Všichni se ke svým důchodům dostanou, nikdo se nemusí bát

190
duchodum
Ředitel ČSSZ ujišťuje veřejnost , že se k důchodům dostanou včas i lidé z povodňových oblastí. / Foto: Redakce FinTag

K důchodům se lidé dostanou i v povodňových oblastech. Uzavřené pobočky České pošty poukáží penze na jiná pracoviště ve městě nebo na jinou nejbližší pobočku. A dále: Zaměstnanci mají při povodni nárok na neplacené volno v práci.

„Výplaty důchodů na účet budou standardně zajištěny i v těch následujících dnech, stejně tak byly zajištěny i v předchozích dnech,“ ubezpečil veřejnost na dnešní [16.9.] tiskové konferenci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] ředitel České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] František Boháček.

U hotovostně vyplácených důchodů, které doručuje Česká pošta, už ale možné potíže připustil. To v městech a obcích, které zaplavila povodeň a pobočky pošty se uzavřely. Lidem Boháček doporučuje vyzvednout důchod na nejbližší poště. Obdobně podle něj situaci řešily úřady při minulých povodních. A pokud ani další pobočka pošty nemá otevřeno nebo nastal jiný problém s výplatou penze, pak doporučuje zavolat na informační linku sociální správy s gescí důchodového pojištění. Tam jsou podle něj pracovníci připraveni i takové případy řešit.

„Všichni se ke svým důchodům dostanou, nikdo se nemusí bát,“ uvedl Boháček s tím, že úřad je připraven řešit situace individuálně, aby se lidé ke svým penzím dostali co nejdříve.

Lidé mají nárok na volno kvůli povodni, ale neplacené

V některých městech a obcích už pomalu opadá voda a lidé začínají pracovat na odstraňování škod na svém majetku. Jak na tiskové konferenci upozornila vrchní ředitelka Sekce legislativy MPSV Dana Roučková, zaměstnanci mají v takových situacích v práci nárok na omluvenou absenci. Nikoli však povinně za náhradu mzdy nebo platu.

„Zaměstnanec má v takovém případě nárok na omluvenou nepřítomnost v práci a zaměstnavatel je povinen takovou skutečnost respektovat,“ potvrdila Roučková.

Avšak už není jeho povinností poskytnout za takovou absenci náhradu mzdy, dodala s odvoláním na znění zákoníku práce. Záleží tak pouze na zaměstnavateli samotném, zda náhradu svým pracovníkům v této mimořádné situaci poskytne, či nikoli.

ČSSZ pošle zprávu o navýšení důchodu nově i elektronicky

Stejně tak mají lidé nárok na omluvenou absenci, pokud voda poškodila dopravní infrastrukturu, která nefunguje, a lidé se nemohou dopravit do práce. Ale opět bez nároku na náhradu výdělku. O něco jiná situace je u osob se zdravotním postižením [OZP], které mají také nárok na omluvenou absenci v těchto případech. Po dobu maximálně jednoho dne k tomu dostávají ještě náhradu mzdy.

„Tedy v těchto případech je ta nepřítomnost placená,“ řekla Roučková.

Stejné podmínky jako u klasických zaměstnanců platí i pro takzvané dohodáře. I ti mají při povodních nárok na omluvenou absenci, ale opět bez nároku na náhradu výdělku.

Náhrada mzdy a platu jen při překážce u zaměstnavatele

Oproti tomu při překážce na straně zaměstnavatele, kdy jeho provoz zasáhla povodeň a zaměstnanec nemůže pracovat na jiné pobočce nebo z domova, pak pracovníkům náleží náhrada mzdy. To ve výši 60 procent jeho průměrného výdělku. Pokud došlo k přerušení dodávek energií, pak zůstávají doma zaměstnanci provozu na 80 procentní náhradě mzdy.

„Tyto překážky se taktéž týkají dohodářů, i ti mají nárok na náhradu z dohody,“ uvedla.

I živnostníci a dohodáři dostanou od příštího roku ošetřovné

Také ale dodala, že by měl zaměstnanec svého zaměstnavatele informovat o tom, že jeho nemovitost zasáhla povodeň a nemůže proto přijít do práce. I o tom, jak dlouho odklízení případných škod potrvá.

„A je ponecháno na zaměstnavateli, aby si řekl o prokázání této nepřítomnosti,“ uvedla Roučková.

Zaměstnanci s dětmi do deseti let věku pak mohou i kvůli povodním čerpat ošetřovné, pokud se uzavřelo jejich předškolní nebo školní zařízení. Žádost o výplatu dávky se vyplňuje online na webu ČSSZ. Při výpadku datového připojení na to postačí svého zaměstnavatele upozornit telefonicky. Žádost je možné doručit posléze, jakmile bude zase dostupný online formulář.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here