V Německu dochází ke zpožďování plateb mezi firmami

89
v_Nemecku
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Bezmála 80 procent německých firem se letos potýká s opožděnými úhradami od svých klientů. To je nejvíce od roku 2019. Nejhůře jsou na tom v Německu z tohoto pohledu firmy ve stavebním a automobilovém průmyslu.

Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu společnosti Coface, jehož se od června do srpna zúčastnilo bezmála 800 německých firem z více než třinácti sektorů. V něm celkem 78 procent německých firem potvrdilo zpoždění plateb v letošním roce. To je nárůst o 20 procent za poslední tři roky. Za hlavní důvod zpoždění plateb firmy nejčastěji označují finanční potíže klientů, které mají dominový efekt na celý dodavatelský řetězec.

„Tyto výsledky jsou varování i pro české exportéry,“ říká Martin Procházka, ředitel úpisu rizika pro Českou republiku a Slovensko ze společnosti Coface.

Německo do EU odvádí dvakrát tolik peněz co Francie

Téměř polovina [48 %] německých firem podle něj pociťuje meziroční zhoršení své podnikatelské situace. Zlepšení vnímá pouze devět procent podniků. Nálada německých firem je tak podle výsledků průzkumu pesimističtější než po vypuknutí pandemie v roce 2020 nebo po začátku války na Ukrajině v roce 2022.

„A to přesto, že německé firmy v roce 2025 obecně očekávají větší ekonomickou stabilitu než letos,“ doplňuje Procházka.

Upozorňuje na to, že vyhlídky německých firem se výrazně liší podle odvětví, ve kterém působí. Zatímco ICT podniky vyhlížejí rok 2025 s optimismem, nálada firem z oblasti stavebnictví, dopravy, strojírenství a maloobchodu a velkoobchodu se dále zhoršuje.

Německá ekonomika v záporných číslech

Převládající pesimismus německých firem ovlivňuje hlavně politická nejistota doma i ve světě, kterou podnikatelé v Německu podle průzkumu vnímají jako největší hrozbu. Na náladě jim ale nepřidává ani celkový obraz německé ekonomiky. Už loni vykázal německý hrubý domácí produkt [HDP] pokles o 0,3 procenta. Výkon tamní ekonomiky byl nejslabší ze všech zemí eurozóny. A lepší to není ani letos.

Zatímco i tak vratká ekonomika Evropské unie a eurozóny v letošním druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,2 procenta, německá ekonomika ohlásila další pokles [-0,1 %]. A SRN vede žebříček evropských zemí, jejichž ekonomika se nachází v červených číslech.

Vývoj ekonomik jednotlivých zemí EU ve II. čtvrtletí 2024 v procentech

[Zdroj: Eurostat]

Ekonomové navíc předpovídají, že německý HDP klesne i letos. Německý institut pro hospodářský výzkum [DIW] ve svém aktuálním odhadu hovoří o mělké hospodářské recesi [-0,1]. Ještě letos na jaře ale doufal v růst HDP. Podle zprávy hospodářských institutů je v obtížné situaci hlavně zpracovatelský průmysl, více pak v energeticky náročných oborech.

Problémy v Německu se týkají i českých firem

„Bohužel už neplatí, že německé firmy jsou automaticky spolehlivými plátci,“ varuje Martin Procházka.

Argumentuje tím, že v posledních měsících jeho firma eviduje rostoucí počet platebních incidentů a hlášených pohledávek po splatnosti i od českých firem.

„Jedná se zejména o firmy, které jsou intenzivně zapojeny v dodavatelských řetězcích zejména kovovýroby, strojírenství nebo automotive,“ doplňuje.  

V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

Přidává i postřeh z německého trhu, kde se finanční rizika spojená s opožděnými platbami letos takřka zdvojnásobila. Což odráží mimo jiné nárůst úvěrových rizik z kumulovaných plateb po splatnosti mezi 6 měsíci a 2 roky. Přičemž až 16 procent německých společností tvrdí, že jejich letošní platby po splatnosti dosahují dvě i více procent jejich ročního obratu. Nejvíce postiženým odvětvím je strojírenství.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here