Komentář: Ministr Stanjura má prázdné prasátko. A spolu s ním i my

10125
Stanjura
„V řádu dnů budeme mít přesnější odhady ohledně škod. Určitě prozkoumáme možnost získání peněz z EU, ale nemohu vyloučit ani to, že bude potřeba novelizovat zákon o státním rozpočtu na letošní rok,“ řekl včera ministr financí Zbyněk Stanjura k tomu, z čeho zaplatí škody po povodních. / Foto: MF ČR

Všichni víme, že mít nějakou finanční rezervu na horší časy je základ každého odpovědného hospodaření. Odpovědná domácnost na účtu drží rezervu ve výši alespoň tří až šesti měsíčních výdajů. Ale ministr Stanjura?

Ing. et Ing. David Kučera, MBA, EFA

Po včerejším výroku ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS], že má v rozpočtové rezervě na letošní rok pouhou jednu miliardu korun, víme, že stát odpovědně nehospodaří. A co hůř, ministr financí Stanjura nám také sdělil, že žádný stát nemůže mít takovou rezervu, aby vykryl nenadálé výdaje, jaké nám vyvstaly z aktuálních povodní. Ty odhadl na desítky miliard korun. Jsou ale desítky miliard korun skutečně takový balík? No nejsou!

Po včerejšku definitivně víme, že ministr financí a celá vláda Petra Fialy [ODS] zkrátka řádně nehospodaří, že je finančně negramotná. Hospodaří bez rezervy a nadoraz. Miliarda korun v rámci státního rozpočtu, jenž pracuje s biliony, je nic. No, zkuste to u sebe doma. Máte příjem milion korun ročně, ale v rezervě držíte sotva 500 kaček. Pecka, ne?

Aktivní i pasivní strana letošního státního rozpočtu pracuje s tisíci miliard korun, ale náš ministr financí má rozpočtovou rezervu, za kterou by pořídil sotva „pár metrů nového plotu“. Panu ministrovi by měl někdo připomenout staré dobré pravidlo:

  • Rezervu, která slouží na pokrytí nepředvídatelných výdajů, udržuje každý, kdo je finančně gramotný.

Letošní deficit ve výši 252 miliard korun je samozřejmě další téma. Asi tak nějak všichni alespoň tušíme, že dlouhodobě žít na dluh, vytvářet ztráty a nemít dostatečné zisky, nejde.

Totiž: Když víte, že hrozí, že se vám v koupelně rozbije pračka, dává smysl držet na účtu něco víc než jen pár drobných. To stejné platí pro stát. Z dlouhodobého hlediska musí prostě přemýšlet stejně tak o příjmech jako o úsporách, škrtnout nepotřebné výdaje, a hlavně myslet dopředu. Heslem skautingu je „Buď připraven!”, ne „Vždy zaskočen!“

Ministr Stanjura: U nás v Kocourkově

Samozřejmě je jednoduché kritizovat, a tak se na to podívejme důkladněji. Začalo to sliby o tom, že se nebudou zvyšovat daně. Navíc bylo třeba některé „relikvie“ předchozích vlád zrušit. Jako je třeba superhrubá mzda nebo systém elektronické evidence tržeb [EET] na výběr daní. Česká klasika: „Spálením města kocourkovští vyhnali kocoura.“

Superhrubá mzda je nemravná a měla by být zrušena

Pamatujete na EET? Měla to být ta velká věc, která zkrotí všechny ty, co si rádi strčí pár korun do kapsy bez daně. Když evidence tržeb přišla, státní kasa si mnula ruce – mohla si každý rok přilepšit odhadem o pět až dvanáct miliard korun. Nicméně zrušení EET na konci roku 2022 znamenalo, že státní kasa rázem zchudla o miliardy. IT systémy pořízené za nemalé peníze se hodily do koše. Snad jen „malí“ podnikatelé slavili.  A státní rozpočet? Ten si naopak povzdechl a zůstal s prázdnou.

Glosa: Kdyby Stanjura nerušil EET, nemusel by teď řešit Thermal ve Varech

Superhrubá mzda byla další zvláštní „český vynález“. Daň z příjmů se počítala nejen z vaší hrubé mzdy, ale i z toho, co za vás na pojistném platil zaměstnavatel. Toto skončilo v roce 2021 a všichni jsme si mohli oddechnout, že na daních platíme méně. Daňová sazba z efektivních 20,1 procenta se rázem snížila na 15 procent pro většinu zaměstnanců. No jo, ale státní rozpočet ten rok opět zanaříkal. Zrušení superhrubé mzdy mu vymazalo z příjmové strany až 100 miliard korun ročně. A tento propad nikdo neřešil, finančně nevykryl. To je jako kdyby vám někdo vzal čtvrtinu výplaty a řekl: „No to zvládneš, ne?“ A zvládnete? Jen těžko. A stát na tom není jinak!

Co teď, když máme rezervu menší než na týdenní nákup?

