Trhy jsou neklidné. Ukazuje to S&P 500, ropa i bitcoin

565
trhy
Ilustrační foto: Archiv FinTag

Volatilita trhy nejspíš neopustí ani v následujících měsících. Výsledky firem nijak neoslňují, blíží se americké prezidentské volby a napětí na Blízkém východě jen eskaluje. Tomu a dalšímu odpovídá dění na akciovém, komoditním i krypto trhu.

Aktivní investor, obchodní ředitel XTB a spolupracovník redakce Vladimír Holovka si pro příklad vybral aktuální vývoj indexu S&P 500, ropy a bitcoinu. Více v jeho textu níže.

Americký akciový index S&P 500 je často považován za hlavní ukazatel stavu amerického akciového trhu. Tento týden dosáhl nového historického maxima, když se přiblížil k hranici 5900 bodů. Americké akcie prokazují překvapivou odolnost, a to navzdory změnám v očekávání ohledně snižování úrokových sazeb od začátku roku.

Vývoj indexu S&P 500 od poloviny letošního roku

[Zdroj: xStation]

Americká ekonomika si vede relativně dobře a výsledková sezóna nenaznačuje žádné zásadní problémy ve firmách. Naopak od minim v roce 2022 vzrostl index přibližně o 65 procenta. Jedním z klíčových faktorů růstu se stala umělá inteligence.

Nizozemská ASML hlásí obtíže. Už není evropská jednička

Oproti tomu technologický index Nasdaq zatím nepřekonal letošní maxima. A to kvůli slabším výsledkům firem jako Microsoft a Tesla. Doplním ještě, že v úterý akcie oslabily o procento. Stálo za tím zveřejnění výsledků holandské společnosti ASML, která snížila svůj výhled. Vyvolalo to obavy o poptávku po čipech a zasáhlo technologický sektor.

Ropa: Trhy jsou citlivé na geopolitické děje

Na přelomu září a října vzrostly ceny ropy o přibližně 15 procent. Hlavním důvodem bylo napětí na Blízkém východě, zejména mezi Izraelem, Íránem a dalšími státy. Tato oblast je klíčová pro světovou produkci ropy. Po útoku Íránu na Izrael se očekávalo, že Izrael může zasáhnout íránskou ropnou infrastrukturu. To by mohlo způsobit výpadky v produkci a dodávkách, což by situaci ještě více vyhrotilo.

Vývoj ceny ropy od poloviny letošního roku

[Zdroj: xStation]

V posledních dnech však ropa ztratila více než polovinu předchozích zisků. Důvodem jsou obavy ze zpomalení čínské ekonomiky.

Čínský HDP ve 3. kvartále přidal 4,6 %. A dál poroste, slibují úřady

Rovněž došlo ke zmírnění napětí po vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který ujistil americké spojence, že odvetné akce nebudou cílit na ropnou infrastrukturu nebo jaderná zařízení. Toto prohlášení pomohlo uklidnit trhy a ceny ropy začaly klesat.

Bitcoin vykazuje silný růst. Pomáhá mu i Trump

Bitcoin v posledních dnech zaznamenal výrazný růst. Jeho cena stoupla téměř o 10 procent. Nyní se obchoduje na úrovni 68 000 USD. Během posledního měsíce a půl posílil o 25 procenta a je na nejvyšších úrovních za poslední tři měsíce. Růst ceny podporují i šance Donalda Trumpa v klíčových swing states. Trump je považován za příznivého kandidáta pro kryptoměny a již dříve uvedl, že v případě vítězství by tento trh podpořil několika kroky.

Pozitivní vliv ale mají i vyjádření viceprezidentky Kamaly Harrisové, která oznámila plán na vytvoření definitivního regulačního rámce pro kryptoměny, což by zvýšilo jejich důvěryhodnost a bezpečnost.

Vývoj ceny bitcoinu od začátku letošního roku 

[Zdroj: xStation]

Zvýšený zájem o bitcoin podporují také ETF fondy, do kterých v poslední době přitékají nové investice. Říjen je pro bitcoin historicky úspěšným měsícem, kdy během posledních deseti let v průměru vzrostl o 22 procent.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB, spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here