Počet insolvencí firem v Česku, ale i v Evropě rychle roste

127
firem
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Podle aktuální Zprávy o globální platební neschopnosti společnosti Allianz Trade letos v Česku skončí v insolvenci o deset procent více firem než loni. S krachy se ale potýkají i firmy v západní Evropě a Spojených státech.

Zpráva uvádí, že letos počet společností, které se už dostaly nebo dostanou do insolvence, meziročně celosvětově vzroste o jedenáct procent. V Evropě a Severní Americe může trend ohrozit 1,6 milionu pracovních míst.

„Jedná se o prudší nárůst, než experti odhadovali na začátku roku. Za celosvětovým růstem stojí hlavně západní Evropa. Tam se počet insolvencí zvýší o 14 procent oproti minulému roku. V USA dojde k nárůstu o 31 procent,“ říká vedoucí oddělení pohledávek české pobočky Allianz Trade Kateřina Kirakosjan.

Podle ní největší nárůsty insolvencí firem vykážou následující země:
  • Nizozemsko: 35 %,
  • Irsko: 33 %,
  • Švédsko: 29 %.

Dvojciferný nárůst se týká i evropských hospodářských tahounů:

  • Německa: 25 %,
  • Francie: 18 %,
  • Itálie: 22 %.

Naopak země mimo Evropskou unii jako Velká Británie a Norsko zaznamenaly, a ještě zaznamenávají poměrně malý narůst insolvencí. A to o pět procent, respektive o tři procenta. Počet insolvencí pak klesá ve sledovaném regionu pouze v Dánsku.

Británie do celní války s Čínou u elektroaut nejspíš nepůjde

Co se týče Ameriky, tam podle odhadu společnosti letos dojde k nárůstu insolvencí firem o 31 procent. Avšak z hlediska trendu jde o menší růst než v roce 2023. Tehdy oproti předešlému roku došlo k raketovému navýšení o 41 procent.

Situace v Česku a okolních zemích

Nárůst společností v platební neschopnosti se podle zprávy nevyhne ani Česku. Pojišťovna letos očekává navýšení insolvencí podniků o deset procent oproti předchozímu roku. Mělo by se však jednat o vrchol nárůstu.

„Naopak v roce 2025 očekáváme snížení insolvencí o pět procent a o tři procenta v roce 2026,“ nastiňuje vývoj Kirakosjan.

V Německu dochází ke zpožďování plateb mezi firmami

Meziročního poklesu insolvencí podniků se letos podle jejího odhadu ve střední Evropě dočká Maďarsko [25 %]. Tam však loni došlo k zásadnímu nárůstu o 146 procent.

„Větší nárůst insolvencí podniků je částečně způsoben stále utlumenou globální poptávkou, přetrvávající geopolitickou nejistotou a nerovnoměrnými podmínkami financování. Lze ji také vysvětlit nahromaděním insolvencí, protože podniky již nejsou chráněny podpůrnými opatřeními zavedenými během pandemie a energetické krize,“ stojí dále ve zprávě.

Proč přicházejí insolvence firem právě teď

Podle odhadu Allianz Trade většinu vyspělých zemí letos zasáhne průměrný dvouciferný nárůst insolvencí firem docela jistě. Dvě třetiny z nich pak letos nejspíš překonají počet insolvencí před pandemií.

„Stavebnictví, maloobchod a služby byly a jsou zasaženy nejsilněji, a to jak z hlediska četnosti, tak i závažnosti,“ stojí ve zprávě.

Česko propadlo v Indexu ekonomické svobody

Za větším nárůstem platební neschopnosti podniků, než se původně očekávalo, stojí podle ní hlavně západní Evropa. Ohrožená pracovní místa odpovídají téměř osmi procentům celkového počtu nezaměstnaných v Evropě a USA a představují desetileté maximum.

Jedním z faktorů, od kterého se očekává, že by mohl ovlivnit vývoj insolvencí podniků, je snižování úrokových sazeb. I když nižší úroky snižují výpůjční náklady, zlepšují peněžní toky a zvyšují ziskovost, ne vždy ale vyřeší hluboké problémy, konstatuje zpráva.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here