Zemní plyn zdražil víc než zlato. A to jen letos přidalo 30 procent

471
zemni_plyn
Foto: Pixabay.com

Index S&P 500 od ledna vzrostl o více než 20 procent. Avšak na trhu jsou i čtyři komodity, které zaznamenaly ještě větší pohyby ceny. Patří sem zlato, zemní plyn, káva, ale i ropa. Byť ta oproti prvně jmenovaným komoditám ztrácí.   

Zlato nejpopulárnější drahý kov má za sebou 3týdenní nárůsty v řadě. Letos jeho cena vzrostla o více než 30 procent. Poprvé se i dostala na rekordních 2 685 USD. Tento nevídaný nárůst ze zlata učinil jednu z nejúspěšnějších komodit letošního roku. Je třeba ale říci, že zlato v tomto období nerostlo samo. Na této vlně se s ním svezlo stříbro, které rostlo dokonce o 40 procent. A svou výkonností překonalo zlato.

Může tento růst ale pokračovat? Situace nyní vypadá pozitivně. Pokles úrokových sazeb v USA zlatu jen prospěl. Do konce roku se čeká další pokles o 75 bazických bodů. S tím souvisí i otázka inflace. Můžeme očekávat, že čím rychleji bude klesat, tím větší potenciál k poklesu mají sazby, a zlato poroste rychlejším tempem. Dlouhodobě také rostou nákupy zlatých ETF. Což dále zvyšuje poptávku po zlatě.

Vývoj ceny zlata od konce roku 2023

[Zdroj: xStation]

Na druhé straně neznámou zůstávají výsledky amerických voleb a geopolitická situace, především v regionu Blízkého a Středního východu. I tyto proměnné by ale mohly pozitivně dopadnout na cenu zlata. Podle odhadu analytiků by se v příštím roce v závislosti na poklesu úrokových sazeb mohlo zlato dostat až nad 3 000 USD za unci.

Zemní plyn na komoditních trzích výrazně zdražil

Růst zažívá také americký zemní plyn [NATGAS]. Jeho cena se od srpna zvedla o více než 50 procent. V tomto případě se jedná o očekávaný jev vlivem sezónnosti. Díky blížící se topné sezóně se očekává nárůst poptávky po zemním plynu. Cenu paradoxně v posledních měsících tlačilo nahoru nadprůměrně teplé počasí v USA. Plyn se totiž spotřebovává i k pohonu klimatizací. Zásoby zemního plynu sezónně rovněž rostou, ale celkově jsou zásobníky méně plné než v předchozích letech. Nabídku na trhu navíc ovlivňuje hurikán Hellen, který v nedávné době zasáhl USA.

Cena zemního plynu od začátku letošního roku

[Zdroj: xStation]

Celkově se dá očekávat, že cena zemního plynu poroste i v následujících měsících. Do velké míry ale budoucí průběh závisí především na průběhu zimy a stavu globální poptávky — zejména z Evropy, kam proudí dodávky z amerických LNG terminálů.

Cena kávy se vyvíjí podobně jako cena kakaa

Ani zemědělským komoditám se zdražování nevyhýbá. Ceny obou variací kávy, Robusta a Arabica, rostou letos o desítky procent. Arabica je nejvýše od roku 2011 a Robusta dokonce dospěla na historická maxima. Hlavním hnacím motorem pro růst cen je suché počasí ve Vietnamu [pro Robusta] a Brazílii [pro Arabica].

Vývoj ceny kávy od začátku letošního roku

[Zdroj: xStation]

V Brazílii je největší sucho v hlavních pěstitelských oblastech za posledních několik desetiletí. Což představuje problém pro objem i kvalitu úrody v příští sezóně. Součástí problému je nedostatečná kapacita přístavů v Brazílii — exporty jsou nižší než poptávka trhu.

Problémy kávy se tedy začínají nápadně podobat situaci kolem kakaa. To za podobných podmínek v rámci několika týdnů na začátku roku vzrostlo o 180 procent. V současnou chvíli ovšem analytici neočekávají, že by situace měla dojít tak daleko. Hlavním fundamentem ale zůstává počasí. Pokud nepřijde více dešťů, problémy s produkcí budou pokračovat.

A pak je tu propad. A tím je ropa

Ropa se oproti předešlým komoditám cenově propadá stále hlouběji. Její cenový pohyb byl větší než u S&P 500, nicméně v tomto případě to byl pohyb opačným směrem. Od svých letošních maxim z dubna se „černé zlato” propadlo o 23 procent na 70 USD za barel. A ani budoucí výhledy nevypadají pro jeho další vývoj pozitivně.

Od prosince by měl OPEC+ navyšovat těžbu. Podle posledních zpráv s tím souhlasí i Saúdové. Organizace má dlouhodobě problém se svými členy Irákem, Kazachstánem, Ruskem a dalšími, kteří nedodržují stanovené kvóty. Nadměrná produkce tlačí ceny dolů. A ani nedávno oznámený čínský stimul ekonomiky nepomohl tento trend zvrátit. Na trhu tak hrozí přebytek ropy v příštím roce. Situaci nyní zhoršují hlavně státy mimo OPEC+.

Vývoj ceny ropy od konce loňského roku

[Zdroj: xStation]

Podle posledních zpráv z Libye to vypadá, že se znesvářené strany shodly na volbě guvernéra centrální banky, a tedy se opět zvýší export až na 1 mil. barelů denně, což by mohlo mít katastrofální dopad na cenu. Rafinériím ve velkých světových ekonomikách již nyní klesají marže. V září už snižovaly produkci kvůli nedostatku poptávky. Toto je varovný signál nejen pro obchodníky sledující vývoj ceny ropy, ale pro celou světovou ekonomiku.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB a spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here