Pilný i Kalousek upozornili na to, že vláda hospodaří bez rezervy

1007
vlada
Ivan Pilný byl od 24. května 2017 ministr financí, od 5. do 13. prosince 2017 v demisi. / Foto: Redakce FinTag

Vláda Petra Fialy [ODS] podle bývalých ministrů financí Miroslava Kalouska [TOP 09] a Ivana Pilného [dříve ANO] udělala chybu, když letos už vyčerpala většinu rozpočtové rezervy. Jinak by ji totiž mohla použít k řešení škod po povodních.

Shodli se na tom včera [22.9.] na konci pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Kalousek s Pilným se domnívají, že ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] se při čerpání rezervy dostatečně nebránil tlaku svých vládních kolegů. Například letos v červenci vláda překvapivě uvolnila pro rezort ministerstva vnitra 1,9 miliardy korun. Pro příští rok pak navýšila rozpočet Úřadu vlády ČR o téměř půl miliardy korun, Poslanecké sněmovně PČR zvýšila rozpočet o 200 milionů korun.

Kalousek připomněl, že vládní rozpočtová rezerva, která byla na letošní rok schválena 11,5 miliardy korun, slouží na pokrytí nepředvídatelných událostí. Ke konci srpna ale zbývala nevyčerpaná zhruba jen jedna miliarda korun.

„Jediný neočekávaný výdaj je 1,5 miliardy korun na sanování mezd zaměstnanců Liberty Ostrava. Všechno ostatní bylo rozdáno ministrům, kteří řvali, že mají málo,” řekl Kalousek.

Komentář: Ministr Stanjura má prázdné prasátko. A spolu s ním i my

Pilný podotkl, že v každé vládě ministr financí čelí požadavkům ostatních ministrů na to, aby jim peníze z rozpočtové rezervy poskytl.

„Ministr financí se musí bránit a říct že ne. Nesmí to dopustit, musí být opravdovým strážcem státní kasy,” řekl s tím, že Stanjura podle něj tuto pozici dost tvrdě nezastával.

Rovněž připomněl, co mu při jeho jmenování ministrem financí v roce 2017 řekl tehdejší prezident Miloš Zeman. Upozornil ho na nápis v pracovně prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. A ten zněl: “NEDÁM!” Motto tohoto ministra, který zemřel na následky atentátu v roce 1923, přitom znělo: “Pracovat a šetřit!”.

Vláda si půjčí další peníze na sanaci škod po povodních

Ministr Stanjura naopak minulý týden oznámil, že vláda kvůli povodním novelizuje letošní rozpočet a změní návrh rozpočtu na příští rok. Vláda tak letos uvolní na pomoc pro postižené oblasti 30 miliard korun. Ministerstvo financí připravuje novelu letošního státního rozpočtu, jehož deficit se tím zvýší o 30 miliard na 282 miliardy korun. Dalších 10 miliard korun bude připraveno v rozpočtu pro příští rok. V jeho případě deficit stoupne na 240 miliardy korun. Obě rozhodnutí by měl kabinet schválit tento týden ve středu.

Vláda Petra Fialy si půjčí, aby měla na sanaci škod po povodních

Peníze kabinet získá, jak potvrdil ministr Stanjura i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL], vydáním dluhopisů.

„Ano, řekli jsme, že pomůžeme. To se dělo i v minulosti. A na otázku, odkud na to vezme – v zásadě princip povodňových dluhopisů. Ten je v zásadě jednoduchý, my to ani jinak financovat neumíme, než tím, že si na to půjčíme,” řekl Jurečka.

Podobně se vyjádřil premiér Petr Fiala [ODS]. I podle něj se znovelizuje letošní státní rozpočet. Ministr financí ale zatím neuvedl, jak přesně stát peníze získá. Zda emituje speciální povodňové nebo běžně vydávané dluhopisy. Jenom letos má přitom Česká republika vydat na úrocích za obsluhu státního dluhu 95 miliard korun.

Peníze nemusí skončit v sanaci škod po povodních

Podle obou bývalých ministrů už se v letošním rozpočtu nepodaří najít 30 miliard korun, které chce vláda letos vydat na odstraňování povodňových škod. Novela rozpočtu je proto podle nich logická a podporují její schválení ve stavu legislativní nouze, aby bylo možné peníze začít využívat co nejdříve.

Kalousek ale zpochybnil, že se podaří všech 30 miliard korun utratit do konce roku. Podle něj se tím vláda snaží snížit schodek rozpočtu na příští rok, jehož výši omezují rozpočtová pravidla. I naznačil, že část z těchto peněz skončí jinde než v sanaci škod po povodních.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Jinou věcí je to, že Česku na sanaci škod po povodních pomůže EU. 19.9. to na jednání v polské Wroclawi uvedla šéfka Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová. Česko podle ní získá v přepočtu 50 miliard korun z evropských zdrojů.

„Část škod pokryje Fond solidarity EU. K získání deseti miliard eur ale využijeme flexibilitu stávajících pravidel u Fondu soudružnosti,“ uvedla šéfka Komise.

EU přidá Česku 50 miliard korun na sanaci škod po povodních

Celkem Komise uvolní na sanaci škod po povodních v zasažených zemích deset miliard eur [cca 251 mld. Kč]. Peníze si rozdělí Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko a pomoc získalo i Rumunsko. To, že další prostředky na odstranění škod po povodních v Česku půjdou z evropského Fondu soudružnosti potvrdil i Úřad vlády ČR.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Ještě by měli bývalí páni ministři upozornit na to, že některým státním zaměstnancům se zvyšoval a zvyšuje plat třikrát ročně. Dámy a pánové, kdo z nás v soukromém sektoru to……
    Rok 2022 policisté do tarifu až 17% plus další přidání během roku pro všechny státní zaměstnance o procenta plus pokud někdo v tarifní tabulce odsloužil zrovna další tři roky automaticky se mu přidává. Přitom kuchařky, uklízečky apod. jsou neustále minimálně placené.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here