V Liberty došlo na nejčernější scénář. Rozprodává majetek a propouští

5539
Liberty_Ostrava
Vysoké pece v Liberty Ostrava vyhasly už na konci loňského roku. Dnes podnik, který je v úpadku, rozprodává majetek po částech i propouští tisíce lidí. / Foto: Liberty Ostrava

Insolvenční správce Liberty Ostrava začal s rozprodejem majetku zkrachovalé huti. Prodává odval Lihovarská ve Slezské Ostravě o rozloze 872 530 metrů čtverečních a stavební pozemky [zhruba 36 000 m²] ve Frýdku-Místku.

Účast ve výběrovém řízení zájemci o tento další majetek potvrdí do 7. října. Minulý pátek to uvedl insolvenční správce huti Šimon Peták. Došlo tím na „nejčernější scénář“, který pro FinTag popsal letos v březnu předseda ZO OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. V té době on i mnozí další doufali, že Liberty nejenže neskončí v bankrotu, ale i si udrží výrobu.

„Nejčernější scénář pro mě je, kdyby Liberty spadla do bankrotu. A pak to, že by ji stát nepřevzal. Což by znamenalo, že by se celý podnik rozebral, rozporcoval a jako takový zanikl. Liberty by skončila stejně, jako skončily Vítkovice nebo Kladno,“ popsal tehdy v rozhovoru pro FinTag Petr Slanina.

Na otázku, co nastane, pokud nakonec dojde k zániku podniku, odpověděl: „Tisíce lidí by přišly o práci. Krach Liberty by negativně ovlivnil i další firmy. Lidé by vydělávali méně peněz… Ale jsou tu i další problémy. Podnik by se musel sanovat z hlediska ekologické zátěže. A jen to odhaduji na desítky miliard korun. Nová Karolínka stála 1,5 miliardy. U Liberty by to bylo podle mě několikanásobně více.“

Ostrava byla pro Mittal jen dojnou krávou, říká odborář Slanina

O dva měsíce později navzdory proklamacím politiků o záchraně podniku, Liberty skončila v úpadku. Minulý měsíc podnik odstavil koksovnu a rozdal výpovědi 1 600 zaměstnancům. Do té doby měla firma zhruba čtyři tisíce pracovníků. Dalších asi 120 výpovědí podnik rozdá v říjnu. Dotkne se to válcoven, údržby, dopravy a obslužných profesí.

Na prodej jsou i obrovské pozemky

Halda, neboli odval Lihovarská se nachází několik stovek metrů od areálu huti a od roku 1958 se tam vyváží velkoobjemový odpad včetně vysokopecní strusky. Na odvalu leží souvislá vrstva strusky o mocnosti 5-23 metrů, jejíž množství se odhaduje až na devět milionů tun. Množství strusky stanovil geologický průzkum dělaný metodou vrtů, který minulý měsíc provedla společnost Talpa-RFP.

Odval má rozlohu 872 530 metrů čtverečních a nachází se přímo ve městě Ostrava. Součástí pozemků je několik nemovitostí. Takzvanou haldu Liberty nabízí správce k prodeji jako celek. Slibuje uvolnění všech zástavních práv na území. Podmínkou účasti ve výběrovém řízení je složení 50 milionů korun na bankovní účet v rámci smlouvy o jistotě.

U Liberty podpoří stát investora s plánem na produkci zelené oceli

„Díky průzkumu víme, co prodáváme. Předpokládáme, že v rámci transparentního procesu prodeje Odvalu Lihovarská získáme do majetkové podstavy výrazně vyšší částku než 120 milionů korun, za kterou ho plánovalo dříve prodat za značně pochybných okolností představenstvo Sanjeeva Gupty,” uvedl Peták.

Huť chtěla v červenci odval prodat za 120 milionů korun společnosti FDXX strategie z Mikulovic na Jesenicku. Objevilo se ale několik zájemců, kteří za něj nabídli více. Právě na to upozornil insolvenční správce, který firmě doporučil transparentní prodej například ve výběrovém řízení. Firma poté návrh na prodej odvalu stáhla.

Česko loni vyrobilo nejméně oceli v historii. Klesl vývoz i spotřeba

Pozemky ve Frýdku-Místku se nacházejí v jeho části Lískovec. Jde celkem o 30 parcel, které jsou podle územního plánu určeny zejména pro výstavbu rodinných domů a občanského vybavení. Stavební pozemky mají rozlohu 36 084 metrů čtverečních. Lískovec leží 16 kilometrů od Ostravy. Detailní informace k oběma nemovitostem jsou dostupné v insolvenčním rejstříku i na stránkách Liberty Ostrava.

Liberty Ostrava propouští ve velkém

Liberty Ostrava je od června v úpadku. Většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Nyní dostávají lidé, kteří v podniku zůstali, výpovědi.

Jurečka: Liberty dokáže obstát v tržním prostředí. Lidi v ní podpoříme

„Věříme, že díky probíhající dobré spolupráci s Úřadem práce ČR, Moravskoslezským krajem, Moravskoslezským paktem zaměstnanosti a s dalšími partnery se nám povede těmto zaměstnancům poskytnout veškerou podporu při hledání nového zaměstnání,” uvedla ředitelka huti pro komunikaci a vnější vztahy Kateřina Zajíčková.

Na konci srpna prozatímní věřitelský výbor na návrh insolvenčního správce schválil pro provozy 15 a 16 smlouvy o tollingovém a úvěrovém financování. Tollingovým partnerem je společnost Vítkovice Machinery Trade [VMT] ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada.

Vítkovice Heavy Machinery končí činnost po téměř 170 letech

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Průmysl v ***, škoda že s tím nic neudělali, teď se bude dovážet od čínských komunistů přes půl světa ještě s vyššími emisemi skleníkových plynů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here