Čína podpoří ekonomiku v přepočtu za biliony korun. A to hned

276
cina
Ilustrační foto: Pixababy.com

Čínská vláda podpoří lidi s nízkými příjmy, realitní trh a doplní kapitál státních bank. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy za zhruba 2,3 bilionu jüanů [cca 7,5 bil. Kč].

Oznámená opatření se u investorů setkala jen s vlažným přijetím, uvedla agentura Reuters. Na druhé straně čínské finanční trhy, zejména akciový trh, vládní stimul již zohlednily v silném růstu v minulých týdnech. Čínskému akciovému trhu navíc pomáhá politika amerického FEDu, který snižuje úrokové sazby.

„Čína má stále poměrně velký prostor pro emisi dluhu a zvyšování fiskálního deficitu,” řekl na konci minulého týdne ministr financí Lan Fo-an.

Země podle něj provede ještě letos a dále i v příštím roce nutné reformy. Peking rovněž plánuje “vydat zvláštní státní dluhopisy na podporu velkých státních komerčních bank”. Celkový objem ani částku ale neupřesnil. Vláda zvýší dluhový strop pro místní samosprávy, aby jim umožnila vynakládat více peněz na infrastrukturu a podporu zaměstnanosti.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Nedostatek financí pro místní samosprávy bylo v minulosti to, co se čínské vládě vytýkalo. Oznámila sice podpůrná opatření, ale nedala na ně peníze.

Co říkají analytici

Analytici upozorňují, že kroky oznámené čínským ministrem financí nejsou nijak nové a že Peking nepředstavil žádná nová stimulační opatření fiskálního rázu.

„Klíčovým sdělením je, že vláda má schopnost vydat více dluhopisů a zvýšit rozpočtový deficit,“ reagoval analytik Č’-wej Čang ze společnosti Pinpoint Asset Management.

Čínská centrální banka snížila sazby. Reaguje na zpomalující ekonomiku

Politika vlády se podle něj ubírá správným směrem. Ačkoli to ministr financí výslovně nezmínil, jeho komentáře podle analytika naznačují, že je možné, že vláda v příštím roce zvýší rozpočtový deficit nad tři procenta.

Analytik Heron Lim ze společnosti Moody’s Analytics agentuře AFP řekl, že vláda pravděpodobně “stále pracuje na jemnějších detailech fiskálních stimulů”.

Politování nad tím, že v plánu vlády “chybí jakákoli zmínka o rozsáhlé podpoře spotřebitelů” vyjádřil analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Čína stále čelí deflaci

Ekonomové podle deníku Financial Times odhadují, že pokud chce Čína své hospodářství skutečně oživit, musí do něj v příštích dvou letech vložit až deset bilionů jüanů [cca 33 bil. Kč]. A většinu z těchto prostředků musejí dostat domácnosti. To proto, aby podpořily poptávku, míní odborníci.

Mnoho ekonomických údajů v posledních měsících zaostalo za prognózami. Ekonomové a investoři se obávají, že vládní cíl zhruba pětiprocentního růstu hrubého domácího produktu [HDP] v letošním roce je v ohrožení.

Čína splnila domácí úkol. Loni rostl její HDP o více než pět procent

Čína coby druhá největší ekonomika světa dlouhodobě čelí silným deflačním tlakům kvůli prudkému poklesu trhu s nemovitostmi a slabé spotřebitelské důvěře. A ty odhalily její přílišnou závislost na vývozu v časech, kdy je prostředí globálního obchodu stále napjatější.

–ČTK/RED–

Aktualizace: Americká investiční banka Goldman Sachs zlepšila odhad hospodářského růstu v Číně na letošní i příští rok. Zdůvodnila to nejnovějšími opatřeními čínské vlády na podporu domácí ekonomiky. Banka nyní předpokládá, že HDP Číny se v letošním roce zvýší o 4,9 procenta, zatímco v předchozí prognóze letošní růst odhadovala na 4,7 procenta.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here