Volby do krajů drtivě vyhrálo ANO. Piráti docela propadli

31
volby
Foto: Archiv FinTag

Voliči ve 13 krajích o tomto víkendu zvolili 685 zastupitelů a v pěti z 27 obvodů v prvním kole voleb i senátora. Což je historický rekord. I přes náročnost příprav způsobenou povodněmi volby do krajů podle statistiků neprovázely komplikace.

V krajských volbách se o přízeň voličů ucházelo 8 269 kandidátů. Nejvíce mandátů získalo hnutí ANO [292]. Vyhrálo v deseti krajích ze 13 krajů. Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše výsledek voleb zrcadlí devastaci Česka vládou pětikoalice Spolu [ODS, KDU-ČSL, TOP 09] a Pirátů se Starosty a nezávislými.

„Samozřejmě to bereme s pokorou. Děkujeme všem a je to velké překvapení, takový výsledek jsme nečekali,” uvedl Andrej Babiš.

Vybrané výsledky krajských voleb
  • ANO: 35,38 % [842 947 hlasů]
  • ODS: 5,9 % [140 544 hlasů]
  • Starostové a nezávislí: 5,47 % [130 347 hlasů]
  • SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09: 5,5 % [131 058 hlasů]
  • Česká pirátská strana: 3,57 % [85 169 hlasů]
  • SPD Trikolora a PRO: 3,32 % [79 064 hlasů]

Druhá ODS získala ve volbách 106 krajských mandátů, třetí Starostové a nezávislí [STAN] 73 mandátů.

„Nemohu to považovat za úspěch, ale ani za fatální neúspěch. Celkově se nám podařilo vyhrát ve dvou krajích, zatímco ve volbách v roce 2020 jsme uspěli jenom v jednom kraji,“ okomentoval výsledky voleb premiér Petr Fiala [ODS].

Odkázal na výhru Martina Kuby za ODS v jižních Čechách a výhru Spolu na jižní Moravě, kde kandidátku vedl Jan Grolich z KDU-ČSL. Kuba, ale i zástupci jihočeské ODS, avšak uvedli, že jejich úspěch není úspěchem politiky ODS na centrální úrovni. Naopak je to podle nich úspěch hejtmana Kuby a jeho týmu.

Nejvíce přednostních hlasů získali Jan Grolich [46 854] v Jihomoravském kraji, Martin Kuba [38 544] v Jihočeském kraji a Petra Pecková [18 289] ve Středočeském kraji.

Z dalších stran zastoupených ve Sněmovně získali lidovci 49 krajských zastupitelů, SPD má 32 zastupitelů. Dvacet krajských mandátů si připsali Starostové pro Liberecký kraj, kteří jsou na celostátní úrovni propojeni se STAN. TOP 09 vybojovala 16 mandátů. Propadli vládní Piráti, kteří získali tři zastupitele. Před volbami jich měli 91.

Ve volbách uspělo hlavně ANO

Ze stran, které jsou mimo Sněmovnu, uspěly KSČM s 32 zastupiteli, SOCDEM se 13 nebo PRO se sedmi. Úspěch z červnových evropských voleb nezopakovaly hnutí Přísaha a strana Motoristé sobě. Nezískaly žádný zastupitelský mandát.

Největší propad zaznamenali Piráti, kteří o 96 krajských zastupitelů přišli. SOCDEM ztratila 24 mandátů, KDU-ČSL čtyři, TOP 09 a SPD po třech. O dva mandáty proti předchozímu volebnímu období přišli i Starostové pro Liberecký kraj.

Proti krajským volbám před čtyřmi lety nejvýrazněji posílilo ANO, když získalo navíc 114 krajských zastupitelů. KSČM získalo navíc 19 mandátů, ODS sedm. Stejný počet zastupitelů nově získalo i PRO, pro které to byly první krajské volby. Čtyři dodatečné mandáty si připsal STAN.

Liberálně konzervativní pětikoalice premiéra Petra Fialy utrpěla ve volbách těžkou porážku,” okomentovala výsledky voleb v Česku rakouská agentura APA.

Připomněla, že vládní strany dokázaly vyhrát jen ve třech krajích, kdežto ANO si vítězství připsalo v deseti regionech, a ve třech z nich bude moci dokonce vládnout samo.

Názor z Německa: AfD je pravice v tom starém slova smyslu

Německá agentura DPA uvedla, že ANO je na evropské úrovni součástí krajně pravicového uskupení, jehož členy je také strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána nebo rakouští Svobodní [FPÖ].

Celková volební účast dosáhla 32,91 procenta. Před čtyřmi lety v krajských volbách odevzdalo hlasy 37,95 procenta voličů. Nejvyšší účast zaznamenali v Jihočeském kraji [36,66 %] nejnižší pak v Ústeckém kraji [28,13 %].

Průměrný věk zvolených zastupitelů je 50,77 roku. Nejstaršímu je 76 let, nejmladšímu 20 let. V krajských zastupitelstvech usedne 540 mužů a 145 žen.

Nejen volby do krajů, ale i volby do Senátu

O sedmadvacet senátorských křesel se ucházelo 169 kandidátů.

