Senátu nevěří 61 procent lidí. Účast v letošních volbách byla 17,54 procenta

1283
senatu
Předseda Senátu Miloš Vystrčil [ODS] podporuje obecně prospěšnou organizaci JA Czech, která je součástí mezinárodní neziskové vzdělávací organizace JA Worldwide. Vede mladé lidi k podnikání. Zakladatelem společnosti je Tomáš Jan Baťa. O tom, že Česká republika ale má stále nedořešenou otázku vyrovnání s Janem Antonínem Baťou, Miloš Vystrčil prozatím neřekl ani slovo. Více v rozhovoru na FinTag s názvem "Potomkům Jana Antonína Bati stát nic nevrátil! Správné to není ". / Foto: Senát PČR

Voliči do senátorských lavic včera [28.9.] vyslali na příštích šest let 23 mužů a čtyři ženy. Druhé kolo voleb do Senátu se uskutečnilo ve 22 senátních obvodech. Přičemž v prvním kole minulý týden voliči zvolili čtyři senátory a jednu senátorku.

V prvním kole uspěli Pavel Fischer [BEZPP], Jana Mračková Vildumetzová [ANO], Martin Bednář [ANO], Petr Vícha [SOCDEM] a Jiří Čunek [KDU-ČSL]. I ve druhém kole senátních voleb dominovalo hnutí ANO. Zatímco v prvním kole uspěli jeho dva kandidáti, ve druhém kolem to bylo dalších šest. Hnutí tak letos získalo osm mandátů z 27 možných.

Kandidáti stran vládní koalice zvítězili dohromady v 15 obvodech. Kandidáti stran koalice Spolu pak v devíti. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát. V případě Přísahy uspěl její předseda, bývalý policista a celník, Robert Šlachta. Přísaha má prvního zástupce v Parlamentu ČR.

„Vůbec nejmladšímu zvolenému senátorovi je 40 let a je historicky 13. senátorem zvoleným v tomto nejnižším možném věku. Nejstaršímu zvolenému je pak 75 let. Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 53,7 let,” uvedla první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Vláda prohloubila deficity. Přidala sobě, Sněmovně, prezidentovi i Senátu

Rozložení sil v Senátu se po letošních volbách změnilo. Hnutí ANO společně se sociálními demokraty přeskočilo lidovce a dostalo se na třetí místo v pořadí nejpočetnějších frakcí. Jsou nyní třetí a otevírá se jim cesta do vedení Senátu. Šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že chce v Senátu jedno z místopředsednických míst. Ve vedení Senátu by podle něj mohla stanout jeho stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová. Babiš se domnívá, že by měla vést i senátorský klub ANO.

Premiér Petr Fiala: Volby do Senátu jsme vyhráli my

Navzdory postupu ANO v Senátu premiér a předseda ODS Petr Fiala uvedl, že „vládní koalice jednoznačně vyhrála nad opozicí.“ Samotná ODS získala šest křesel, pokud se k nim započítá i obhájivší konzervativní senátor Zdeněk Hraba.

„Hlavním cílem bylo ubránit Senát jako pojistku demokracie před levicovými populisty, a to se podařilo. […] Podařilo se nám obhájit pozici nejsilnějšího senátorského klubu,” uvedl premiér Petr Fiala.

Za poznamenání stojí v této souvislosti výrok šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

„ANO bych za vítěze neoznačila,“ uvedla a vyzdvihla to, že TOP 09 zdvojnásobila počet svých senátorů, když k Pavlovi Fischerovi přibyl brněnský režisér Břetislav Rychlík.

Pro Ukrajinu musíme dělat víc, říká senátor Pavel Fischer

V obou případech jde o nestraníky, které TOP 09 v rámci koalice Spolu do Senátu navrhla. A do třetice – za úspěch považují volební výsledky i Starostové.

„Jsou to třetí volby, ve kterých se nám podařilo posílit,“ uvedl první místopředseda hnutí STAN Lukáč Vlček, který se nejspíš brzy stane ministrem vlády Petra Fialy.

