Zasloužilý starosta míří do pozice ministra průmyslu a obchodu

3132
ministra_prumyslu
Ing. Lukáš Vlček / Foto: STAN

Vicepremiér, ministr vnitra, předseda STAN Vít Rakušan včera v ČT uvedl, že na uvolněné místo ministra průmyslu a obchodu po Jozefovi Síkelovi [STAN], který míří do Evropské komise, usedne 1. místopředseda STAN a poslanec Lukáš Vlček.

Ten je člen sněmovního Výboru pro životní prostředí a Rozpočtového výboru a Poslaneckého klubu STAN. Poslancem je Lukáš Vlček od roku 2021. Od roku 2012 působil jako zastupitel kraje Vysočina, rok byl i náměstkem hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství. Hlavně však jako starosta vedl v letech 2006 až 2021 město Pacov na Pelhřimovsku. Nyní tam drží funkci místostarosty. Vlček při zaměstnání vystudoval bakalářský obor politologie a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Na téže univerzitě vystudoval magisterský obor regionální rozvoj a správa na Ekonomicko-správní fakultě.

Seznam Zprávy dnes přinesly obsáhlý rozhovor s adeptem na nového ministra průmyslu a obchodu. Ten v něm předně potvrzuje, že o funkci „má zájem“, byť i připouští, že „ještě není nic uzavřeno“.

Ursula von der Leyenová představila kandidáty na eurokomisaře

Předseda STAN Vít Rakušan však včera [22.9.] v ČT zdůraznil, že je jeho odpovědností, kým nahradí Jozefa Síkelu, který míří do Bruselu. Co lze čekat od pravděpodobného nového ministra průmyslu a obchodu?

Jak vyplývá z rozhovoru na Seznam Zprávy, za klíčové považuje Vlček investice do infrastruktury, a to nejenom dálniční, datové a energetické, ale celkově do moderních technologií. Česko také potřebuje podle jeho slov zvýšit funkčnost kapitálového trhu a atraktivitu pro různé druhy investorů. Význam kapitálového trhu dává do souvislosti s českým důchodovým systémem.

Poslanec Lukáš Vlček a energetika

Jako budoucí ministr průmyslu a obchodu se Lukáš Vlček vyjadřuje i k cenám energií, které zejména komplikují život tuzemským firmám, ale i domácnostem.

„Problém cen energií má dvě roviny. Dohnala nás závislost na dovozech z Ruska a máme velmi zanedbané investice do infrastruktury. Upřímně si ale řekněme, že se celoevropsky už nedostaneme na ceny energií z let 2018 či 2019. A neobejdeme se bez toho, aby systém neprošel velkými investicemi do modernizace, do nových a levnějších zdrojů energie,“ říká.

Firmy důrazně varují vládu před dalším zdražením energií

Sem zahrnuje zejména rozvoj jádra a paroplynových elektráren v místech bývalých uhelných elektráren. Dále i modernizaci a rozvoj energetických soustav a rozvoj obnovitelných zdrojů. Cílem státu podle něj má být, aby byla energie levná.

Zvlášť vysoké ambice v této oblasti ale neukazuje.

„Obávám se, že dostat se na americké ceny bude velmi komplikované,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy, v němž pak hlavně zmiňuje úspory: „Například našemu městu Pacov se podařilo mezi lety 2010 a 2020 snížit spotřebu plynu o 60 procent jen díky investicím do modernizace kotelen a dalších zařízení“.

O Vlčkovi jako ministrovi průmyslu se diskutuje déle

Jméno Lukáše Vlčka jako možného ministra průmyslu a obchodu se začalo skloňovat už před evropskými volbami. Hnutí STAN na eurokomisaře/ku nominovalo Danuši Nerudovou a Jozefa Síkelu. Šance Nerudové se ukázaly jako velmi nízké, a tak už se hledala náhrada za ministra Síkelu. U něj se věřilo, že uspěje.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

„Když se [Jozef Síkela, pozn. red.] stane eurokomisařem, v rámci našeho hnutí se k tomu postavíme čelem tak, abychom ten vlak, který jsme velmi rychle rozjeli, nepřibrzďovali,“ řekl k tomu tehdy sám Lukáš Vlček listu Deník.

Jsem přece jen první místopředseda a ten se musí umět k takové otázce postavit čelem,“ dodal poslanec Vlček.

Deník připomněl, že spekulace na téma ministerské židle pro Vlčka přišla téměř na den přesně po dvou letech, kdy se jeho jméno spojovalo s vedením ministerstva vnitra. STAN tehdy řešil korupční aféru svého člena Petra Hlubočka, v jejímž důsledku rezignoval ministr školství Petr Gazdík. Nějaký čas se uvažovalo, že by jeho pozici zaujal stávající ministr vnitra Vít Rakušan a volný post po něm převzal právě Lukáš Vlček.

–DNA–

1 komentář

  1. Místa u koryta se neopouští, že je koryto od puče89 rozkradeno do mrtě a biliony kč předluženo ? Koho by to z těchto .. zajímalo, nyní běží u hrůzovlády i všech členů 5hadů … rozkrást co se ještě dá, zajistit si státní trafiku do budoucna, (např. jako černo..ník Kalda) a po nás potopa. Naši voliči 5hadů byli jste blb.až za hrob, už vás nepotřebujeme

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here