Česká centrální banka snížila základní repo sazbu na 4,25 %

398
Foto: Redakce FinTag

Česká národní banka [ČNB] na dnešním zasedání rozhodla stejně jako v srpnu o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazbu centrální banka snížila na 4,25 %. Jde o nejnižší úroveň za poslední asi dva a půl roku.

Koruna na zveřejnění rozhodnutí reagovala jen minimálně, stejně jako korunové tržní úrokové sazby.

„Ke snížení úrokových sazeb pravděpodobně přispěly nové informace dostupné od zveřejnění srpnové prognózy centrální banky, které vyzněly protiinflačně,“ komentuje rozhodnutí ČNB analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Vývoj kurzu eura vůči koruně po dnešním rozhodnutí ČNB o snížení sazeb

[Zdroj: xStation]

Z domácích dat byl podle něj viditelně nižší mzdový růst ve Q2 24, a to zejména v tržních odvětvích, která jsou z pohledu ČNB klíčová.

„Silnější, než centrální banka očekávala, je aktuálně i kurz koruny. Lehce slabší byl oproti prognóze ČNB mezičtvrtletní růst ekonomiky ve Q2 24,“ doplňuje.

Ve směru nižších sazeb podle něj vyzněly i nové údaje ze zahraničí. V eurozóně v poslední době zklamávají jak „tvrdá data”, tak předstihové indikátory, s čímž jde ruku v ruce zvyšování sázek finančních trhů na rychlejší uvolňování měnové politiky ECB.

„Celkový stav ekonomiky i setrvání inflace uvnitř tolerančního pásma 2% cíle podle nás bude vyvolávat tlak na další pokles úrokových sazeb,“ tvrdí analytik KB.

Centrální banka je spokojená…

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila se lze domnívat, že bankovní rada je víceméně spokojena s vývojem inflace. Ta sice zůstává mírně zvýšená v celkovém i jádrovém vyjádření, nicméně nedosahuje hodnot, které by vyžadovaly restriktivní nastavení měnové politiky.

„Utěšeně se vyvíjí i kurz české koruny, který se oproti prognóze drží na mírně silnějších hodnotách,“ říká.

ČNB ubrala na snižování úrokových sazeb. Koruna mírně posílila 

Ani malátný výkon tuzemské i německé ekonomiky z pohledu inflačních rizik podle něj nepředstavuje významnější riziko.

„V neposlední řadě do úvah bankéřů pravděpodobně vstoupilo nedávné zahájení procesu snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Což snižuje riziko výraznějšího oslabení české měny,“ dodává.

Za překvapení nepovažuje dnešní rozhodnutí centrální banky ani hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„ČNB využila prostoru ke snížení sazeb, který vytvořila letos výrazně nižší inflace. […] Také dala najevo, že nehodlá se snižováním sazeb zbytečně pospíchat, zvlášť ve světle negativních inflačních tendencí ve službách,“ uvedl.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

Podle něj do konce tohoto roku sice ještě nejspíš zažijeme malý inflační skok, ale půjde primárně vlastně o hru čísel, respektive efekt loňského nízkého srovnávacího základu.

„Jak rychle přijde, tak ještě rychleji vymizí už na začátku příštího roku,“ domnívá se.

Letos nás čekají ještě dvě zasedání

Podle analytiků je aktuální snížení sazeb o čtvrt procentního bodu příznivou zprávou i pro korunu, která se primárně opírá o úrokový diferenciál. Vzhledem k tomu, že sazby snížila nedávno i ECB, diferenciál na sazbách zůstane stabilizovaný.

Evropská centrální banka snížila sazby, ale i čeká další růst inflace

K dalšímu snížení sazeb Česká národní banka sáhne nejspíš už v listopadu, kdy se bude rozhodovat nad novou prognózou. Ta dosud aktuální mimochodem počítala s repo sazbou 4,5 % pro čtvrtý kvartál letošního roku. Tato prognóza ale stavěla na zastaralých zahraničních předpokladech.

Ve zbytku letošního roku nás čekají ještě dvě standardní měnově-politická zasedání. A pokud mezitím nedojde k něčemu překvapivému, analytici předpokládají, že se na obou dočkáme stejného výsledku jako dnes. Což značí, že základní úroková sazba ČNB letos klesne až na hodnotu 3,75 procenta. Pokud to nebude jinak, samozřejmě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here