Cena ropy vyklesala na 70 USD. Bude pokles pokračovat?

541
cena_ropy
Foto: Pixabay.com

Cena ropy Brent dosáhla v posledních dnech hodnoty přibližně 70 USD. Aktuálně je tak na nejnižší úrovni za poslední tři roky. Co způsobilo tento rapidní pokles? A jaký je výhled do dalších týdnů a měsíců?  

Hlavním důvodem tohoto postupného poklesu jsou problémy čínské ekonomiky. Ta je po USA druhým největším spotřebitelem ropy na světě. V posledních měsících její dovoz ale klesá. Což pro ceny ropy není zkrátka pozitivní. Z těchto údajů je tak zřejmé, že i menší zpomalení v Číně může mít na trh s ropou významný dopad.

Vývoj ceny ropy, týdenní svíčky

[Zdroj: xStation]

Země stále doplácí na problémy, které přišly s pandemií covidu-19. Čína razantním způsobem uzavřela svou ekonomiku a uplatňovala politiku jeho nulové tolerance. To způsobilo problémy na tamějším trhu práce a v dodavatelských řetězcích po celém světě. Po odeznění pandemie se potíže Číny ještě prohloubily. Problémy tam má i mnoho velkých společností, jako jsou Apple, Tesla nebo LVMH.

Sektor luxusu se na burzách propadá. A to i kvůli politice EU

Všechny tyto společnosti mají společné to, že hovoří o slabém čínském spotřebiteli, o horším stavu celé ekonomiky. A z čínské ekonomiky přicházejí další špatné údaje, například v oblasti průmyslové výroby nebo inflace. Výsledek? Loni Čína spotřebovala přibližně 16,5 milionu barelů ropy denně, zatímco USA přibližně 19 milionů. Stále důležitější roli hraje ale i Indie, která spotřebovala 5,5 milionu barelů ropy za den.

Průměrná spotřeba ropy podle jednotlivých zemí [v tisících barelech denně] v roce 2023

[Zdroj: Statista.com]

Tím důvody pro útlum ropy ale nekončí. Další tlak na pokles může přijít také ze Spojených států. Americké ekonomice se sice daří relativně dobře, ale slabší údaje z trhu práce mohou naznačovat, že poptávka je a bude slabší.

Harrisová předčila v debatě Trumpa. Dolar oslabil a trhy se propadly

Existuje však i několik prorůstových faktorů. Patří k nim například prodloužení omezení ze strany kartelu OPEC+. To mělo být zmírněno již příští měsíc, kvůli slabé poptávce se nejspíš ale prodlouží až do konce roku. Růst cen by mohlo podpořit také počasí. Hurikán Francine způsobil dočasné pozastavení asi čtvrtiny těžby v Mexickém zálivu.

Pro vývoj ceny je však důležitý zejména dlouhodobý výhled a neočekává se, že by hurikán negativně dopadl na produkci ropy po delší dobu. V posledních měsících se také jako jeden z růstových faktorů uváděl konflikt na Blízkém východě. Prozatím se však zdá, že další eskalace mezi Izraelem a Íránem nehrozí. I když jde o nepředvídatelný scénář.

Žádná krev, žádná publicita, ordinují Palestincům v Gaze jejich vůdci

Co z toho plyne za závěr? Ropa stojí v současnou dobu na rozcestí. Podle našeho analytického týmu má pokles ceny ropy fundamentální ospravedlnění. Pokud se fundamenty nezmění, ropa je aktuálně férově naceněna. Také ale musíme uvést, že poslední propad ceny ropy způsobil i výrazný propad spekulativních pozic. Pro pokračující pokles by tak bylo opravdu potřeba výrazné ekonomické zhoršení. Avšak pokud se situace ustálí, propad na výrazně nižší pozice je nyní spíše nepravděpodobný.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB a spolupracovník redakce

1 komentář

  1. jen se divím že pan investor hovorka se nezminuje o tom jaké jsou náklady na těžbu ropy a v jaké kvalitě je ta která ropa těžena jak jsou které rafinérie přizpůsobeny danému typu ropy …. pokud by toto zveřejnil dozvěděli bychom se hodně zajímavá data ale to asi není záměr pane investora asi chce jednou tabulkou z exelu dělat chytrého

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here