Vůz bez volantu a pedálů. Tak vidí automobilka Tesla budoucnost

166
Robovan / Vizualizace I,II,III: Tesla

Americká automobilka Tesla představila svůj náhled na budoucnost v podobě plně autonomního vozu s názvem Cybercab. Vůz bez volantu a pedálů má přepravovat cestující bez jakéhokoliv lidského zásahu. A nejen on…

Cena nového vozu nemá přesáhnout 30 000 amerických dolarů [cca 700 000 Kč]. Hlavní akcionář automobilky Elon Musk prozradil, že vůz se nabíjí bezdrátově. Což je oproti současným elektromobilům zásadní inovace.

„Navíc naše auto je 10-20krát bezpečnější než běžné automobily a náklady na ujetou míli se počítají v ceně 0,2 dolaru,” doplnil Musk.

Výroba podle něj začne mezi lety 2026 a 2027. Spolu s Cybercabem Tesla představila nové možnosti využití robota Optimus, který by se mohl prodávat za 20 000 až 30 000 USD [cca 460 až 700 000 Kč]. Firma představila i futuristický Robovan [na úvodním snímku a níže, pozn. red.], který je podle Muska schopný přepravit až 20 lidí.

Nabízí se otázka, zda šlo o opravdu revoluční moment pro automobilový průmysl, nebo si na samořídící provoz bzučících elektroaut budeme muset ještě nějakou tu dobu počkat. Samotné investory prezentace příliš nenadchla. Cena akcií Tesly klesla zhruba o 10 procent.

Co se čeká od Tesly, prozrazuje cena akcií

Od Tesly se dlouhodobě očekávají velké inovace. Firma je investory již dlouho hodnocena jako něco víc než běžná automobilka.

Interiér Robovan

Tržní hodnota společnosti činí přibližně 770 miliard amerických dolarů [cca 18 bil Kč]. Její zisk za minulý rok dosáhl devět miliard dolarů [cca 208 mld. Kč]. Pro srovnání, německý Volkswagen, tradiční automobilka, má hodnotu asi 50 miliard dolarů [1,15 bil. Kč], ale vykázal zisk 19 miliard dolarů [cca 440 mld. Kč].

Z tohoto pohledu bude hodnota Tesly téměř na úrovni všech ostatních automobilových firem dohromady. Trh tedy oceňuje Teslu z důvodu inovací mnohem výše než jakoukoliv jinou automobilku. A dokonce výše než technologické giganty jako Apple, Microsoft, Meta, Alphabet nebo Nvidia.

Tesla a její CEO Elon Musk přitom investorům již dlouhou dobu slibují i revoluci v oblasti energetiky a dopravy. Většina aut dnes stojí nevyužitá, ať už doma, nebo v práci. Tesla tvrdí, že tento koncept zcela změní, a to díky plné autonomii.

Změní Tesla budoucnost dopravy?

Tato vize by mohla vést k efektivnějšímu využívání zdrojů v ekonomice. Což by přineslo výhody pro všechny. Autonomní vozidla by mohla být bezpečnější a pohodlnější než současná doprava, protože cestující by věnovali čas jiným činnostem. To znamená, že auto by mohlo například vozit jiné lidi, zatímco jeho majitel spí nebo pracuje.

Investoři očekávají, že Tesla dokáže využít své know-how a generovat významné zisky ze softwaru. I proto je vnímána spíše jako technologická firma než klasická automobilka. Aby své vize ale převedla do reality, bude muset získat potřebná povolení od regulátorů a dostat své autonomní vozy na silnice.

Tomáš Vranka, analytik XTB a spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here