Aby se české firmy dostaly k penězům, vydávají dluhopisy

45
firmy
Jedním z významných emitentů korporátních dluhopisů na tuzemském trhu jsou České dráhy. Například v roce 2022 emitovaly takzvané ESG dluhopisy v objemu dvanácti miliard korun. Letos přidaly dalších osm. / Foto: Redakce FinTag

České firmy vydaly letos za první pololetí korunové dluhopisy za 34,9 miliardy korun. Jejich objem se tím přiblížil loňské celoroční hodnotě. Tehdy emise korporátních korunových dluhopisů dosáhla objemu 37,4 miliardy korun.

Počet nových emisí se v první polovině letošního roku přiblížil loňské celoroční hodnotě i v počtu emisí dluhopisů. Loni jich bylo 135 za celý loňský rok, letos v půlce roku jich je 110. Vyplývá to z analýzy Bond Index poradenské společnosti Deloitte a ukazuje to na potřebu financování tuzemských firem mimo bankovní sektor.

„Data v Bond Indexu ukazují, že v první polovině roku 2024 pokračoval růst objemu i počtu vydaných emisí od minima v roce 2022,” uvedl partner Deloitte Roman Lux.

V roce 2022 vydaly české firmy dluhopisy za 21,3 miliardy korun ve 122 emisích, obojí byla dlouhodobě nejnižší hodnota.

ČNB zdvojnásobila povinné minimální rezervy bank. Zdraží tím úvěry

Průměrná emise korporátních dluhopisů měla v prvním letošním pololetí velikost 317,7 milionu korun. Proti loňskému průměru se zvýšila o 40 milionů korun. V pěti případech dosáhla emise hodnoty nejméně miliardy korun. Celkový objem těchto pěti emisí činil 24 miliard korun.

Firmy dluhopisy vydávají kvůli potřebě financí

Největším emitentem byla společnost JTPEG Financing CZ. Ta vydala pětileté dluhopisy za deset miliard korun a šestileté za další miliardu korun. České dráhy vydaly dluhopisy za osm miliard korun. Společnost Accolade Finco Czech 1 pak vydala dluhopisy za tři miliardy korun a Unicapital Invest za dvě miliardy korun.

Emise českých korunových firemních dluhopisů
Rok Objem v mld. Kč Počet
2020 31,2 200
2021 52,9 231
2022 21,3 122
2023 37,4 135
1. pololetí 2024 34,9 110

[Zdroj: Deloitte]

Významný podíl na celkovém počtu emisí měly firmy s krátkou historií.

„Za první polovinu roku 2024 vydaly společnosti s působením na trhu kratším než jeden rok zhruba 40 procent všech emisí. To odpovídá historickému průměru posledních pěti let,” uvedl partner Deloitte Jan Brabec.

Průměrný výnos českých korporátních dluhopisů byl v prvním pololetí 7,3 procenta. Proti loňskému celoročnímu průměru se snížil o jeden procentní bod.

Komárkova KKCG nabízí dluhopisy s kuponem 7,75 p.a.

Analýza Deloitte upozorňuje, že průměrný výnos českých státních dluhopisů s pětiletou splatností letos v prvním pololetí dosáhl 3,9 procenta. Na druhé straně ale i platí, že některé z u nás vydaných korporátních dluhopisů se nakonec ukáží jako takzvaně toxické. V případě krachu emitenta věřitel nemusí ze svých peněz vidět ani korunu.

V ČR letos do konce září vzniklo 22 556 firem

Včerejší den [18.10.] ale nabídl i další zprávu z tuzemského podnikového světa. Z hlediska počtu vzniků firem se Česko začalo dostávat na předpandemické hodnoty. Od začátku letošního roku do konce září vzniklo v Česku 22 556 firem. Což je nejvíce od roku 2018. Zároveň ale zaniklo rekordních 12 181 podniků.

„V Česku tak letos přibylo 10 375 firem, což je sice o devět procent více než loni, ale méně než třeba v roce 2021,“ říká analytička společnost CRIF – Czech Credit Bureau [CRIF] Věra Kameníčková.

Firmy důrazně varují vládu před dalším zdražením energií

Růst počtu zaniklých firem je podle ní logický vzhledem k tomu, že firem neustále přibývá a aktuálně je jich na českém trhu přes 590 000. Rovněž ale pokračuje snižování počtu firem v oblasti obchodu. Tam na deset zaniklých firem letos připadlo sedm nových. Obchod je tak nadále jediným významnějším sektorem, v němž počet zaniklých firem převyšuje nově vzniklé.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here