Kulhánek stejně jako Bartoš chce víc peněz do rozpočtu MMR

209
MMR
Premiér Petr Fiala uvádí 8. října Petra Kulhánka do funkce ministra pro místní rozvoj. / Foto: MMR ČR

Snížení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR] na příští rok o 13 procent není pro resort dobrá výchozí pozice, uvedl nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek [za STAN]. O penězích pro MMR tak bude ještě jednat. 

O navýšení rozpočtu chce Kulhánek jednat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS] toto úterý na jednání vlády. Podle něj resortu chybí peníze na národní dotační programy spojené s regionálním rozvojem a na cestovní ruch. Vláda schválila na příští rok pro MMR rozpočet ve výši 13,3 miliardy korun. Rozpočet resortu procentuálně ponížila v době, kdy z něj odcházel předchozí ministr Ivan Bartoš [Piráti], to vůbec nejvíce ze všech ministerstev.

V přepočtu si oproti letošku pohorší o zhruba dvě miliardy korun. Ivan Bartoš před svým odchodem z vlády řekl, že návrh státního rozpočtu pro rok 2025 nezohledňuje potřeby MMR ve výši zhruba 8,8 miliardy korun. Také podle něj budou peníze chybět hlavně v podpoře regionálního rozvoje. Na spolufinancování evropských dotací podle něj chybí 860 milionů korun a na řešení některých provozních věcí 1,3 miliardy korun.

I podle Kulhánka chybějí MMR peníze

Snížení peněz se podle Kulhánka dotkne například programu podpory a rozvoje regionů. Ten byl přitom podle něj dříve mezi samosprávami oblíbený. V letošním roce na program nebyla vyčleněna žádná částka a pro rok 2025 by v něm mělo být 740 milionů korun z původně plánovaných 3 miliard korun. Program podle Kulhánka nemůže plnit funkci, kterou by měl.

Do vlády Petra Fialy přichází Kulhánek a Vlček

Z programu se například financují menší stavby, které podle ministra pomáhají zlepšit úroveň obcí a zároveň mohou být další dobrou investicí do budoucna. Jednat se může o drobnější projekty, jako jsou mosty, komunikace či opěrné zdi. Jejich výstavba nebo obnova trápí hlavně menší obce, pro které jde vzhledem k jejich nižším rozpočtům o finančně náročné projekty.

Kromě toho je podle ministra Kulhánka potřeba zjistit, zda rozpočet MMR pro rok 2025 v současné podobě umožňuje finanční spoluúčast na projektech podpořených z peněz Evropské unie. A umožňuje tak využít všechny evropské peníze.

Státní rozpočet 2025: Fialova vláda nás bude zadlužovat i příští rok

Kulhánkovu obavu ze snížení výdajů pro příští rok prý mírní fakt, že v rozpočtu sice není zahrnuto osm miliard korun na výstavbu dostupného nájemného bydlení. Tyto peníze ministerstvo financí po vzájemné dohodě ale přislíbilo postupně uvolňovat po zahájení přípravy konkrétních projektů.

Úředníci zůstanou a na povodně bude

Pokles výdajů ministerstva by nemělo mít žádný vliv na snižování personálu na ministerstvu. Kulhánek očekává, že v roce 2025 zůstane stabilní počet zaměstnanců. Nedotkne se také nijak peněz vyčleněných na obnovu regionů zasažených letos v září povodněmi. Ty by měly jít přímo ze státního rozpočtu, a řeší se tak s ministerstvem financí.

Peníze z EU na povodně nejsou peníze navíc. Tyto peníze Česko už má

MMR peníze na obnovu směřuje přes programy s názvem Živel. Jejich prostřednictvím se čerpají peníze jak na obnovu, tak například na zajištění dočasného bydlení pro lidi, kteří po přírodní katastrofě přišli o domov.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here