Čínské akcie: Přichází obrat po letech strádání?

41
cinske_akcie
Ilustrační foto: Hang Seng Indexes Company Limited

Čínský akciový index CSI 300 v září přidal přes 15 %. Je za tím měnová politika centrálních bank i fiskální stimuly čínské vlády. Zda přichází čas čínských akcií, řeší na FinTag obchodní ředitel XTB a spolupracovník redakce Vladimír Holovka.  

Poslední desetiletí bylo pro akciové trhy obecně velmi příznivé. Neplatilo to však pro celý svět. Jednou z velmi významných výjimek byly čínské akcie. Ty si ještě do roku 2019 vedly zhruba podobně jako ty americké. Pak ale přišlo několik faktorů, které výkonnost čínského trhu srazily dolů a klesající trend od té doby de facto pokračuje dodnes. S nedávným oznámením čínského hospodářského stimulu však přišla pro čínský trh nová naděje. Otázka zní, zda ji čínské akciové trhy využijí.

Co se v Číně poslední týdny děje? Na obrázku níže můžeme vidět, jak si vedl index S&P 500 ve srovnání s čínským indexem Hang Seng. Za posledních 10 let vzrostl americký index o 190 procent. Oproti tomu ten čínský za to samé období klesl o 11 procent.

Index S&P 500 [bílý] ve srovnání s čínským indexem Hang Seng [červený]

[Zdroj: Bloomberg Terminál]

V čínské ekonomice se postupně hromadilo mnoho problémů už několik let. Zlomový okamžik pro čínské akcie přišel s přímým zásahem vlády. Ten dost možná vyvolal komentář zakladatele Alibaby Jacka Ma. Ten před několika lety začal čínskou vládu kritizovat. Čínské vedení následně zasáhlo. Zavedlo mnoho opatření proti čínským technologickým společnostem a ta výrazně srazila hodnotu jejich akcií.

Problémy: Realitní trh, covid a globální útlum

V posledních letech přibývaly další problémy. Realitní krize, slabý čínský spotřebitel, covidové lockdowny, eskalace obchodních vztahů atd. To vše způsobilo, že čínský akciový trh měl za posledních deset let katastrofální výkonnost.

Výkon akcií společnosti Alibaba od roku 2019

[Zdroj: xStation]

Například akcie Alibaby, které v roce 2020 dosáhly na americké burze vrcholu kolem 320 USD, se propadly o 80 procent na ceny kolem 70 USD. Nyní se však po dlouhé době objevují pozitivní zprávy, které akcie po letech oživují. Zmíněná Alibaba za posledních několik týdnů vzrostla přibližně o 50 procent.

Co stojí za současným oživením čínského trhu

Zjednodušeně lze říci, že za aktuálním růstem čínského akciového trhu stojí ekonomické stimuly čínské vlády. Čína ještě před koncem letošního roku vyčlení z vládního rozpočtu na příští rok 100 miliard jüanů [cca 326 mld. Kč], aby urychlila výstavbu strategických projektů. Čínské akcie tak zažily nejlepší týden od roku 2008. Tehdy Čína v reakci na globální finanční krizi oznámila podobný stimulační balíček. Zavedla možnosti půjček pro podniky, například na odkup vlastních akcií, na další půjčky apod. Mimo to vláda podnikla kroky ke snížení úroků z úvěrů a uvolnila některá pravidla pro banky.

Aplikace XTB nabízí elektronickou peněženku i multiměnovou kartu

A to samé se děje dnes. Politbyro ústředního výboru vládnoucí komunistické strany se zavázalo vydávat státní dluhopisy a “využívat je k lepší realizaci hnací role vládních investic”. Čínská centrální banka minulý měsíc opět snížila úrokové sazby. Sedmidenní repo sazba klesla o 0,2 procentního bodu na 1,50 procenta.

„Cílem snížení sazeb je další posílení proticyklického přizpůsobení měnové politiky a podpora stabilního hospodářského růstu,” uvedla centrální banka.

Pokud by stimulační opatření rozhýbala čínskou ekonomiku, byl by to pozitivní impuls pro celý svět. Čína je v mnoha oblastech nejen velkým producentem, ale také velkým spotřebitelem. To se pozitivně projevilo na hodnotách mnoha společností, které mají velkou část svých příjmů právě z Číny, jako jsou třeba Nike, LVMH nebo Apple.

Globální luxusní značky věří čínskému trhu

Růst se nevyhnul ani některým komoditám spojeným s touto zemí. Zaznamenaly jej například měď nebo hliník. Navíc dalším pozitivním faktorem pro čínské akcie může být i postupné snižování úrokových sazeb v USA.

Vyhráno Čína ale nemá

Čína samozřejmě ale nemá zdaleka vyhráno a současné stimuly mohou být nakonec spíše krátkodobou pomocí. Trh s bydlením si stále vede špatně. Což je pro mnoho domácností negativní, protože nemovitosti pro ně zůstávají hlavním aktivem. 114 miliard USD [cca 2,6 bil. Kč] zní jako hodně, ale je třeba také dodat, že čínská ekonomika je druhá největší po ekonomice USA. Balíček tím pádem nemusí mít tak výrazný dopad.

Číňané vyvážejí peníze v kufrech plných zlata. Ale i jinak

Poptávka po úvěrech je v Číně stále slabá, a to jak ze strany podniků, tak ze strany běžných obyvatel. Samotný balíček navíc reálnou ekonomickou aktivitu příliš nepodporuje. Z Číny stále přichází mnoho špatných čísel a důvěra v místní kapitálové trhy se bude po intervencích z posledních let obnovovat jen velmi obtížně. Hovoří se i o tom, že tyto kroky povzbudí investory k nákupu dluhopisů namísto akcií. Což by pro akciové firmy rovněž nebyla dobrá zpráva.

Zda toto je pro čínský akciový trh bod obratu, nebo jen krátký pozitivní výstřel před dalším pádem na nová minima, je příliš brzy hodnotit. Rozhodně se ale jedná o velmi zajímavé období, které tato země dlouho nezažila.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB, spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here