Komentář: Lidovci včera přepřáhli jednoho vola za druhého

14084
lidovci
Nový šéf lidovců Marek Výborný lidem daně snižovat nebude a důchody zvyšovat také nebude. K čemu tedy bude Marek Výborný lidem? / Foto: KDU-ČSL

Lidovci včera přepřáhli. Na svém sjezdu si zvolili Marka Výborného za šéfa strany. Ten vystřídá Mariana Jurečku. Jak Jurečka, tak Výborný dostali od delegátů nejvíc hlasů. Za nimi se umístil senátor Jiří Čunek a další uchazeči o post šéfa strany.

Volební preference lidovců jsou dlouhodobě pod nutnými pěti procenty pro vstup do Poslanecké sněmovny. Přesto mají teď ve Sněmovně 22 poslanců. Tohoto výsledku dosáhli díky tomu, že se spojili v koalici Spolu proti Andrejovi Babišovi [ANO]. Teď lidovcům ale zvoní hrana, když jim preference už delší čas přisuzují zhruba dvě procenta.

Marian Jurečka přitom patří ve vládě Petra Fialy [ODS] k nejméně oblíbeným ministrům. Z velké části za to mohou jeho změny v důchodovém systému a sociální oblasti. Většina z těchto změn není systémových, ale pouze technických, přičemž sledují jediný cíl – sebrat lidem peníze, a látovat tak výrazně deficitní hospodaření koaliční vlády.

Marek Výborný, který se stal loni ministrem zemědělství, je ve vládě prakticky neviditelný. O tom, jak vypadá jednotná evropská zemědělská politika, ho nikdo nikdy mluvit neslyšel. Stejně jako o tom, co to máme v Česku za krávy, že máslo stojí kolem 70 korun.

Pokud už se k něčemu vyjadřuje, většinou jen hlasitě souhlasí s kroky vlády. Příkladem bylo nedávné jednání s odbory o platech ve veřejném sektoru. Případně likvidace ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše [Piráti] kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení. Na té tradičně – co se týče funkcí – vydělali Starostové a nezávislí.

Výborný lidovce pohřbí

Kdo včera sledoval dění na sjezdu KDU-ČSL, zůstal několikrát zaskočený. Například Marian Jurečka tvrdil, že lidovci musejí být více aktivní na sociálních sítích, aby byli úspěšní. A to i na sítích, jejichž názvy většině české veřejnosti nic neříkají. A také říkal, že každý lidovec, když si vyhrne rukávy, zvládne tři setkání s voliči do týdne. Což by měl začít dělat už teď, aby takových setkání do voleb v příštím roce stihl co nejvíce. Ale vůbec největší perlu z úst vypustil nový předseda strany Marek Výborný.

„My prostě nebudeme lidem nabízet nižší daně a vyšší důchody. Takovou politiku my dělat nebudeme,“ prohlásil několikrát Výborný ve svých projevech s tím, že lidovci nejsou stranou pro všechny a nejsou populisté, ale jsou zodpovědní.

Pokud dáme stranou kontext těchto slov Marka Výborného, který je profesí učitel, docela zřetelně popisují impotenci, nemohoucnost, neschopnost a neumětelství nejenom lidovců a jejich nového šéfa, ale i vlády Petra Fialy. Každý kvalitní politik totiž ví, že jeho úkolem je lidem daně právě snižovat a důchody právě zvyšovat. Že to je fungující společnost, politika, ekonomika, efektivní výběr daní, prosperita, právní stát, funkční státní aparát, a tak i bohatší a spokojenější lidé, kteří díky tomu mají nejen vyšší mzdy a platy, ale i důchody.

Výborný toto ale zjevně neví. Jinak by neakcentoval pouze fráze, kterými vláda Petra Fialy omlouvá to, že lidem a firmám akorát sahá do kapes pro peníze, které jí neříkají pane. A nic dobrého jim za to ale nenabídne. Nenabízí vizi a nenabízí prosperitu. Jak by také mohla, když nezvládne ani zdigitalizovat stavební řízení. O tomto Výborný ale nemluví, Výborný mluví o tom, že tu lidovci nejsou proto, aby lidem snížili daně a zvýšili důchody. Což znamená, že Výborný nemá jako politik přesah. A nemá ani žádné politické ambice. Bude jen výborně říkat, co mu řeknou, že má říkat, a bude stát tam, kam ho postaví. V tom bude výborný.

