Zatopeným firmám nabízí NRB záruky na úvěry i zvýhodněné půjčky

31
uvery
Mezi povodněmi postižené firmy patří i výrobce nápojů Kofola. Povodně zasáhly jeho areály v Krnově, Litovli nebo v Hanušovicích, kde se třeba vyrábí pivo Holba. / Foto: Kofola ČeskoSlovensko a.s.

Národní rozvojová banka [NRB] poskytne malým a středním firmám v zatopených lokalitách zvýhodněné úvěry na obnovu podnikání s alokací 1,5 miliardy korun. Rovněž nabídne záruky ke komerčním úvěrům až za 3,5 miliardy korun.

Příjem žádostí o podporu zahájí NRB 1. listopadu 2024. Nyní připravuje společně s ministerstvy průmyslu a obchodu a financí parametry dvou podpůrných programů. Jeden z nich podnikatelům zasaženým zářijovými povodněmi nabídne záruky za úvěry. Další jim nabídne zvýhodněné půjčky s částečným odpuštěním splátek po jeho zaplacení.

„Aktuálně spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR nastavujeme konkrétní podmínky a parametry programů,“ potvrdil Michal Nebeský, člen představenstva NRB.

Popovodňová pomoc podle něj cílí na malé a střední podnikatele působící na území obcí s rozšířenou působností, a kteří byli prokazatelně zasaženi povodněmi. Při obnovení Národního programu Záruka nabídne NRB těmto podnikatelům záruky k úvěrům od spolupracujících komerčních bank až za 3,5 miliardy korun. Nyní o tom jedná s Českou bankovní asociací.

Stát vyplácí dotace, aby si podnikatelé kupovali elektrické Tesly a Volva

A pak jsou tu zmíněné půjčky. Ty NRB nabídne v rozsahu od 0,5 milionu do 100 milionů korun. Úvěr rozvojová banka poskytne až do výše 90 procent způsobilých výdajů projektu s délkou splatnosti až 15 let. Možný bude odklad splátek, to až na 12 měsíců od ukončení realizace projektu.

Po dokončení projektu podnikatel získá finanční příspěvek, takzvanou dotační složku. A ta činí až 25 procent jistiny úvěru formou odpuštění splátek. Peníze mohou podnikatelé použít na investiční výdaje. Celková alokace pro program činí cca 1,5 miliardy korun.

Nejen záruky na úvěry a půjčky nabízí stát podnikatelům

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] uvedl, že oba programy NRB, tedy jak státní úvěrové záruky, tak možnost zvýhodněných půjček, mají pomoci malým a středním podnikům překlenout to nejhorší období po povodních.

„Ministerstvo financí také v době povodňové situace rozhodlo o úlevách pro postižené podnikatele v oblasti daňových povinností. Budou jim například odpuštěny správní poplatky v případě individuálních žádostí o splátkové kalendáře. Nebude jim také hrozit žádné penále za pozdní přiznání k DPH či kontrolnímu hlášení,“ dodal ministr financí.

Vláda Petra Fialy si půjčí, aby měla na sanaci škod po povodních

Rovněž upozornil na podporu resortu práce a sociálních věcí. Ten vypsal dotační program Povodeň 2024. Prostředky z něj kompenzují mzdové náklady firmám, jejichž zaměstnanci nemohli kvůli povodním chodit do práce. A byli takzvaně na překážkách.

Pomoc podnikatelům půjde z evropských peněz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] uvedl, že pomoc postiženým podnikatelům NRB zafinancuje z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost [OP TAK]. Alokace podpory činí 1,5 miliardy korun s tím, že peníze v programu se dají navýšit.

Zároveň upozornil: „Čerpat je bude možné na investiční výdaje. Tedy na obnovu výrobních zařízení, opravy či vybudování infrastruktury. Také na investice do nových technologií nebo modernizaci výrobních procesů.”

Peníze z EU na povodně nejsou peníze navíc. Tyto peníze Česko už má

Financování těchto úvěrů umožňují NRB finanční nástroje Expanze – Úvěry. Podnikatelé se mohou o více informací obracet na pobočky NRB. Přičemž průběžné informace rozvojová banka zveřejňuje na svých webových stránkách.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here