Vláda Petra Fialy si půjčí, aby měla na sanaci škod po povodních

3819
po_povodnich
Premiér Petr Fiala přichází do jednacího sálu vlády na včerejší zasedání jeho kabinetu. / Foto: Úřad vlády ČR

Novelu letošního státního rozpočtu kvůli povodním připraví Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Jeho deficit zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Peníze na škody po povodních si půjčí prostřednictvím dalších emisí státních dluhopisů. 

Kvůli povodním o deset miliard korun MF ČR nejspíš zvýší i výdaje státního rozpočtu na příští rok. Jeho schodek by tak měl být 240 miliard korun. Dnes [19.9.] to po prvním jednání vládní pracovní skupiny pro financování škod způsobených povodněmi potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Novelu i rozpočet pro rok 2025 podle něj vláda schválí asi příští týden.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] již včera uvedl, že vláda kvůli pomoci zasaženým regionům vydá povodňové dluhopisy.

„Ano, řekli jsme, že pomůžeme. To se dělo i v minulosti. A na otázku, odkud na to vezme – v zásadě princip povodňových dluhopisů. Ten je v zásadě jednoduchý, my to ani jinak financovat neumíme, než tím, že si na to půjčíme,” řekl Jurečka.

Komentář: Ministr Stanjura má prázdné prasátko. A spolu s ním i my

Podobně se vyjádřil premiér Petr Fiala [ODS]. I podle něj bude nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, řekl po jednání kabinetu. Jurečka odhal, že si stát půjčí několik desítek miliard korun.

Ministr financí Stanjura ale ani dnes neupřesnil, zda peníze stát získá dodatečným vydáním dluhopisů. A zda to budou speciální povodňové, nebo běžně vydávané dluhopisy. Ve finále je to ale jedno, protože zadlužení Česka opět stoupne.

30 miliard na dluh letos, 10 miliard na dluh další rok

Ministr Stanjura považuje zmiňovaných 30 miliard potřebných pro letošek za horní hranici odhadu. Pokud budou nakonec škody nižší, deficit se podle něj úměrně sníží. Kvůli dodatečným výdajům stát letos i v příštím roce překročí výdajové rámce, Stanjura ale zdůraznil, že české i evropské předpisy takové překročení umožňují u živelní pohromy.

Ministr financí dále řekl, že jedná s opozicí o harmonogramu a proceduře schválení novely letošního rozpočtu. Podle něj by se tak stalo ve stavu legislativní nouze. Debata o případné opoziční podpoře pro novelu je nyní předčasná, řekl. Kromě státního rozpočtu se budou škody po povodních financovat podle něj, a to zdůraznil, i z dalších veřejných zdrojů. To z rozpočtů postižených krajů a obcí a také z evropských zdrojů.

Vezměme peníze obcím a krajům a dejme je státu, navrhuje NRR

Upozornil, že premiér Fiala dnes v polské Vratislavi projedná s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou možnou evropskou podporu. Podle Stanjury chce Česko kromě peněz z evropského Fondu solidarity usilovat i o to, aby komise rychle povolila změny Národního plánu obnovy vynucené povodněmi. Nebo rychleji schvalovala veřejnou podporu v případě zvýhodněných úvěrů pro subjekty zasažené povodněmi.

Jak to bude se sanací po povodních dál

Jen letos Česko zaplatí na úrocích za obsluhu státního dluhu 95 miliard korun. Česká republika se loni zadlužovala druhým nejvyšším tempem v Evropské unii. A za poslední tři roky se veřejný dluh navýšil o dalších 50 procent, již loni přesáhl hranici tři biliony korun. Tento nárůst výrazně převyšuje průměr EU, který je na úrovni 14 procent.

„Lidé nemohou mít důvěru ve stát, když pořád slyší, že se stát zadlužuje, že nezvládá pokrývat výdaje ze svých zdrojů,“ uvedl v této souvislosti v nedávném podcastu FinTag šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala a situaci přirovnal k běžnému životu, v němž málokdo důvěřuje někomu, kdo pořádně nepracuje, a hlavně dělá jen dluhy.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Vládní pracovní skupina, jejíhož jednání se dnes účastnilo osm ministrů, zástupci Asociace krajů ČR a Národní sportovní agentury, se znovu sejde příští týden. V tu dobu by měla mít představu o všech možných formách veřejné podpory pro postižené ve veřejném sektoru, v podnikatelském sektoru i pro domácnosti. Kraje následně sestaví seznam všech škod a ministerstvo financí podle toho vypíše dotační tituly na obnovu po povodních. Peníze by měl stát uvolňovat ihned, poznamenal ministr Stanjura.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. No a kdyby jsme nemeli demolicni vladu likvidujici nizsi a stredni tridu a male a stredni podniky, tak by nas UA nestala 120mld, 150mld armada plus dalsich 359mld do roku 2069, coz budou splacet jeste nase deti a vnuci!!! Dale 300mld odtok divi, a dalsi stovky mld dotace vseho, narust uredniku, zruseni eet atd… rozpoctove odpovedna vlada by nyni mela na platy zamestnancu, na zvyseni duchodu, na obnovu krajin po povodnich a jeste by se vydlazdily chodniky zlatem! Toto je tak tupe obyvatelstvo, ktere si do sveho cela neustale voli zlodeje, ze to neni asi ani mozny. Na zapad, sever, jih uz i vychod si voli lidi sve zastupce, ale tady porad dokola 35 let jen zlodeje. A druhy Slachta v nedohlednu, bo na MV sedi zastupce mafie s nazvem STAN-dozimetr. Na zdravitnictvi neum, ktery nebyl schopen 2 roky zajistit zakladni leky, vcele snemovky narcisticka nana, ktera nikdy nic neudelala pro lidi, zadny zakon, nic, bere 300t a zada chudy lid, aby si pletl svetry! Zastupce piratstva vse jen dokope – i tu digitalizaci a uz nam chybi jen opavak, ktery brilantne caruje s cisly, kterym ani on sam nerozumi!! Kuwa, stipnete me uz nekdo!!! A ted si budou jeste pujcovat..

  2. Jak jinak než na dluh, když zadřeli ekonomiku tím, že nedostatečně “řešili” vysoké cen energií. Ty peníze měli mít v rezervě už dávno, aby je mohli vydat na podobné události, jako jsou podobně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here