„Do Senátu bylo v sobotu zvoleno hned pět kandidátů. Padl tak historický rekord z roku 1996 z vůbec prvních senátních voleb, kdy byli v prvním kole zvoleni čtyři kandidáti. Tehdy se ale volilo do všech 81 senátních obvodů,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Pro Ukrajinu musíme dělat víc, říká senátor Pavel Fischer

Zvoleni byli Pavel Fischer, Jana Mračková Vildumetzová, Martin Bednář, Petr Vícha a Jiří Čunek. Jiří Čunek přitom vedl v krajských volbách i koalice K21 Zlínský kraj 21. století, kde ale neuspěl.

„Je to cunami ANO. Jak byla modrá cunami ODS, cunami sociální demokracie, teď je to cunami ANO,” uvedl Čunek, který výsledek v krajských volbách bere jako neúspěch.

„Úspěch by byl, kdybychom vyhráli, nebo alespoň rozdíl mezi námi byl menší. Ale jsem realista, podívám-li se na jiné kraje, holt musím konstatovat, že voliči asi chtěli něco vzkázat vládě, tak to udělali a my jsme toho trochu obětí,” řekl Čunek.

Potomkům Jana Antonína Bati stát nic nevrátil! Správné to není

Úspěch ANO je podle něj celostátní. Doplnil, že kandidáti jeho koalice nebojovali v kraji s konkrétními lidi, ale s popularitou ANO, která je podobná v celé ČR. Překvapil jej však výsledek ANO.

„Nejen u nás, ale všude. Věděl jsem, že budou mít náskok, ale tak velký jsem nečekal,” dodal s tím, že překvapením je totální neúspěch Pirátů.

Nejtěsnější rozdíl mezi kandidáty před druhým kolem senátních voleb je ve volebním obvodě č. 26 – Praha 2 a činí 362 hlasů. Druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční 27. a 28. září 2024.

Kolik si strany na volbách vydělaly

Celkem se letos do krajských zastupitelstev probojovalo 28 uskupení, o dvě méně než před čtyřmi lety. Rozdělila si mezi sebe 685 mandátů. Počet krajských zastupitelů se proti předchozímu volebnímu období o deset zvýšil, protože plzeňské zastupitelstvo nově bude mít 55 namísto 45 členů. Je to kvůli tomu, že počet obyvatel kraje přesáhl 600 000.

Názor: Seberme politickým stranám a hnutím naše peníze. Prospějeme jim

Ekonomickým vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO. Proti roku 2020 získalo navíc 114 krajských zastupitelů. Což mu přinese o 28,5 milionu korun víc. Celkem bude dostávat 73 milionů korun. Naopak zásadně si pohoršili vládní Piráti, kteří přišli o 96 zastupitelů z 99 a zůstali jim jen tři. Přijdou tedy o 24 milionů korun a za tři zastupitele budou dostávat jen 750 tisíc ročně. Příspěvky na mandát činí 900 000 korun ročně za poslance či senátora a 250 000 korun ročně za člena zastupitelstva kraje a hlavního města. O dalších penězích pro strany rozhodne v příštím týdnu druhé kolo senátních voleb.

Vládní ODS získala letos o sedm zastupitelských mandátů víc, celkem jich bude mít 106. Získá tedy celkem 26,5 milionu korun. O čtyři zastupitele si polepšili Starostové a celkem jim připlyne 18,25 milionu korun. Opoziční hnutí SPD přišlo o tři zastupitele, a získá tak na příspěvku rovných osm milionů. Vládní TOP 09 získá se 16 zastupiteli čtyři miliony korun.

Od roku 1995 vyplatil stát politickým stranám 17 miliard korun

V případě senátních voleb bude ještě určující druhé kolo voleb příští týden. Nyní je jistých pět senátorů, kteří zvítězili v prvním kole. Hnutí ANO má nyní jisté dva senátory, Janu Mračkovou Vildumetzovou na Sokolovsku a Martina Bednáře za obvod Ostrava – město. Získá za ně dohromady 1,8 milionu korun. Lidovci mají jistého Jiřího Čunka, TOP 09 bude mít v Senátu Pavla Fischera a SOCDEM, bývalá ČSSD, bude mít opět Petra Víchu.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Ryba smrdí od hlavy, ale padá hlava nějaké mřenky od Bartoše, tento lidský šme. ne a ne padnout i s těmi 3. podobnými ve sněmovně. Stejně jako u ODS, Kuba této černokně..ké sektě ukázal jak se to dělá bez sektářů u modrých strak. Úlisný teolog se z toho zase sprostě vylže .. Brněnská mafie kdysi podle vyšachovala Kubu, dnes zákeřákům kolem faráře péti, Kuba ukazuje zrcadlo. Kuba měl být premiér a ne slizká nutella i dotační podvodník po 25. let. Stejně jako černok..ci vyobcovali Čunka, dnes se podívejte kde je ? .. gaun.. kolem hnojaře apod. jen hledí jako hééérečka dášenka na vrata, kde byla napsaná pravda o vénoviláhev.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here