Kde hledat úspory? Třeba na mandatorních výdajích, to jsou důchody, zdravotní pojištění a další povinné platby, které tvoří více než 60 procent celkových výdajů státního rozpočtu. Jasně, na důchodech škrtat nechceme, zvlášť, když máslo už zase stojí skoro 70 korun, stejně jako šetřit na zdravotní péči, ale zlepšit efektivitu systému, digitalizovat, omezit papírování, šetřit na administrativě a lépe vybírat daně. Ano, to už zní trochu lépe, no ne? K naší škodě to ale není na pořadu dne. Žádá si to strategii, finanční inteligenci oproštěnou o alibismus a populismus, a hlavně odvahu.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Každoročně přeplácíme na úrocích státního dluhu desítky miliard korun. Letos opět pokoříme rekord, zaplatíme celkem 95 miliard korun. Kdyby se nám podařilo optimalizovat nebo refinancovat státní dluh, mohli bychom také hodně ušetřit.

Co provozní náklady veřejné správy? Každý rok financujeme platy dnes už zhruba milionu lidí ve veřejném sektoru. Nemluvme o tom, že bychom měli všechny propustit, ale jistě by šlo najít způsoby, jak ten státní kolos zmenšit. Ale to už by chtělo opravdu politické „koule“! Místo toho vidíme, jak jsou někteří přetěžováni, zatímco jiní stráví i polovinu pracovní doby luštěním sudoku.

David Kučera, finanční poradce, spolupracovník redakce

9 KOMENTÁŘE

  1. Lampasák Foltýna může veřejně nadávat do sv*ní všem kdo nesouhlasí s hrůzovládou i jejich náboženstvím. Dokonce i provládní soud mu dovolil veřejně urážet slušné lidi. Nikdo ale neví kdo tohoto ukronác.. hulváta k ne.vládě pozval i drží nad vodou. Tak já snad můžu napsat, že členové hrůzovlády jsou do jednoho podlé sv*… i s voliči 5demoliční čety

  2. Tak ještě jednou:
    ministr financí-elektrotechnik
    ministr zemědělství-Farář
    ministr vnitra-učitel
    MPSV-Traktorista a tomu všemu velí finančně negramotný politolog,který se neumí postarat
    ani o svoje finance,natož o ty státní.
    Tvrzení,že ministr nemusí být odborník na dané ministerstvo pokulhává.Pokud úředník zjistí,že ministr je moula,namaže si ho na chleba.

  3. Dobrý postřeh pana Kučery:

    “víme, že ministr financí a celá vláda Petra Fialy [ODS] zkrátka řádně nehospodaří, že je finančně negramotná. Hospodaří bez rezervy a nadoraz. Miliarda korun v rámci státního rozpočtu, jenž pracuje s biliony, je nic.”

  4. pamatuji si na odpověď ustrašeného POKLADNÍKA Stanjury, když se vyjadřoval k okradení důchodců formou snížení valorizace “kde ve státním rozpočtu vezme peníze, pokud ústavní soud rozhodne, že má vrátit 26 miliard důchodcům, které jim vláda protizákonně a retroaktivně sebrala” odpověděl – ” že rozpočet je tak velký, že 26 miliard je pod rozlišovací schopnost ministerstva financí”!!!! Co ta Stanjurova rozlišovací schopnost je ??? Asi spočívá v tom, “pokud má někomu peníze sebrat a nebo pokud má někomu přidat na platech, nebo zafinancovat mimořádnou škodu …… ale jinak to je přece fajn chlap a odborník – když to říká tato vláda NE ?

  5. Pětikoaliční vládu premiéra Fialy doběhla “velká voda na Moravě a Slezsku”.Kasa duní prázdnotou,miliardy eur tekly a tečou na východ.A najednou jsou na stole neodbytná plnění a závazky,po děsivých a nešťastných událostech ,které doznívají.Jednu věc je třeba ocenit, vláda odmítla odložit volby do krajů a třetiny Senátu.Výsledky těchto voleb něco naznačí,bude to odpověď a hodnocení současného vládnutí.Výsledek voleb může být i do určité míry nečitelný.Starosta Opavy chtěl volby odložit,jeho důvod byl pochopitelný,méně pochopitelné je stanovisko hnutí ANO,tedy pravděpodobně expremiéra Babiše.Jako velmi neúplný rozbor této situace je ,že expremiér Babiš se už chystá na jinou trajektorii,která už nebude tak politická.To by dávalo smysl,každý kaprál velí” zrušit krok” ,když pochoduje s jednotkou po mostě.

  6. K nick Stanislav ddt. Dotační podvodník po 25. let P. Fiala není žádný politolog, ale jen prospěchářský lidský šm… Vystudoval za komouše Teologickou fakultu v Brně se zaměřením historie katolické církve. Za dotační desítky milionů kč vydává své bludy v časopisech-knihách jde o rozkradených 82 milionů kč každý rok. K tomu přidal ziskovku pro synáčka “Jak začlenit Barmské ženy do společnosti ..” Kde se ztrácí bez stovky 2 mil. kč každý rok.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here