Nezaměstnanost stoupla. Výkon maloobchodu zůstává rozpačitý

153
nezamestnanost
Foto: Pixabay.com

Podíl nezaměstnaných v ČR ke konci září vzrostl na 3,9 %. Úřad práce evidoval ke konci září 290 905 uchazečů o zaměstnání. Což bylo bezmála o pět tisíc lidí víc než v srpnu. Srpna se pak týká další statistika o vývoji maloobchodních tržeb.

V meziročním srovnání byl podíl nezaměstnaných v uplynulém měsíci vyšší o 0,3 procenta [+27 885 uchazečů]. Nejvyšší nezaměstnanost letos v září byla podle dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR] na Mostecku, kde dosáhla 8,6 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných vykázal tradičně okres Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí. Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v září průměrně 1,1 uchazeče o zaměstnání.

Nejvýraznějším faktorem, který ovlivnil trh práce v září, se podle ÚP ČR stal příchod čerstvých absolventů škol. Jen v září jich do evidence přibylo 3 023. A zatímco loni bylo ke konci září na úřadech práce registrováno 16 500 absolventů, letos jich bylo celkem 19 300.

„Nezaměstnanost se stále pohybuje v pásmu mezi 3,5 a 4 procenta, konkrétně za září je to 3,9 procenta. I nadále zůstává vyšší počet uchazečů, než je počet otevřených míst,” popsal dění na trhu práce generální ředitel ÚP ČR Daniel Krištof.

Trh práce v Česku zůstal v srpnu stabilní, už se ale i ochlazuje

Na druhé straně čerstvá statistika přeci jen něčím vybočuje z normálu. Nynější 3,9% podíl nezaměstnaných v září je nejvyšší za posledních osm let.

„I když část lidí z evidence naopak odešla poté, co si našli práci, počet nezaměstnaných v tomto měsíci vzrostl,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Ačkoliv velká část těchto lidí dokáže práci poměrně rychle znovu najít, nezaměstnanost podle něj zvolna narůstá už zhruba rok. Což souvisí s tím, jak propouští firmy především v odvětví průmyslu.

„Vzhledem k tomu, jak letos poklesla obliba předčasných důchodů, je propouštění přece jen v celkových číslech více vidět,“ upřesnil ekonom.

Nejen nezaměstnanost, ale i data za září z maloobchodu

Další statistikou z ekonomiky jsou data Českého statistického úřadu [ČSÚ] o vývoji tržeb v maloobchodě v letošním srpnu. Ty se reálně zvýšily meziročně o 5,3 procenta a meziměsíčně o 0,1 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně klesly o 0,4 procenta a meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta.

„Růst reálných mezd má pozitivní vliv na tržby obchodníků. Zákazníci výrazně častěji nakupují na internetu, kde mohou snadno porovnávat ceny. Online obchody v České republice navíc mohou těžit z robustní infrastruktury, která umožňuje levné a rychlé dodání zboží,” říká hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Podle něj v obchodech již téměř nedochází ke zdražování výrobků. A výraznější zvyšování cen se týká pouze služeb, které v inflační epizodě zdražovaly pomaleji než výrobky. Také ale platí, že tržby v maloobchodu za potraviny dlouhodobě stagnují. V srpnu jako jedny z mála klesly.

V docela jiném světle tak komentuje aktuální výsledky ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

„Oproti předpandemickému únoru 2020 byla úroveň tržeb stále o 1,3 procenta nižší,“ uvádí ve své analýze.

Tržby v maloobchodě v červenci ukázaly jen nepatrný růst

Aktuální data vykládá následovně: Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu vzrostly v reálném vyjádření meziměsíčně pouze o 0,1 procenta. Zároveň však došlo k vzestupné revizi výsledků pro některé z předchozích měsíců. To se týkalo i července, v němž meziměsíční růst maloobchodních tržeb bez aut dosáhl 0,8 procenta. To je o desetinu více, než data původně ukazovala. V meziročním vyjádření růst po očištění o rozdílný počet pracovních dní v srpnu dosáhl 5,3 procenta. Z části šlo o vliv zmíněných historických revizí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here