Intel vyhrál nad Evropskou komisí soud, který trval 15 let

191
Intel
Foto: Pixabay.com

Soudní dvůr EU včera [24.10.] rozhodl ve prospěch amerického výrobce čipů Intel ve sporu o pokutu 1,06 miliardy eur [cca 27 mld. Kč]. Sankci firmě v roce 2009 vyměřila Evropská komise [EK].

Z hlediska Intelu, který se aktuálně potýká s propady cen akcií, jde o významnou zprávu. Soudní dvůr Evropské unie [SDEU] o svém rozhodnutí informuje v tiskové zprávě. V ní uvádí, že Komise neprávem obvinila a pokutovala americkou společnost za zneužití dominantního postavení na trhu. EK tvrdila, že Intel na trhu s mikroprocesory [x86, pozn. red.] poskytoval neoprávněné věrnostní slevy výrobcům a distributorům počítačů. Proti tomu se Intel žalobou na EK ohradil již v roce 2014. Avšak neuspěl. Nyní soud rozhodl tak, že zrušil uložení pokuty od EK.

„Tribunál částečně zrušil rozhodnutí Komise a zrušil pokutu ve výši 1,06 miliardy eur v plné výši,“ stojí ve zprávě SDEU.

EK Intel pokutovala, protože dospěla k závěru, že podnik se poskytováním slev výrobcům počítačů snažil potlačit konkurenci ze strany rivala Advanced Micro Devices [AM]. Tribunál EU pokutu v roce 2022 částečně anuloval. Argumentoval i tím, že Komise podle něj sankci řádně nezdůvodnila. Komise se následně odvolala k SDEU, tedy nejvyšší soudní instanci v unii. Ten její odvolání včera [24.10.] ale zamítl.

Dobrá zpráva pro Intel

Akcie společnosti Intel po rozhodnutí SDEU mírně posílily. Což je pro společnost, která ještě před několika lety patřila k nejziskovějším firmám na světě, ale dnes se sotva drží nad vodou, dobrá zpráva.

Vývoj ceny akcií společnosti Intel v době rozhodnutí SDEU

[Zdroj: xStation]

V roce 2018 dosahoval Intel tržeb kolem 70 miliard dolarů a vydělal více než 20 miliard dolarů čistého zisku. Nyní, o šest let později, má tržby o třetinu nižší a jeho ziskovost se pohybuje kolem nuly. Podle některých ukazatelů je dokonce v červených číslech.

„Intel technologicky zaspal a provedl několik nešťastných změn ve vedení. Společnost kdysi vedli techničtí inženýři, kteří si uvědomovali, že firma je tam, kde je, protože navrhuje a vyrábí nejlepší produkty. V posledních dvou desetiletích se v čele Intelu ale vystřídalo několik generálních ředitelů. Někteří z nich místo toho, aby se soustředili na technologie, provedli škrty a začali se více orientovat na akcionáře. Intel tak postupně začala předbíhat konkurence,“ popsal nedávno na stránkách FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Následuje Intel osud zkrachovalé Nokie či Kodaku? Bojuje o přežití  

Intel je podle něj navíc velmi specifický. Je totiž jednou z mála společností, která se zaměřuje nejen na navrhování, ale také na výrobu čipů. Většina ostatních společností se soustředí buď na jedno, nebo na druhé. Příkladem jsou společnosti AMD, Nvidia a Apple. Ty pouze navrhují své vlastní čipy a nechávají je vyrábět jinými. Například tchajwanskou společností TSMC, která se zase specializuje jen na výrobu, v níž je nejlepší na světě. Tento přístup se v posledních letech ukázal jako lepší, levnější a ziskovější. Intel chtěl být dobrý v obojím, nakonec ale není dobrý ani v jednom.

Intel zanedbal vývoj, a hlavně AI

K dění v americké společnosti Intel se nedávno pro FinTag vyjádřil i portfolio manažer společnost Amundi Wesley Lebeau, který se specializuje na disruptivní příležitosti na trzích a umělou inteligenci. Příběh společnosti Intel je podle něj učebnicovým příkladem několika klíčových špatných rozhodnutí, která vedla ke ztrátě vedoucí pozice na trhu.

„Jedním z nich je zanedbání vývoje a výzkumu nových produktů,“ uvedl.

Disrupce je tu od nepaměti, říká portfolio manažer Wesley Lebeau

Podle něj se Intel příliš soustředil na produkci pro datová centra a PC, kde si chtěl udržet hlavní pozici na trhu. Přitom ale podcenil sílu konkurence, která přišla s modernějšími čipy.

„Zároveň Intel prošvihl příležitosti, které nabízel trh s telefony. A to samé se mu teď děje s nástupem umělé inteligence,“ dodal.

Inovace jsou podle něj v dnešním technologickém světě „základem přežití“. Zdůraznil i význam datových center, která jako sektor nabízejí mnoho dobrých příležitostí k investicím.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here