Účast ve volbách do Senátu

V prvním kole, které se konalo spolu s volbami do krajských zastupitelstev, přišlo k senátním volbám 30,47 procenta voličů, ve druhém kole volby to pak bylo 17,54 procenta. To odpovídá zažitým zvyklostem. Před dvěma lety zájem o senátní volby projevilo v prvním kole 42,65 procenta voličů, v kole druhém 19,44 procenta voličů.

Nejvyšší volební účast byla ve volebním obvodu č. 68 – Opava, k volbám zde dorazilo 23,30 procenta voličů. Naopak nejmenší zájem o druhé kolo senátních voleb zaznamenal obvod č. 62 – Prostějov, kde volební účast činila 12,15 procenta.

Senátním volbám v obvodu 68 Opava jednoznačně i ve druhém kole dominoval primátor Opavy Tomáš Navrátil [ANO]. Tomu minulý víkend unikl přímý postup do Senátu už v 1. kole jen o půl procentního bodu. V souboji porazil senátora a starostu Bolatic Herberta Paveru [TOP 09]. Zvítězil se ziskem 63,68 procenta hlasů. Účast byla 23,3 procenta.

Volby do krajů drtivě vyhrálo ANO. Piráti docela propadli

Novým senátorem v Prostějově se stal současný primátor města František Jura [ANO], který obdržel 8 718 hlasů [72,43 %]. Jeho soupeř Pavel Dopita, kandidující za koalici SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, dostal 3 318 hlasů – 27,56 procenta.

Nejtěsnějším rozdílem hlasů skončilo druhé kolo senátních voleb ve volebním obvodu Zlín. Rozdíl mezi vítězem a poraženým zde činil 731 hlasů. Senátorem ve volebním obvodu Zlín se stal Oldřich Hájek [ANO]. Ve druhém kole senátních voleb získal 52,16 procenta hlasů. Dosavadní senátor Patrik Kunčar [KDU-ČSL] dostal 47,83 procenta hlasů.

Senát lidi nevnímají jako důležitý

Tradičně nízká účast v senátních volbách nepřekvapila. Lidé navíc volili více v prvním kole, kdy přišli i ke krajským volbám. A u nich není účast také příliš vysoká.

„Malá účast v druhém kole znamená, že lidi nevnímají Senát jako něco hodně podstatného,“ vysvětlila politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle dat Centra pro výzkum veřejného mínění AV ČR letos v červnu až srpnu Senátu rozhodně důvěřovalo pět procent lidí a spíše důvěřovalo 25 procent lidí. Avšak spíše mu nedůvěřovalo už 34 procent lidí a rozhodně mu nedůvěřovalo 27 procent lidí. Pět procent pak nevědělo, zda Senátu důvěřují, nebo nedůvěřují.

Index spokojenosti až 100 bodů se současnou politickou situací v letech 2011 až 2024

[Zdroj: CVVM AV ČR]

Spokojenost se současnou politickou situací v daném průzkumu vyjádřilo 13 procent občanů, kteří vesměs uvedli, že jsou „spíše spokojeni“ [12 %]. Odpověď „velmi spokojen“ se vyskytovala jen výjimečně [1 %]. „Ani spokojeno, ani nespokojeno“ se cítilo být 24 procent obyvatel ČR. Nespokojenost s politickou situací dalo najevo 61 procent dotázaných, když 35 procent s ní bylo „spíše nespokojeno“ a 26 procent „velmi nespokojeno“. Zbytek [2 %] respondentů zvolil variantu „nevím“.

–DNA–

1 komentář

  1. To číslo je špatně, musí být vyšší … když k volbám do zbytečného senátu přišlo jen 17% voličů. Tím ostatní voliči dávají najevo odpor k tomuto … Pokud by se jednalo zároveň o referendu, pro zachování tohoto nesmyslu, (přišlo by více), založenému jen kvůli vénoviláhev. Jinak by nemohl být soudruhy 4x po sobě zvolen na hrad … Pak by se teprve mohlo posuzovat jak je senát ne.oblíben a ušetřena miliarda kč ročně

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here