Takový lídr strany ale nemá šanci na úspěch. A není to chyba lidí, je to chyba lídra. Snižovat daně a zvyšovat důchody má být totiž cílem celého snažení politiků. Ti dobří toho dosáhnou, ti špatní to slibují, ale nedokáží to, ale vůbec ti nejhorší, jako je Výborný, rovnou řeknou, že nižší daně a vyšší důchody lidem nedají. A řeknou to v situaci, kdy sami berou statisíce z veřejných peněz a není jim stydno si ještě přidat.

Co dál zaznělo na sjezdu KDU-ČSL

Když shrneme včerejší dění na sjezdu KDU-ČSL, ukázalo se, že lidovci trpí stejnými problémy jako ostatní tuzemské strany. Vedení strany, rozuměj Jurečka, Výborný a spol., zasahuje do toho, kdo bude na volebních kandidátkách a v jakém pořadí. Své nedemokratické počínání vedení strany pak obhajuje tím, že strana musí vystupovat jednotně a kandidáti musí být kvalitní.

Skvělé… na sjezdu ale také zazněla jména konkrétních lidovců, jimž těmito zásahy vedení strany zničilo kariéru a přerušilo jejich další rozvoj. Jiří Čunek to včera popsal tak, že je až směšné, jak se mnozí lidovci bojí, aby je náhodou nepřeskočil někdo schopnější, chytřejší, lepší a úspěšnější. Toho se lidovci bojí jako čert kříže.

Sjezd ale ukázal i na další problém. Zatímco například lidovečtí senioři vedení jasně řekli, že mají jít svou cestou a nedělat křoví spolku Spolu, tak lidovci dělají spolku Spolu více než jen křoví. A přicházejí přitom i o charakter. Což se stalo například, když na tlak koaličních partnerů vyškrtli z voleb do Evropského parlamentu svého člena Hayata Okamuru. Tedy bratra Tomio Okamury, šéfa SPD. I když Hayato Okamura platí za zasloužilého lidovce a kritika SPD, tak pro rodinný původ, a ještě na nátlak ODS a TOP 09 ho lidovci hodili přes palubu. Bratr Hayato se jim zrovna nehodil.

Svobodu vyhazují z KDU-ČSL za proruské názory. Posuďte sami

Tato akce, ale nejen ta otevírá otázku, zda se lidovcům vyplatí dál dělat páté kolo u vozu v koalici Spolu. Anebo najít odvahu a stát se plnohodnotnou a svébytnou stranou. I po tom včera někteří kandidáti na předsedu strany volali. Lidovci podle nich mají potenciál oslovit až 30 procent voličů, kteří chtějí solidní životy v solidním světě. Avšak vydat se vlastní cestou je i nejistý podnik. Odhodlání k tomu lidovcům bere i to, že zrovna teď se mají dobře. Díky Spolu mají hodně poslanců, hodně náměstků, hodně poradců a hodně členů správních rad za státní peníze. A to se jim líbí.

V této souvislosti není bez zajímavosti i vystoupení premiéra Petra Fialy na sjezdu lidovců, který o Marianu Jurečkovi řekl, že je prostě perfektní. A pak i vystoupení šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Ta vyjevila, že vláda Petra Fialy je strašlivě úspěšná a splnila už skoro všechno, co slíbila. Rádoby sebevědomá slova Adamové zřetelně ukazovala na to, jak se i TOP 09 bojí, aby se náhodou spolek Spolu nerozpadl.

Lidovci zůstávají nadále neatraktivní

Obrazně řečeno lidovci včera vyměnili jednoho vola, který táhl jejich kárku dosud, za jiného vola, který dosud také táhl jejich kárku. A to přesto, že zájem o vedení strany mělo šest kandidátů. Někteří z nich přitom mluvili velice k věci. Například kritizovali zrušení superhrubé mzdy. Její navrácení by pak podle nich prospělo veřejným rozpočtům a bylo jednodušší než vládní konsolidační balíček, který lidem a firmám hlavně zvedl daně.

„Čímž jsme se střelili do vlastního nohy,” vysvětlil v této souvislosti Jiří Čunek.

Takto ale hovořili pouze ti lidovci, kteří nejsou spojení s vládou Petra Fialy. Naopak ti, kteří jsou s ní spokojení, o superhrubé mzdě nechtěli ani slyšet. Ti říkali, že lidé už si další vyšší daně a zdražování nepřejí. Že už toho mají dost. A že by to byla politická sebevražda.

