Schodek rozpočtu 2025 má být 231 mld. Kč. Nic víc se zatím neví

340
rozpoctu
Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, kolik bude příští rok maximální deficit státního rozpočtu. Více informací o rozpočtu na příští rok ale stále nemá. / Foto: MF ČR

Schodek státního rozpočtu bude příští rok nanejvýš 231 miliard korun. Novinářům to včera [22.8.] řekl ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Letošní plánovaný schodek rozpočtu ve výši 252 miliard korun se podle něj podaří dodržet.

Podle Stanjury maximální výši schodku v příštím roce stanovuje zákon o rozpočtové odpovědnosti a rozpočtových pravidlech. Vylučuje tedy podle něj překročení schodku 231 miliard korun. Členové vlády i koaliční strany si to podle něj uvědomují. Ministr Stanjura řekl, že on sám by uvítal nižší schodek.

„Mně by se samozřejmě líbilo, kdybychom měli v koalici shodu, že ten limit nevyčerpáme a že schodek bude nižší, ale ta shoda neexistuje,” uvedl.

Nemůžete si půjčovat na platy státních zaměstnanců, vyjasnil Kalousek

Předpokládá proto, že návrh rozpočtu, který ministerstvo financí vládě předloží, bude blízko maximálního limitu. Ministerstvo financí musí vládě předložit návrh státního rozpočtu na rok 2025 do konce srpna, vláda pak musí návrh schválit do konce září. V minulých letech byly základní parametry jeho kapitol známé již nyní.

Windfall tax zůstane v platnosti i příští rok

Součástí rozpočtových příjmů bude i v příštím roce daň z neočekávaných zisků [windfall tax]. Stanjura včera [22.8.] řekl, že nenavrhne její zkrácení o rok, přestože o tom uvažoval. Důvod je, že příjmy státu z mimořádných opatření do konce letošního roku nepokryjí výdaje spojené s energetickou krizí. Ty budou podle něj na konci letoška o 25 miliard korun nižší, než byly výdaje státu spojené s řešením energetické krize.

Spořitelna, největší banka v ČR, neodvedla na windfall tax ani korunu

Loni stát vybral na windfall tax 39,1 miliardy korun, dalších 18,5 miliardy korun přinesl odvod z nadměrných příjmů. Letos do konce července byl výnos windfall tax 18,2 miliardy korun. Ministr Stanjura řekl, že očekává za celý letošek inkaso 33 až 34 miliard korun.

ČEZ loni poslal státu 126 mld. Kč. Pokořil i žebříček plátců daně z příjmů

Analytici zachování windfall tax, jejímž největším plátcem je energetická společnost ČEZ, i v posledním roce její platnosti kritizují. Analytik Capitalinked Radim Dohnal to označil za největší chybu vlády od jejího vzniku.

„Podle mých výpočtů na veškeré náklady sanace energetické krize postačila inkasa daní již k druhému čtvrtletí 2024, dále v této mimořádné dani pro mimořádné situace nebylo nutné pokračovat. Pokračování daně poškodí investiční kapacitu ČEZ, minoritní akcionáře, podnikatelské a investiční prostředí v ČR, demotivuje od investic do energetiky,” uvedl.

Letošní schodek rozpočtu a nová prognóza vývoje HDP

Ministr financí ve čtvrtek také řekl, že předpokládá dodržení naplánovaného rozpočtového schodku 252 miliard korun pro letošní rok. Zároveň ale zdůraznil, že kdyby vláda vyhověla všem požadavkům na zvýšení výdajů v letošním roce, schodek by se dodržet nepodařilo. K jednání s odbory o možném zvýšení platů ve státní sféře uvedl, že celkový objem mzdových prostředků zvyšovat nelze.

Deficit státního rozpočtu v červnu klesl o 31,8 miliardy korun

Ministerstvo financí včera zároveň zveřejnilo makroekonomickou prognózu, která letos počítá s hospodářským růstem 1,1 procenta, příští rok by měl podle její predikce zrychlit na 2,7 procenta. Jde o zhoršení odhadu, protože ještě v dubnu počítal resort s letošním růstem v tempu 1,4 procenta. Příští rok očekává růst o 2,7 procenta, uvedlo ministerstvo.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Balaštíková se zeptala kde je těch 120-30 mld kč vybraných skokovým zvýšením daní. Poslušný lumen z 5kolky, lživě odpověděl. “vše spolkly vyšší důchody”. Pak měla dotaz na podloudné půjčky v desítkách mld kč, které se v rozpočtu neobjevují … Ticho po pěšině, dobře 5hadi vědí, že tyto zločinné půjčky z EU už splácet nebudou. Co debil.. smlouva na vyřazené krkavce F-35 ! Za které musíme zloduchům v USA už letos poslat 15 mld kč, prý zálohu, no není to zrada na erár ? Když první krkavec má dorazit až roku 2032, pak každý 3. měsíc další staříček .. pokud amíci nepošlou jen modely těchto hrůz. Kde je tato cifra v rozpočtu ? Není.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here