Tržní analytici: Nadále se vyhýbáme evropským průmyslovým firmám

45
trzni
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Jaké jsou tržní výhledy na následující měsíce? Na to odpovídají hosté investiční platformy @VitěznéPortfolio. Vyhlídky jsou nejisté. Do dalšího vývoje jistě promluví volby v USA, ale třeba i nadále upadající německá ekonomika.

Miroslav Novák / AKCENTA CZ: Eurozóna v čele s Německem míří k hospodářské stagnaci. Podle předstihových ukazatelů, třeba PMI, se situace ve výrobním sektoru v září výrazně zhoršila a zhoršuje se i sentiment ve službách. Pozitivní efekt olympiády ve Francii rychle vyprchal a výraznější oživení spotřeby domácností se dále odkládá. V USA sice historií prověřené vztahy – např. výnosy 2- a 10letých vládních dluhopisů nebo Sahmové pravidlo – indikují příchod recese. Reálná čísla z americké ekonomiky ale zůstávají zatím pozitivní. Podle pobočky FEDu v Atlantě vzroste americký hrubý domácí produktu ve třetím čtvrtletí anualizovaně o necelá tři procenta. To je růst mírně přes 0,7 procenta mezikvartálně. Měkké přistání tak v USA vypadá nadále pravděpodobněji než recese.  Stran Číny je otázkou, zda bude představený měnově-fiskální impulz stačit k oživení ekonomiky a rozjezdu utlumené spotřeby domácností.

Michal Stupavský / Conseq IM: Očekávám, že by do konce roku mohlo na globálních finančních trzích dojít k výraznému nárůstu volatility. Přece jenom je to už přibližně rok, kdy jsme naposledy na akciových trzích viděli větší volatilitu, respektive výraznější tržní korekci. Přitom platí, že se klíčové indexy – MSCI All Country World a S&P 500 – nyní pohybují na historických maximech. A pokud jde o akciové valuace, americké akcie se podle Shillerova P/E nyní obchodují za 35násobek ročních zisků. Což je skutečně extrémní hodnota. Mě jako investičního stratéga pro následujících 12 měsíců nabádá k poměrně velké opatrnosti. U dluhopisů, respektive dluhopisových výnosů do doby splatnosti očekávám relativní stabilitu. Případně větší strmost výnosových křivek vládních bondů, tedy růst výnosů do doby splatnosti u emisí s delšími splatnostmi. Pokud jde o komodity, na ty máme už nějakou dobu pozitivní názor, a to včetně akcií komoditních producentů.

Miroslav Plojhar / Česká spořitelna: Obávám se, že německá ekonomická „deka“ hned tak nezmizí, protože je do velké míry strukturálního charakteru. Hospodářská politika v Německu i celé EU roky tenduje k řešením potlačujícím volné fungování trhů. Někdy následky takové politiky musely vyplavat na povrch. Je lépe je vidět, když cyklus spíše fouká do zad, třeba oživení spotřeby po odeznění inflační vlny než uprostřed globální recese. Očekávám slabost, ne katastrofu.

Tomáš Daňhel: Od zářijového zasedání FOMC se americké akciové trhy vezou na vlně optimismu. Snížení sazeb o půl procentního bodu bylo podle Bloombergu méně pravděpodobné. Přitom právě z případného výraznějšího než očekávaného snížení panovaly obavy. Ty se ovšem nepotvrdily, spíše naopak. Výhledově nás však čeká stěžejní událost roku – americké prezidentské volby. Do nich zbývá ještě pět týdnů a akciové trhy mohou ještě pár procent přidat, následovat však může poměrně vysoká volatilita. Osobně se přikláním k výběrům zisků právě do amerických voleb, s postupujícím časem a podle situace budu adekvátně upravovat portfolio.

Tomas Michálek / STARTer Investment Partners: Předpokládáme, že nálada na globálních trzích bude ještě nějakou dobu trpět vyšší volatilitou kvůli volbám ve Spojených státech. A dále kvůli zpomalení čínské ekonomiky, vysokým válečným výdajům a pokračující bolestné transformaci německé ekonomiky. Nadále se vyhýbáme evropským průmyslovým firmám, které konkurují čínské výrobě. Jako jsou producenti automobilů a spotřebního zboží.

Bach Nguyen / Invity: FED již snížil a plánuje dále snižovat sazby a ostatní centrální banky budou pravděpodobně následovat. Nízké úroky na spořicích účtech budou motivovat lidi i investory, aby hledali výnosnější možnosti, a zároveň nižší sazby zlevní peníze. […] To znamená, že příliv kapitálu do bitcoinu výrazně poroste. S tím, jak se zvýší zájem o něj, poroste i jeho cena. Po posledním halvingu je navíc nabídka nových bitcoinů opět omezenější. Další halving přijde za čtyři roky a dále sníží objem nově těžených mincí.

Tomáš Beránek, autor je členem organizačního týmu projektu Vítězné portfolio.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here