Na druhé straně politická sebevražda jsou ale i slova nového šéfa strany Výborného o tom, že lidovci tu nejsou od toho, aby lidem daně snižovali a zvyšovali jim důchody. Ukázala totiž, že Výborný neví, že tu politické strany jsou právě od toho, a k tomu by měly napřít své úsilí, aby se lidem dařilo dobře, a ne špatně. Projevem tohoto v praxi jsou právě nízké daně a vysoké důchody. A ne naopak, jak to máme my v Česku.

Včerejší sjezd ukázal i na další problémy strany. Jsou to třeba e-maily jejího vedení členům strany o tom, aby se nevyjadřovali k tématům, jako je partnerství pro všechny či toalety pro tucet pohlaví a ne jen dvě. Což je zejména pro ty lidovce, kteří mají třeba sedm i více dětí, věří v Boha a tradiční rodinu, ale stále dost nepřekročitelný problém. Je to vlastně jejich základ. Avšak i ten šel včera stranou. Lidovci si totiž včera zvolili do svého čela vedení, které jim právě tyto maily rozesílalo.

Abychom ale nebyli jenom negativní. Včera se i ukázalo, že lidovci stále patří k těm slušnějším lidem ve společnosti. Alespoň co se týče nějaké kultury projevu. A oproti jiným stranám mají i jednu výhodu. Jejich členská základna se nepočítá ve stovkách a nízkých tisících, ale stále ještě v řádu desítek tisíc. Otázka ale zní, zda i o tuto výhodu nepřijdou. Zda i lidé věřící a členové KDU-ČSL raději nezvolí někoho, kdo jim daně sníží a přidá na důchodech. Kdo je nebude jen strašit tím, že to nejde, že peníze nemá, ale má jen dluhy, zatímco na druhé straně bude utrácet, kde to jen půjde.

Daniel Tácha

8 KOMENTÁŘE

  1. Nadpis článku je přesný a vystihující. Miloš Zeman řekl, že na postech ministrů by měli být odborníci a ne tam cpát jen stranické lídry. Lidovci jsou toho jasným důkazem. Na postech ministrů mají tupouny a neschopné politiky. Do čela strany si zvolili jednoho z těchto tupounů. Vyměnili jednoho vola za druhého. Špičky lidovců se bojí o své posty a bojí se, aby je nepřeskočil někdo daleko schopnější viz Jiří Čunek. Tato strana půjde definitivně do háje a bude to jenom dobře. Stejně dělala pokryteckou politiku a lidem nic dobrého nepřinesl. Výborný se opět “předvedl” jako správný mimoň svým prohlášení s těmi nepenězi pro obyčejné lidi.

  2. Mě spíš zaujalo,jak se dostal do vedení Pláteník. Co je to za aroganta si může každý shlédnout poslední Máte Slovo, oponenty jen urážel a nazýval je Mázly. (Z Ordinace v r.z.)

  3. Dobrý den, pan Výborný je opravdu bystrá hlava.😂 V roce 2020 se nechal slyšet že mu konečně došlo proč šel Andrej Babiš do politiky. Jestli mu teď bude stejně dlouho trvat co má dělat jako předseda tak Sbohem a šáteček …

  4. Vážení, dovolím si rovněž něco dát do placu. Za mě jedno. Věřím, že nejsem sám, kdo “vidí” nekorektní jednání pánů alias “bratrů”” Výborného a Jurečky. A zde je to názorové meritum rozumu a jinak, zcela pragmatického zvážení všech výsledků konání těchto “bratrů” nejen ve prospěch své příslušné strany. Takže jedno je jisté, stačí odkaz na Ilju Erenburga, “Kdo seje vítr, sklízí bouři”… A že zde nejde o tu pověstnou ve sklenici vody… Ta pravá, navíc po prohlášení “svatého a božského” Výborného”, že “není pro nalejvání peněz do lidi”, což dalo signál pro řadové občany tuto “politickou sortu” doslova při volbách zatratit do zapomnění… Chci věřit, že ten jejich “Bůh stvořitel” spolu s karmou zcela logicky a právem tyto škodiče společnosti nekompromisně a navíc oprávněně potrestá!!! Opravdu jde vše přes čáru, že se jeden musí skutečně držet, aby sám nekonal to co tato svo.oč s černou duší…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here