Poptávka centrálních bank vyhnala cenu zlata na 2 500 USD

284
cenu_zlata
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ačkoliv se většina pozornosti letos soustředí především na akcie, je tu i zlato. Od ledna zdražilo přibližně o 20 procent. A cenu zlata nyní vyhnaly zejména centrální banky vůbec poprvé na hranici 2 500 amerických dolarů.

Je důležité říci, že 2 500 USD [cca 56 250 Kč] za unci není jen kulaté číslo, ale jedná se o historický milník. Díky němu má poprvé v historii standardní zlatá slitina o hmotnosti 400 uncí hodnotu 1 milion USD.

Vývoj ceny zlata v milionech USD

[Zdroj: Bloomberg]

Na první pohled růst ceny zlata nemusí dávat úplně smysl, faktorů podporujících růst ceny nebylo mnoho. Negativní vliv na cenu měl mít růst úrokových sazeb od roku 2022, který, jak je obvyklé, zatraktivnil jiné relativně bezrizikové aktivum, to americké státní dluhopisy. Také hodnota dolaru měla na cenu zlata spíše neutrální vliv, protože se nachází přesně tam, kde jsme ji viděli na začátku roku. Přesto ceny zlata nadále rostly. V poslední době se i drobní investoři začali poohlížet po rizikovějších aktivech a stahovat svůj kapitál ze zlatých ETF. To by mělo mít opět negativní dopady na cenu zlata.

Co vyhnalo cenu zlata na 2 500 USD

Důvodem růstu cen tak byla nejistota ohledně ekonomické situace, zvýšená geopolitická rizika, ale i silná poptávka centrálních bank. Ty diverzifikovaly své rezervy poté, kdy ruská centrální banka zmrazila devizové rezervy. Centrální banky tak stály za silnou investiční poptávkou bez ohledu na stav úrokových sazeb a hodnoty dolaru. A měly pozitivní vliv na ceny. Kromě toho se zlato nyní těší z dalších pozitivních faktorů, protože úrokové sazby dluhopisů klesají a hodnota dolaru začíná taktéž klesat. Zlato se pro investory za současné situace jeví stále více atraktivní.

Cena zlata a podíl investiční poptávky centrálních bank na celkové poptávce

[Zdroj: XTB]

Jsou tu ale i další důvody. Vyhlídky na snížení sazeb a současné oslabení dolaru rovněž podporují růst ceny. Zlato se stane pro zahraniční investory levnější a investoři budou hledat alternativní bezpečná aktiva.

Nákup zlata centrálními bankami dál láme rekordy

V neposlední řadě zlato získává stále větší pozornost v médiích. I to může ještě přilákat další poptávku investorů, kteří se dosud soustředili na rizikovější aktiva. I zbytek roku se tak jeví pro zlato více než příznivě. Avšak stále platí: Finanční trhy se ne vždy chovají racionálně a vždy je potřeba být ostražitý.

Marek Nemky, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here