Spojené státy obnovují výrobu oceli, ale už jen té zelené

165
zelene
Alliance of America Manufacturing [AMM] propaguje obnovení amerického průmyslu a zvyšování nabídky pracovních míst. Staví se proti „vývozu“ výroby do levného zahraničí a propaguje ty americké firmy. / Foto: AMM

Republikánský kongresman za Kalifornii Ro Khanna předložil zákon o výrobě zelené oceli – Modern Steel Act. S jeho pomocí chce obnovit tradiční americký průmysl, ocelářství, na němž byly USA kdysi vybudovány.

Jeho aktivitu podporují průmyslové firmy, odbory i ochránci životního prostředí. Problémy a požadavky amerického průmyslu pod sloganem “Made in America“ se zabývá americký portál Alliance of America Manufacturing [AAM] v článku “Rep. Ro Khanna Represents California. So Why Did He Visit a Steel Town in Pennsylvania?”

„Nestává se každý den, aby kalifornský kongresman, který reprezentuje Silicon Valley, navštívil starou továrnu v Pensylvánii,“ uvádí AAM.

Podle něj Ro Khanna svým zákonem posílí americký ocelářský průmysl v intencích 21. století. Modern Steel Act představil Khanna v americkém tradičním městě oceli v Johnstownu v Pensylvánii.

„Pomohlo by to ekonomice a lepšímu porozumění v Americe,“ řekl ve fabrice na výrobu železničních vagonů Bethlehem Steel politik.

Práci vlády i Kongresu by podle něj zlepšil silnější kontakt s regiony. Na setkání mu zatleskali jak odboráři, ekologové, tak hlavně lidé z průmyslu včetně jeho nejvyšších představitelů. Aby také ne, Khanna navrhuje státní dotace na takzvanou zelenou ocel.

„Péče o životní prostředí nespočívá pouze v ochraně ledních medvědů. Zahrnuje i znovuzrození naší domácí výroby v městech ve státech Pensylvánie, Ohio a Michigan,“ konstatuje AMM.

Kolik dá Amerika do zelené oceli

Zákon Modern Steel Act slibuje americkým producentům oceli granty, nízkoúročené půjčky a další formy financování v objemu 10 miliard dolarů [cca 230 mld. Kč]. Podmínka je, aby oceláři změnili výrobu a využívali při výrobě oceli jako hlavní zdroj energie vodík.

„Zákon poskytne peníze na vybudování nových oceláren. Ty budou vyrábět ocel a železo s nulovými emisemi. Norma otevře dveře americkému ocelářskému průmyslu k růstu a transformaci,“ tvrdí Khann.

Amerika dá stovky miliard do vodíku. Platí to i pro Kalifornii

Zelená ocel se vyrábí jiným způsobem než tradičně s pomocí uhlí. K proměně železné rudy na ocel se využívá vodík. Často se proto hovoří o bezuhlíkové oceli. Přitom platí, že svým složením ani vlastnostmi se zelená ocel od té tradiční nijak neliší. Její benefit spočívá v omezení škodlivých plynů, které produkuje výroba oceli z koksu.

Na zákonu se [snad] shodnou demokraté i republikáni

AAM uvádí, že nový zákon má podporu jak Trumpovy, tak Bidenovy administrativy. Přičemž lákavé pro obě politické strany je, že se USA „konečně postaví neférovým obchodním praktikám ze strany Číny a ostatních zemí“.

„Zelená ocel nabízí pevné základy, na nichž můžeme stavět,“ říká prezident United Steelworkers Scott Paul.

„Khannův Modern Steel Act povzbudí investory a rozvoj výroby oceli. Uspokojíme domácí poptávku, místo toho, abychom museli spoléhat na dovoz. To znamená více americké oceli, více pracovních příležitostí a více ekonomické a národní bezpečnosti,“ vysvětluje strategii.

Česko loni vyrobilo nejméně oceli v historii. Klesl vývoz i spotřeba

Americké ocelárny jako Cleveland-Cliffs už podle Khanna na snižování emisí uhlíku tvrdě pracují a otevírají nové provozy. Jmenovaná společnost v březnu oznámila, že její oddělení pro energetiku investovalo 575 milionů dolarů [cca 13 mld. Kč] do zařízení na snížení emisí.

–AM–

1 komentář

  1. USA jsou ještě zadluženější k HDP než ČR, ale jestli to jinak nejde jak v potřebném čase zase uvést průmysl do optimálního stavu, tak je to snad návratná investice, že? Zajímalo by mě jaké investiční pobídky nabízí ČR, potažmo EU těm, kdo chtějí vyrábět zelenou ocel apod..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here