fondech už přes 600 miliard korun

306
penzijnich_fondech
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na konci letošního druhého čtvrtletí měli lidé v penzijních fondech se státním příspěvkem nejvíc peněz v historii České republiky. Bylo to 606 miliard korun. To je mezičtvrtletně o 8,5 miliardy korun více.

Informovala o tom Asociace penzijních společností ČR [APS ČR]. Suma, kterou si lidé odkládají na penzi, se zvedala v průběhu celého letošního roku, nejvíce pak na přelomu června a července, protože v červenci vstoupily v platnost změny u státního příspěvku.

Udělejte změny v penzijku i DPS, jinak vám stát poníží příspěvek

Došlo ke sjednocení jeho výše. Nově činí maximálně až 20 procent z úložky, ale zároveň se poskytuje už jen těm, kteří si spoří minimálně 500 korun měsíčně. Další změna bylo, že na nejvyšší státní příspěvek dosáhnou jen ti, kteří si do penzijního fondu pošlou minimálně 1 700 korun měsíčně. Stát jim v tomto případě přidá 340 korun. Což je maximální státní příspěvek, který pošle k jakékoli úložce nad 1 700 korun.

Přehledně: Změny státního příspěvku v penzijním spoření 

[Zdroj: APS ČR]

Mnohé z lidí tyto změny vedly k navýšení měsíční úložky do penzijních fondů. Ti, kteří to neudělali a spoří si pod 500 korun měsíčně, o státní příspěvek přišli. A dalším, kteří si nezvýšili úložku, byl státní příspěvek ponížen.

Odebrání státního příspěvku penzistům

Další významnou změnou je, že stát sebral státní příspěvek těm účastníkům spoření, kteří již čerpají starobní důchod. Podle odhadů jde asi o čtvrt milionu lidí. Na to již zareagovaly některé penzijní společnosti a rozhodly se, že jim tuto částku budou kompenzovat prostřednictvím speciálních nabídek, jimiž svým klientům státní příspěvek dorovnávají.

Odborníci vnímají odebrání státního příspěvku lidem, kteří pobírají starobní důchod a dál si spoří ve třetím důchodovém pilíři, v principu pozitivně, jako systémově správné. Co se jim ale nelíbí, je to, že stát změnil pravidla hry “uprostřed hry”. To znamená, že lidé uzavírali smlouvy o spoření na základě informací, které už neplatí.

Stát obere o státní příspěvek minimálně čtvrt milionu penzistů

Dále platí, že i lidé se starobním důchodem si mohou penzijko nechat i bez státních příspěvků. To třeba kvůli možnosti daňových odpočtů či příspěvkům od zaměstnavatele. Což využijí třeba penzisté s příjmy z výdělečné činnosti, tedy obvykle ti, co pracují.

„Starobní důchodci, kteří pracují či podnikají, tedy třeba pronajímají nemovitost, mohou na rozdíl od ostatních účastníků odečítat z daňového základu celou svou měsíční úložku, to od první uložené koruny. V ročním součtu pak do 48 tisíc korun, společně s dalšími daňově uznatelnými produkty, například pojištěním dlouhodobé péče,“ vysvětluje prezident Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] Aleš Poklop.

Pokud starobní důchodci pracují a v zaměstnání čerpají příspěvek zaměstnavatele, pak se jim podle Poklopa vyplatí penzijko nerušit. A to proto, že příspěvek zaměstnavatele bývá vyšší než státní příspěvek. V průměru přesahuje tisícovku měsíčně.

„Zůstat se vyplatí i ve starém penzijním připojištění. I bez státního příspěvku znamená bezpečně uložené peníze s garantovaným nenulovým zhodnocením,“ myslí si Aleš Poklop.

Kolik lidí si spoří na penzi v penzijních fondech

Ke konci letošního druhého čtvrtletí si u penzijních společností spořilo a investovalo 4 122 895 občanů. Penzijní společnosti jim spravovaly majetek ve výši 606,266 miliardy korun.

  • V doplňkovém penzijním spoření [DPS] investovalo v účastnických fondech 1 911 473 účastníků a objem jejich spravovaného majetku dosáhl 192,596 miliardy korun.
  • V transformovaných fondech penzijního připojištění [PP] spořilo 2 211 422 účastníků s objemem spravovaného majetku 413,67 miliardy korun.

Těší mě, že zájem o penzijko nepolevuje. Brzy se dočkáme dvou milionů účastníků v DPS, poměr lidí ve starých a nových fondech se vyrovná a staré penzijní připojištění začne postupně hrát ve třetím pilíři menší a menší roli. A to je dobře, protože na stáří je třeba investovat, a ne pouze spořit. A investování nabízí jen nové penzijko. I po turbulencích na akciových trzích v posledních dnech to stále vypadá z pohledu zhodnocení na výborný rok,“ říká Aleš Poklop.

Padají akcie, komodity i kryptoměny. FED avizoval mimořádné zasedání

Podle dostupných informací dynamické fondy nového penzijka zhodnotily v červnu průměrně o 1,83 procenta, od začátku roku téměř o 10 procent. Vyvážené fondy za první půlrok zhodnotily o necelých pět procent. Jen za červen to bylo 1,23 procenta. Což pro FinTag potvrdil i mluvčí APS ČR Jan Sedláček. Rovněž uvedl, že již stovky tisíc účastníků zvedly úložku a už v červenci tak dosáhnou na nově nastavené státní příspěvky.

Jak se vyvíjí spoření na penzi

V účastnických fondech přibylo za druhé čtvrtletí letošního roku 47 171 účastníků. Z transformovaných fondů odešlo ve stejné době 93 983 účastníků. Počet účastníků mladších 18 let na konci roku činil 158 691 s průměrným měsíčním příspěvkem 528 korun.

Není tu jen penzijko, DPS a DIP. Je tu i evropský důchod PEPP

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ve III. pilíři na konci druhého čtvrtletí 2024 celkem 1 262 956 účastníků. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění pak činil 1 069 korun a na doplňkové penzijní spoření 1 196 korun.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření k 30. 6. 2024 pobíralo celkem 6 456 osob. Průměrná výše vypláceného předdůchodu činila 14 770 korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here